SZTE Info

Szabadegyetem – Szeged: Érdekes optimalizálási alkalmazások

A mindennapi élet különböző területeit befolyásoló optimalizáló informatikai alkalmazásokról beszélt Csendes Tibor a Szabadegyetem – Szeged 2014. április 2-i előadásában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Csendes Tibor az SZTE TTIK Számítógépes Optimalizálás Tanszék tanszékvezető tanára, az MTA doktora. Arany Kréta díjjal is jutalmazott professzor, aki számos optimalizációval és modellezéssel foglalkozó kutatásban részt vett.

Az előadásának témájául különböző optimalizálási alkalmazásokat választott. Csendes Tibor az optimalizálást úgy magyarázta, mint a legkedvezőbb érték elérésére tett törekvéseket. Ezzel a folyamattal nap mint nap találkozik az ember, amikor a legrövidebb úton igyekszik haza, vagy amikor a legolcsóbb zöldségest keresi a városban. Az informatika azonban lehetőséget nyújt arra, hogy ezeknél sokkal bonyolultabb problémákat (mint például a közlekedéshálózatot) is optimalizálni lehessen.

Csendes Tibor az előadásának folyamán különböző példákat mutatott arra, hogy ő személy szerint milyen gyakorlati problémákkal foglalkozott eddig. Szóba hozta a mérnöki területet, ahol az optimalizálással olcsó és biztonságos megoldások érhetőek el például az építkezések során vagy pedig választ lehetett kapni, hogy a gyárakban a futószalagos gyártási elemek kiesése hogyan befolyásolja a termelést. Továbbá szóba került egy alkalom, amikor egy megbízó arra volt kíváncsi, hogyan lehet olyan olcsó LED-alapú közvilágítási lámpatestet tervezni, amely megfelel az előírásoknak is. Voltak Szegedhez kötődő példák is, mint amikor a város tömegközlekedési modelljét vizsgálták abból a szempontból, hogy vajon kedvezőbb lenne-e az utasok számára az idő alapú jegy. A válasz pedig: igen. Sajnos a modellt ennek ellenére még nem vezették be.

Végezetül pedig egy zenei előadás következett: Almási Dénes a TDK-munkája keretében egy olyan programot írt, amely egy egyszerű laptop mikrofonjának segítségével képes a beszkennelt kottát megfelelő időben lapozni, hatalmas segítséget nyújtva ezzel a zenészeknek. A feladat természetesen nem csak programozási, de optimalizálási kihívásokat is tartalmazott. Az elmélet végezetül a gyakorlatban is igazolást nyert, a program időben lapozott, amelyet a közönség soraiban ülő kottához értő hallgatók is igazolni tudtak.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform