SZTE Info

Szabadegyetem – Szeged: Érdekes optimalizálási alkalmazások

A mindennapi élet különböző területeit befolyásoló optimalizáló informatikai alkalmazásokról beszélt Csendes Tibor a Szabadegyetem – Szeged 2014. április 2-i előadásában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Csendes Tibor az SZTE TTIK Számítógépes Optimalizálás Tanszék tanszékvezető tanára, az MTA doktora. Arany Kréta díjjal is jutalmazott professzor, aki számos optimalizációval és modellezéssel foglalkozó kutatásban részt vett.

Az előadásának témájául különböző optimalizálási alkalmazásokat választott. Csendes Tibor az optimalizálást úgy magyarázta, mint a legkedvezőbb érték elérésére tett törekvéseket. Ezzel a folyamattal nap mint nap találkozik az ember, amikor a legrövidebb úton igyekszik haza, vagy amikor a legolcsóbb zöldségest keresi a városban. Az informatika azonban lehetőséget nyújt arra, hogy ezeknél sokkal bonyolultabb problémákat (mint például a közlekedéshálózatot) is optimalizálni lehessen.

Csendes Tibor az előadásának folyamán különböző példákat mutatott arra, hogy ő személy szerint milyen gyakorlati problémákkal foglalkozott eddig. Szóba hozta a mérnöki területet, ahol az optimalizálással olcsó és biztonságos megoldások érhetőek el például az építkezések során vagy pedig választ lehetett kapni, hogy a gyárakban a futószalagos gyártási elemek kiesése hogyan befolyásolja a termelést. Továbbá szóba került egy alkalom, amikor egy megbízó arra volt kíváncsi, hogyan lehet olyan olcsó LED-alapú közvilágítási lámpatestet tervezni, amely megfelel az előírásoknak is. Voltak Szegedhez kötődő példák is, mint amikor a város tömegközlekedési modelljét vizsgálták abból a szempontból, hogy vajon kedvezőbb lenne-e az utasok számára az idő alapú jegy. A válasz pedig: igen. Sajnos a modellt ennek ellenére még nem vezették be.

Végezetül pedig egy zenei előadás következett: Almási Dénes a TDK-munkája keretében egy olyan programot írt, amely egy egyszerű laptop mikrofonjának segítségével képes a beszkennelt kottát megfelelő időben lapozni, hatalmas segítséget nyújtva ezzel a zenészeknek. A feladat természetesen nem csak programozási, de optimalizálási kihívásokat is tartalmazott. Az elmélet végezetül a gyakorlatban is igazolást nyert, a program időben lapozott, amelyet a közönség soraiban ülő kottához értő hallgatók is igazolni tudtak.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018