SZTE Info

Szabadegyetem – Szeged: Érdekes optimalizálási alkalmazások

A mindennapi élet különböző területeit befolyásoló optimalizáló informatikai alkalmazásokról beszélt Csendes Tibor a Szabadegyetem – Szeged 2014. április 2-i előadásában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Csendes Tibor az SZTE TTIK Számítógépes Optimalizálás Tanszék tanszékvezető tanára, az MTA doktora. Arany Kréta díjjal is jutalmazott professzor, aki számos optimalizációval és modellezéssel foglalkozó kutatásban részt vett.

Az előadásának témájául különböző optimalizálási alkalmazásokat választott. Csendes Tibor az optimalizálást úgy magyarázta, mint a legkedvezőbb érték elérésére tett törekvéseket. Ezzel a folyamattal nap mint nap találkozik az ember, amikor a legrövidebb úton igyekszik haza, vagy amikor a legolcsóbb zöldségest keresi a városban. Az informatika azonban lehetőséget nyújt arra, hogy ezeknél sokkal bonyolultabb problémákat (mint például a közlekedéshálózatot) is optimalizálni lehessen.

Csendes Tibor az előadásának folyamán különböző példákat mutatott arra, hogy ő személy szerint milyen gyakorlati problémákkal foglalkozott eddig. Szóba hozta a mérnöki területet, ahol az optimalizálással olcsó és biztonságos megoldások érhetőek el például az építkezések során vagy pedig választ lehetett kapni, hogy a gyárakban a futószalagos gyártási elemek kiesése hogyan befolyásolja a termelést. Továbbá szóba került egy alkalom, amikor egy megbízó arra volt kíváncsi, hogyan lehet olyan olcsó LED-alapú közvilágítási lámpatestet tervezni, amely megfelel az előírásoknak is. Voltak Szegedhez kötődő példák is, mint amikor a város tömegközlekedési modelljét vizsgálták abból a szempontból, hogy vajon kedvezőbb lenne-e az utasok számára az idő alapú jegy. A válasz pedig: igen. Sajnos a modellt ennek ellenére még nem vezették be.

Végezetül pedig egy zenei előadás következett: Almási Dénes a TDK-munkája keretében egy olyan programot írt, amely egy egyszerű laptop mikrofonjának segítségével képes a beszkennelt kottát megfelelő időben lapozni, hatalmas segítséget nyújtva ezzel a zenészeknek. A feladat természetesen nem csak programozási, de optimalizálási kihívásokat is tartalmazott. Az elmélet végezetül a gyakorlatban is igazolást nyert, a program időben lapozott, amelyet a közönség soraiban ülő kottához értő hallgatók is igazolni tudtak.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.