SZTE Info

Szedeák U18: a legjobb négybe jutás a cél

A Decathlon és a SZEGEDma.hu támogatásával Szeged 2000 és 2005 után ismét Fiú Nemzeti Junior Bajnoki Döntőt rendezhet kosárlabdában 2004. április 9. és 13. között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A bajnoki döntő 8 csapat részvételével zajlik két négyes csoportra bontva, ahol a Szegedi Tudományegyetem által is támogatott Naturtex-SZTE-Szedeák a Pécs, a Honvéd, valamint a Paks együttesével méri össze erejét. A Szedeák rendkívül nehéz, sérülésekkel tarkított időszakon van túl. Főbb sérültjeik Perényi Domonkos és Kereszty Domos talán visszatérhetnek a döntő végére. Addig sem kell aggódni – mondta el a 2014. április 7-i sajtótájékoztatón a szakmai alelnök, Molnár Csaba, hiszen a Vágvölgyi Ákos, Demeter Attila, Gárgyán Levente trióra számíthat és épít is a Tisza-parti gárda. Jelen állás szerint pedig a négy közé jutás jelentené a csapat számára a tisztes helytállást.

A Szedeák juniorcsapata az első három napon Algyőn lép pályára 12 órakor. Ezt követően derül ki a hétvége menetrendje, ekkor már az újszegedi városi sportcsarnok ad otthont a meccseknek. A csoportokból az első két helyezett játszik keresztbe a másik négyes csoport (Szombathely, Óbudai Kaszások, Vasas, DEAC) első két helyezettével az elődöntőben. Ezen csapatok közül a legnagyobb ellenfél a Szombathely lehet majd a Szeged számára. Természetesen az 5-8. helyért is tovább küzdenek majd az alakulatok.

Maronka Zsolt, a szegedi utánpótlást egybefogó Szedeák Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: nagyon nagy megtiszteltetés számukra, hogy ők rendezhetik a tornát, azonban ez rendezvény nagy terhet rótt rájuk az idő szűke miatt. A tájékoztatón jelen volt még a Decathlon helyi ügyvezetője, Murvai Ervin, aki megjegyezte: Szegeden a kosárlabda népszerű sportág, ráadásul a Decathlon egyik fő sportágáról van szó, ezért kiemelten kezelik, ahogyan a nagyszabású rendezvényt is.


Simándi Árpád, a Szedeák felnőttcsapatának másodedzője 2000-ben játékosként szerepelt az országos junior döntőn. – 7-800 néző előtt játszottuk a döntőt a Diana ellen az újszegedi sportcsarnokban, s bár esélyesként mérkőzhettünk, végül három ponttal kikaptunk. Bár nagyon jó érzés volt hazai közegben, hazai szurkolók előtt játszani, azonban szörnyű volt itthon vereséget szenvedni. Remélem, a mostani fiúk felülmúlnak minket – fogalmazott.

A mérkőzéseket az alábbi internetes címen lehet követni, illetve a program is itt böngészhető:

 

Németh Bence

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.