SZTE Info

Sapientia_kiemelt

A szegedi egyetemen járt a Sapientia dékánja

A Szegedi Tudományegyetemen tett látogatást a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja. Kósa Istvánt fogadta Szabó Gábor, az SZTE rektora is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sapientia3A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai Társadalom- és Mérnöki Kar dékánja, Kósa István 2014. április közepén látogatást tett a Szegedi Tudományegyetemen. Programjának hátterében az áll, hogy ez évtől a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia Tanszéke és a csíkszeredai Sapientia Szociológia Tanszéke között Erasmus Charter hallgatói és oktatói mobilitás program keretében is létrejött az együttműködés. Ennek részleteiről valamint közös kutatási lehetőségekről egyeztetett Kósa István az SZTE BTK Szociológia Tanszékén Pászka Imre professzorral, az együttműködés kezdeményezőjével, és Feleky Gábor tanszékvezető egyetemi docenssel. Kósa István találkozott Csernus Sándorral, az SZTE BTK dékánjával is.

 

A kölcsönös tájékoztatás és a két intézmény között a jövőbeni további együttműködés lehetőségei volt a téma, mikor a Sapientia dékánját fogadta Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora.


Szegedi látogatásának befejező részében Kósa István megbeszélést folytatott a szegedi Hittudományi Főiskola rektorával, Kozma Gáborral is. A programon részt vett Nagy Gábor Dániel egyetemi adjunktus (SZTE BTK) és Szilágyi Tamás, a főiskola oktatója.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.