SZTE Info

A Szegedi Nemzeti Színház májusi előadásai

A Szegedi Nemzeti Színház 2014. májusban is több előadással várja a látogatókat, a már ismert darabok mellett új műveket is megtekinthetnek a teátrum vendégei.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Nagyszínház ebben a hónapban is műsorra tűzi a nagy sikert arató Ágacska című zenés mesejátékot, melynek szerzőpárosa Csukás István és Darvas Ferenc. Továbbá a Kisszínházban tekinthetik meg Georges Feydeau háromfelvonásos bohózatát, A hülyéje című darabot, ugyanitt a bérlettel nem rendelkezők jegyet válthatnak két színműre, az Ők tudják, mi a szerelem – mely darab főszerepét a Kossuth-díjjal kitüntetett Király Levente alakítja –, valamint az Antipygmalion, avagy tudják ők, mi a szerelem? című előadásokra.

A 2014. május 20-tól 25-ig tartó 3. Finálé Fesztivál keretein belül szintén a Kisszínházban a saját darabok mellett – mint Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása, valamint a Szegedi Kortárs Balett Stabat Materja – vendégelőadásokkal is várják a nézőket. A fesztivál alatt megtekinthetik az Elling és Kjellt, amit az Aranytíz Kultúrház jegyez, továbbá a Háromszék Táncegyüttes produkcióját, a Gábor Áront, valamint a Nyugati nőt, ami a kecskeméti Katona József Színház vendégjátéka.

Továbbá a Színház és Filmművészeti Egyetem V. évfolyamának előadása, a Toldi is helyet kapott a repertoárban, csakúgy, mint a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is sikerrel játszott Mimikri/Tavaszi áldozat, melyet a Szegedi Kortárs Balett társulata ad elő.

A teátrum a komolyzene iránt rajongókra is gondolva két Filharmónia-koncertnek ad otthont, hallhatóak lesznek zenés mesék, valamint Liszt, Bartók és Kodály szerzeményei is. Puccini jól ismert operája, a Pillangókisasszony és a nagy sikert arató Bob herceg, valamint Offenbach: Hoffmann meséinek taktusai is felcsendülnek e hónapban. Továbbá sor kerül az SZTE ZMK operaelőadására, az Árgyélus királyfi című darabra várják a látogatókat.

Jegyeket a helyszínen a kezdés előtt egy órával vagy a színház jegyirodájában lehet váltani.

 

További információk: http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."