SZTE Info

egyetem_arca_2014_kiemelt

Az „SZTE Egyetem Arca” 2014-ben a GTK-hallgató Drahos Fanni

„Legyél Te az Egyetem Arca!” – hangzott a felhívás. A 12. alkalommal meghirdetett versenyen 25 szépség mutatta meg arcát. A zsűri Drahos Fannit, az SZTE GTK hallgatóját találta a „leg”-nek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ismét meghirdette arc-szépségversenyét a Szegedi Tudományegyetem és a Hökkentő magazin. A 12. évébe lépő nemes vetélkedőre 27 szépség jelentkezett. Végül a 2014. április 14-i döntőn 25 egyetemi hallgatónő lépett színpadra a JATE Klubban.

„Szép pályát futnak be az egyetemi szépségek: akad közöttük újságíró, tanár, jogász, titkárnő. De mindegyikükre igaz, hogy az Egyetem Arca cím viselésével járó szereplési lehetőségek megerősítették stílusérzéküket, kommunikációs képességeiket” – összegzett Butora Sára. Az „SZTE Egyetem Arca 2014” verseny főszervezője maga is birtokolta a címet, így aztán hasznos tanácsokkal segítette a jelentkezőket.

 

fellep3Utcai ruhában, majd estélyiben vonultak föl a színpadra a megmérettetésre vállalkozó egyetemista lányok. Két mondatba sűrített névjegyüket a két műsorvezető – Paragi Mária, a 2013-as Egyetem Arca versenyének egyik különdíjasa, valamint Binges István – ismertette a JATE Klubban összegyűlt sokasággal. Kiderült, hogy az arcukkal vetélkedő fiatal nők között akad testnevelőnek és jogásznak készülő, leendő védőnő és kommunikátor, környezettan és anglisztika szakos, szabadidejében versenytáncos és edző. A mottóul választott mondatok között hallottunk önbizalomtól duzzadó jelszót és ötletes aforizmát, de nőiesen kedves biztatást ugyanúgy, mint agyoncsépelt citátumot. Így például: „A lehetetlen nem tény, hanem vélemény.” „A mosoly egy görbe vonal, ami egyenesbe hozhat mindent.”, „Ami nem öl meg, az erősebbé tesz!” A tűsarkúban billegő lányok között láttunk nőies mosolyút ugyanúgy, mint kacéran kacsintót, vagy éppen remegő térdekkel ácsorgót és lágy csipőmozgással tovasuhanót. A néhány percen át tartó tündöklést 17 tagú zsűri pontozta.

 

Az ítészek csapatát Pál József irodalomtörténész professzor, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese vezette. A zsűri tagja volt még: Dömötör Máté, a Szegedi Tudományegyetem főtitkára; Keszthelyi-Szabó Gábor professzor, rector emeritus, a Mérnöki Kar dékánja; Hohmann Judit professzor, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja; Marsi István, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja. Részt vett az „ítélkezésben” Pálfi György, az SZTE nemzetközi igazgatója; Újszászi Ilona, az SZTE Médiacentrum vezetője; Deák István, a Gazdaságtudományi Kar dékánhelyettese; Gáspár Róbert, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánhelyettese; Leprán István, az Általános Orvostudományi Kar általános dékánhelyettese ugyanúgy, mint Nádudvari Gabriella, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar stíluskommunikátor képzésének koordinátora; Forró Lajos, az SZTE Egyetem Televízió szerkesztője; Fejős Sándor, az SZTE JGYPK Hallgatói Centrum vezetője; Somogyi Vivien, a 2013-as Egyetem Arca verseny győztese; illetve R. Tóth Gábor, a Délmagyarország főszerkesztője; Juhász Gergely, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke; Juhász Tamás Imre, a Természettudományi és Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke; Keresztes Ábel, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat alelnöke.


Egyetem_arca_2014_galeria
Az „SZTE Egyetem Arca” 2014-ben a GTK-hallgató Drahos Fanni - GALÉRIA

 

Szoros versenyben alakult ki a végeredmény: az „SZTE Egyetem Arca 2014” cím birtokosa lett Drahos Fanni, az SZTE Gazdaságtudományi Kar elsőéves gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója. A hobbiként versenytánccal is foglalkozó fiatal mottója: „Sose add fel!” Az arc-szépségversenyen elért siker mellé ajándékok is jártak. A koronás fődíj: a Régió 10 Kft. jóvoltából egy kétszemélyes wellness hétvége Mátraházán, de kapott ajándékcsomagokat, egy kétszemélyes Kanizsa Feszt fesztiválbelépőt, fitness kupont, EHÖK SE ajándékot, JATE Klub ajándékot. A díjat Pál József, Marsi István, Forró Lajos és Somogyi Vivien adta át.

Második helyezett lett Gyenes Zsuzsanna, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar

másodéves, környezetmérnök szakos hallgatója. A társastáncon kívül tollaslabdázni szerető, bulizni is imádó fiatal mottója: „Minden javunk és bajunk csak a bátorságunkból ered.” A harmadik helyezett, Kovács Karolina az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar első éves gyógypedagógia szakos hallgatója, aki megkapta a Hökkentő különdíját is.

Különdíjas, a TiszapART Televízió jutalmát nyerte el Pásztor Noémi, az SZTE társadalmi tanulmányok szakos hallgatója. Az EHÖK különdíjasa: Gerhát Anita, az SZTE BTK anglisztika szakos hallhgatója. A JGYPK Hallgatói ajándékbolt különdíját kapta Pördi Alexandra, az SZTE JGYPK tanító szakos hallgatója. A JGYPK HÖK különdíja Mágori Szófiáé, az SZTE TTIK környezettan szakosáé. A TTIK HÖK különdíját kapta Schillinger Viktória, az SZTE ÁJTK munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szakos hallgatója.

 

Az „SZTE Egyetem Arca 2014” cím birtokosával, Drahos Fannival a közeljövőben több egyetemi rendezvényen is találkozhatnak az SZTE polgárai.


SZTEinfo, Fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.