SZTE Info

Az SZTE evezős, és sárkányhajó csapata a Dunai Regattán

2014. május 1-jén ismét megrendezik a budapesti műegyetem rakparton a tavaly is nagy sikernek örvendő Dunai Regatta evező-, és sárkányhajó versenyt. Az év összegyetemi majálisán több egyetem, köztük a Szegedi Tudományegyetem csapatai mérik össze tudásukat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Számos ingyenes program várja az érdeklődőket az idei Dunai Regattán. A budapesti műegyetem rakparton megrendezendő versenyre idén 8 magyar – közte az SZTE evezősei és sárkányhajósai –, illetve 3 külföldi egyetem csapata jelentkezett. Az evezős verseny mellett sárkányhajós futamot is láthatunk, a húszfős sárkányhajó-csapatok egy-egy közéleti személyiséggel kiegészülve lapátolnak a győzelemért. A versenyzők Budapest szívében a Parlamenttől, illetve a Vigadótól a Budapesti Műszaki Egyetem központi épületéig tartó szakaszán hajóznak végig a Dunán.

Az Antall József Tudásközpont szervezésében megvalósuló egész napos, ingyenes rendezvényen megemlékeznek a visegrádi négyek Európai Uniós csatlakozásának 10. évfordulójáról, ebből az alkalomból V4-es evezős futam és V4-es táncház is várja a Műegyetem rakparton majálisozókat.

Az ENSZ fenntartható fejlődésre fókuszáló My World kezdeményezése mellé álltak, és a helyszínen is buzdítják majd a látogatókat, hogy az alsó rakparton elhelyezett, ENSZ Főtitkár által aláírt világjáró pódium mögött mondják el egy kamerába, hogy számukra milyen lenne a tökéletes világ. A kampányhoz egy Facebook alkalmazást is fejlesztettek, mellyel bárki elkészítheti saját My World plakátját. https://www.facebook.com/suscobudapest/app_674632729265958

A „szárazföldön” a kicsiket és nagyokat, sportolni és pihenni vágyókat jelmezes futással, az egyetemi pom-pom csapatok fellépéseivel, Forma 1-es bemutatóval és zenés produkciókkal várják a szervezők.

Tehát a Dunai Regatta kibővült helyszínen a Műegyetem alsó és felső rakparton, több színpadon változatos kísérőprogramokkal és számos eseménysátorral vár valamennyi érdeklődőt: a sportversenyek szerelmeseit, a fesztiválarcokat és a kisgyerekes családokat egyaránt. Lesz gyerekkikötő a kisebbeknek, JátszóSziget a nagyobbaknak, zöld liget a pihenni vágyóknak, pomponlány-bemutatók, egyetemi zenekarok tehetségkutatója, az esti fellépők pedig a The Biebers, a Cloud9+ és White Boy. A programokról és az eseményhez kapcsolódó virtuális versenyekről, nyereményjátékokról a www.dunairegatta.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Részletes program a Dunai Regatta Facebook oldalán, illetve a hivatalos weboldalán olvasható.

PROGRAM:
10.00 Megnyit a JátszóSziget
10.50 Ráhangolódás Fluor Tomival
11.00 Családi és jelmezes futás
13.00 Sound of the University
Tehetséges egyetemi zenekarok a nagyszínpadon
(A győztesek díját átadja Borcsik Attila és Puskás Peti)
15.20 Ünnepélyes megnyitó
15.40 Pomponlányok bemutatója
16.20 Fővárosi nyolcas előfutam
17.15 V4-es nyolcas előfutam
17.40 Sárkányhajós futam
(A hajókban Barabás Éva mellett más közéleti személyiségek is helyet foglalnak)
18.15 Nyolcas döntő
19.00 Díjátadó
(A díjakat átadja: Antall Péter, Dombi Rudolf, Hoffmann Tamás, Roman Kowalski,
Regényi Tamás, Szentes Tamás)
20.00 The Biebers
22.00 DJ WhiteBoy


Dunai_Regatta_programplakat
Dunai Regatta programplakát
Helyszinrajz
Dunai Regatta helyszínrajz


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.