SZTE Info

Az SZTE evezős, és sárkányhajó csapata a Dunai Regattán

2014. május 1-jén ismét megrendezik a budapesti műegyetem rakparton a tavaly is nagy sikernek örvendő Dunai Regatta evező-, és sárkányhajó versenyt. Az év összegyetemi majálisán több egyetem, köztük a Szegedi Tudományegyetem csapatai mérik össze tudásukat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Számos ingyenes program várja az érdeklődőket az idei Dunai Regattán. A budapesti műegyetem rakparton megrendezendő versenyre idén 8 magyar – közte az SZTE evezősei és sárkányhajósai –, illetve 3 külföldi egyetem csapata jelentkezett. Az evezős verseny mellett sárkányhajós futamot is láthatunk, a húszfős sárkányhajó-csapatok egy-egy közéleti személyiséggel kiegészülve lapátolnak a győzelemért. A versenyzők Budapest szívében a Parlamenttől, illetve a Vigadótól a Budapesti Műszaki Egyetem központi épületéig tartó szakaszán hajóznak végig a Dunán.

Az Antall József Tudásközpont szervezésében megvalósuló egész napos, ingyenes rendezvényen megemlékeznek a visegrádi négyek Európai Uniós csatlakozásának 10. évfordulójáról, ebből az alkalomból V4-es evezős futam és V4-es táncház is várja a Műegyetem rakparton majálisozókat.

Az ENSZ fenntartható fejlődésre fókuszáló My World kezdeményezése mellé álltak, és a helyszínen is buzdítják majd a látogatókat, hogy az alsó rakparton elhelyezett, ENSZ Főtitkár által aláírt világjáró pódium mögött mondják el egy kamerába, hogy számukra milyen lenne a tökéletes világ. A kampányhoz egy Facebook alkalmazást is fejlesztettek, mellyel bárki elkészítheti saját My World plakátját. https://www.facebook.com/suscobudapest/app_674632729265958

A „szárazföldön” a kicsiket és nagyokat, sportolni és pihenni vágyókat jelmezes futással, az egyetemi pom-pom csapatok fellépéseivel, Forma 1-es bemutatóval és zenés produkciókkal várják a szervezők.

Tehát a Dunai Regatta kibővült helyszínen a Műegyetem alsó és felső rakparton, több színpadon változatos kísérőprogramokkal és számos eseménysátorral vár valamennyi érdeklődőt: a sportversenyek szerelmeseit, a fesztiválarcokat és a kisgyerekes családokat egyaránt. Lesz gyerekkikötő a kisebbeknek, JátszóSziget a nagyobbaknak, zöld liget a pihenni vágyóknak, pomponlány-bemutatók, egyetemi zenekarok tehetségkutatója, az esti fellépők pedig a The Biebers, a Cloud9+ és White Boy. A programokról és az eseményhez kapcsolódó virtuális versenyekről, nyereményjátékokról a www.dunairegatta.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Részletes program a Dunai Regatta Facebook oldalán, illetve a hivatalos weboldalán olvasható.

PROGRAM:
10.00 Megnyit a JátszóSziget
10.50 Ráhangolódás Fluor Tomival
11.00 Családi és jelmezes futás
13.00 Sound of the University
Tehetséges egyetemi zenekarok a nagyszínpadon
(A győztesek díját átadja Borcsik Attila és Puskás Peti)
15.20 Ünnepélyes megnyitó
15.40 Pomponlányok bemutatója
16.20 Fővárosi nyolcas előfutam
17.15 V4-es nyolcas előfutam
17.40 Sárkányhajós futam
(A hajókban Barabás Éva mellett más közéleti személyiségek is helyet foglalnak)
18.15 Nyolcas döntő
19.00 Díjátadó
(A díjakat átadja: Antall Péter, Dombi Rudolf, Hoffmann Tamás, Roman Kowalski,
Regényi Tamás, Szentes Tamás)
20.00 The Biebers
22.00 DJ WhiteBoy


Dunai_Regatta_programplakat
Dunai Regatta programplakát
Helyszinrajz
Dunai Regatta helyszínrajz


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 14.
  13:00 - 17:00
  Konferencia a Reformáció Emlékévére. A program: Nóbik Attila (SZTE JGYPK) – Reformáció-recepció a dualizmus kori neveléstörténet tankönyveinkben. Vajda Tamás (SZTE Egyetemi Levéltár) – 1872-1919 között egyetemi órai jegyzetek a román akadémia kolozsvári könyvtárában. Babits Edit (EJTF) - Türelem. Nevelés. Pedagógusképzés a bajai képezde első évtizedében. Presztóczki Zoltán (MNL CSML Hódmezővásárhelyi Levéltára) – Régimódi történet apai ágon. Szabó Magda személyes és családi kötődése Hódmezővásárhelyhez. Miklós Péter (SZTE JGYPK, Emlékpont, Hódmezővásárhely) – Protestanizmus és katolicizmus között. A szegedi egyetem és a csanádi püspökség. Dudok Fanni (SZTE BTK) – A szegedi Bölcsészettudományi Kar és a szegedi Szeminárium hallgatói összetétele (1930-1939). Fizel Natasa (SZTE JGYPK) – Az Állami Polgári Iskolai Tanárképző Főiskola hallgatóinak konfesszionális összetétele. A program szervezője: MTA SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Neveléstörténeti Munkabizottság.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.