SZTE Info

Az SZTE földrajzosai is segítik a katasztrófavédelem munkáját

Együttműködési megállapodást írt alá 2014. április 22-én a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

katasztrofavedelem megallapodas alairasEgyüttműködési szerződéssel erősítette meg eddigi, mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolatát a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke. A megállapodás elsősorban az olyan térinformatikai fejlesztésekre vonatkozik, amely a lakosság védelmét és a katasztrófavédelmi műveletek még hatékonyabb végzését segíti. Az egyetem és a katasztrófavédelem hosszú távú közös munkájának első jelentős állomása az együttműködési megállapodás aláírása – hangzott el az SZTE Rektori Hivatal épületében tartott ceremónián, melyen részt vett Hernádi Klára, az SZTE TTIK dékánja, Mezősi Gábor, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, illetve Szatmári Imre Csongrád megyei katasztrófavédelmi igazgató, tűzoltó ezredes.

 

Hernádi Klára komoly előrelépésnek nevezte a kar életében ezt az együttműködést, hiszen számukra kiemelten fontos, hogy hallgatóik kapcsolatba kerüljenek a munkaerőpiaccal, leendő munkáltatóikkal, ismerjék meg azok elvárásait. A fakultás eltökélt a tekintetben, hogy ezen visszajelzések alapján korszerűsíti oktatását. Mint mondta, mind a 14 TTIK-s alapszakon hasonlóan intenzív, széles körű munkaerő-piaci kapcsolatokra törekszenek.

 

Szatmári Imre arról szólt, hogy Csongrád megye katasztrófavédelmi szempontból közepesen veszélyeztetettnek számít, ugyanakkor mindenféle veszélyforrás megtalálható itt: földgázkitermelés és -feldolgozás, kőolaj-kitermelés, vegyipari létesítmény, állattartó telepek, tűzveszélyes erdők nagy területen, több mint 12 ezer lakott tanya, jelentős részük tűzveszélyes erdő térségében. Az eredményes védekezéshez – szögezte le – hatékony térinformatikára van szükség. Úgy folytatta: a prevencióban jelentős segítséget kapnak a szegedi egyetemtől, annak (földrajz szakos) hallgatóitól. A diákok egyrészt felmérték a Csongrád megyei tűzcsaphálózatot, másrészt a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék segítséget nyújt a katasztrófavédelemnek bizonyos berendezések, informatikai eszközök (példának okáért egy a helyszíni felméréseknél hasznos, nemrég vásárolt hidrokopter) alkalmazásához. – Csongrád megyének, megyénk katasztrófavédelmének óriási szerencséje van, hogy a Szegedi Tudományegyetem tudományos kapacitására támaszkodhat. Ennek a szoros kapcsolatnak a nyertese pedig egyértelműen a lakosság lesz – jelentette ki a tűzoltó ezredes.

 

katasztrofavedelemMezősi Gábor a www.u-szeged.hu kérdésére megerősítette a Hernádi Klára által elmondottakat: a munkaerőpiac olyan fiatalokat vár, akik gyakorlati tapasztalattal, gyakorlatias tudással is rendelkeznek, a TTIK-t így nagyban segítik a katasztrófavédelem ez irányú visszajelzései, hiszen ezeknek megfelelően tudják ki- vagy átalakítani a fiatalok részére átadott tudást. A konkrét együttműködéssel kapcsolatban elárulta, bár minden megyében létezik tűzcsapkataszter, az szinte sehol sem igazán pontos, hiszen a lajstromban szereplő tűzcsapok 15-20 százalékát képtelenség megtalálni, a másik oldalon pedig 15-20 százaléknyi olyan új létesült, melyet korábban nem tettek még az adatbázis részévé. A TTIK komoly térinformatikai tudással rendelkező hallgatói felmérték, pontosan hol találhatók Csongrád megyében tűzcsapok, illetve hol vannak olyan veszélyeztetett területek, melyeket nem lehet ezekről elérni. A munka hamarosan teljesen készen lesz. Hozzáfűzte, ezenkívül is körülbelül tucatnyi, a katasztrófavédelem legégetőbb kérdéseivel – árvíz, belvíz, aszály – összefüggő, sok terepmunkát igénylő problémán dolgoznak a TTIK-s diákok.

 

SZTEinfo

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.