SZTE Info

Telegdy Gyula nemzetközi díja

Olson Prize. A New Orleans-i Egyetem által adományozott Olson Prize 2013. évi díjazottja lett Telegdy Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Kórélettani Intézet emeritus professzora.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A PEPETIDES magazin, Elsevier Társaság, és a New Orleans-i egyetem Pszichológiai tanszéke büszkén jelentette, hogy a Gayle A. Olson és Richard D. Olson díj nyertese 2013-ban Telegdy Gyula professzor (Szegedi Tudományegyetem, Kórélettani Tanszék, Magyarország, Szeged).

A díjat az arra legérdemesebb, a peptidek viselkedési hatásait kutató cikk szerzőjének ítélték oda, mely írás az előző évben megjelent a PEPTIDES magazinban. A nyertes cikk: Telegdy Gyula, Adamik Ágnes és Jászberényi Miklós: „Involvement of neurotransmitters in the action of apelin-13 on passive avoidance learning in mice” című műve, amely napvilágot látott a PEPTIDES magazin 39-es kötetében, 2013. januárjában, a 171-174. oldalon. A teljes cikk elolvasható az SZTE Klebelsberg Könyvtár oldalán: http://publicatio.bibl.u-szeged.hu/4065/1/apelinusapeptcor.pdf

Telegdy Gyula kutatásáról, munkásságáról egy külön cikkben is beszámol a PEPTIDES magazinban.

Egyébként a PEPETIDES magazin, Elsevier Társaság, és a New Orleans-i egyetem Pszichológiai tanszéke büszke arra, hogy támogathatja a GAYLE A. OLSON és RICHARD D. OLSON díjat, melyet évente ítélnek oda az előző évben a PEPTIDES magazinban publikált, a peptidek viselkedésre gyakorolt hatásairól szóló, a díjra leginkább érdemes kutatási témájú cikk szerzőjének.

A díjazott 2000 dollár pénzjutalomban részesül és a PEPTIDES magazinban megjelenik írása, mely kutatási programját mutatja be.

Az Olson díjat Gayle A. Olson és Richard D. Olson a New Orleans-i egyetem Pszichológia Tanszékéről nyugdíjba vonulásának alkalmából alapították, az elmúlt négy évtizedben végzett kiemelkedő peptid kutatásaik tiszteletére. Mindkét kiváló tudós aktívan publikálta a neuropeptidek magatartásra gyakorolt hatásairól szóló kutatási munkáját, és a PEPTIDES magazin megalakulása óta, 1980, részt vettek a magazin szerkesztőbizottságának munkájában. Kutatási cikkeik mellett az opiát peptidek témában összegyűjtött szakirodalmunk vált e kutatási terület nagy tekintélyű munkájává.

Az Olson díj odaítélésekor minden az adott naptári évben, a PEPTIDES magazinban, viselkedési témában megjelent cikket figyelembe vesznek. A díj odaítéléséről döntő bizottsága vezetője Abba J. Kastin a PEPTIDES magazin főszerkesztője.

Korábbi díjazottak:

2001 John E. Morley

2002 Aron Weller

2003 Richard J. Bodnar

2004 Masaaki Yoshikawa

2005 Jan M. Van Ree

2006 Stephen C. Benoit

2007 Jaak Panksepp

2008 Susan Rotzinger

2009 Jolanta Kotlinska

2010 Rui Wang

2011 Illana Gozes

2012 N.K. Subhedar

Az Olson Prize 2013. évi díjazottjáról szóló angol nyelvű információ itt elolvasható:

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.