SZTE Info

Telegdy Gyula nemzetközi díja

Olson Prize. A New Orleans-i Egyetem által adományozott Olson Prize 2013. évi díjazottja lett Telegdy Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Kórélettani Intézet emeritus professzora.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A PEPETIDES magazin, Elsevier Társaság, és a New Orleans-i egyetem Pszichológiai tanszéke büszkén jelentette, hogy a Gayle A. Olson és Richard D. Olson díj nyertese 2013-ban Telegdy Gyula professzor (Szegedi Tudományegyetem, Kórélettani Tanszék, Magyarország, Szeged).

A díjat az arra legérdemesebb, a peptidek viselkedési hatásait kutató cikk szerzőjének ítélték oda, mely írás az előző évben megjelent a PEPTIDES magazinban. A nyertes cikk: Telegdy Gyula, Adamik Ágnes és Jászberényi Miklós: „Involvement of neurotransmitters in the action of apelin-13 on passive avoidance learning in mice” című műve, amely napvilágot látott a PEPTIDES magazin 39-es kötetében, 2013. januárjában, a 171-174. oldalon. A teljes cikk elolvasható az SZTE Klebelsberg Könyvtár oldalán: http://publicatio.bibl.u-szeged.hu/4065/1/apelinusapeptcor.pdf

Telegdy Gyula kutatásáról, munkásságáról egy külön cikkben is beszámol a PEPTIDES magazinban.

Egyébként a PEPETIDES magazin, Elsevier Társaság, és a New Orleans-i egyetem Pszichológiai tanszéke büszke arra, hogy támogathatja a GAYLE A. OLSON és RICHARD D. OLSON díjat, melyet évente ítélnek oda az előző évben a PEPTIDES magazinban publikált, a peptidek viselkedésre gyakorolt hatásairól szóló, a díjra leginkább érdemes kutatási témájú cikk szerzőjének.

A díjazott 2000 dollár pénzjutalomban részesül és a PEPTIDES magazinban megjelenik írása, mely kutatási programját mutatja be.

Az Olson díjat Gayle A. Olson és Richard D. Olson a New Orleans-i egyetem Pszichológia Tanszékéről nyugdíjba vonulásának alkalmából alapították, az elmúlt négy évtizedben végzett kiemelkedő peptid kutatásaik tiszteletére. Mindkét kiváló tudós aktívan publikálta a neuropeptidek magatartásra gyakorolt hatásairól szóló kutatási munkáját, és a PEPTIDES magazin megalakulása óta, 1980, részt vettek a magazin szerkesztőbizottságának munkájában. Kutatási cikkeik mellett az opiát peptidek témában összegyűjtött szakirodalmunk vált e kutatási terület nagy tekintélyű munkájává.

Az Olson díj odaítélésekor minden az adott naptári évben, a PEPTIDES magazinban, viselkedési témában megjelent cikket figyelembe vesznek. A díj odaítéléséről döntő bizottsága vezetője Abba J. Kastin a PEPTIDES magazin főszerkesztője.

Korábbi díjazottak:

2001 John E. Morley

2002 Aron Weller

2003 Richard J. Bodnar

2004 Masaaki Yoshikawa

2005 Jan M. Van Ree

2006 Stephen C. Benoit

2007 Jaak Panksepp

2008 Susan Rotzinger

2009 Jolanta Kotlinska

2010 Rui Wang

2011 Illana Gozes

2012 N.K. Subhedar

Az Olson Prize 2013. évi díjazottjáról szóló angol nyelvű információ itt elolvasható:

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.