Bezár

SZTEhírek

Telegdy Gyula nemzetközi díja

Telegdy Gyula nemzetközi díja

2014. április 27.
2 perc

Olson Prize. A New Orleans-i Egyetem által adományozott Olson Prize 2013. évi díjazottja lett Telegdy Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Kórélettani Intézet emeritus professzora.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A PEPETIDES magazin, Elsevier Társaság, és a New Orleans-i egyetem Pszichológiai tanszéke büszkén jelentette, hogy a Gayle A. Olson és Richard D. Olson díj nyertese 2013-ban Telegdy Gyula professzor (Szegedi Tudományegyetem, Kórélettani Tanszék, Magyarország, Szeged).

A díjat az arra legérdemesebb, a peptidek viselkedési hatásait kutató cikk szerzőjének ítélték oda, mely írás az előző évben megjelent a PEPTIDES magazinban. A nyertes cikk: Telegdy Gyula, Adamik Ágnes és Jászberényi Miklós: „Involvement of neurotransmitters in the action of apelin-13 on passive avoidance learning in mice” című műve, amely napvilágot látott a PEPTIDES magazin 39-es kötetében, 2013. januárjában, a 171-174. oldalon. A teljes cikk elolvasható az SZTE Klebelsberg Könyvtár oldalán: http://publicatio.bibl.u-szeged.hu/4065/1/apelinusapeptcor.pdf

Telegdy Gyula kutatásáról, munkásságáról egy külön cikkben is beszámol a PEPTIDES magazinban.

Egyébként a PEPETIDES magazin, Elsevier Társaság, és a New Orleans-i egyetem Pszichológiai tanszéke büszke arra, hogy támogathatja a GAYLE A. OLSON és RICHARD D. OLSON díjat, melyet évente ítélnek oda az előző évben a PEPTIDES magazinban publikált, a peptidek viselkedésre gyakorolt hatásairól szóló, a díjra leginkább érdemes kutatási témájú cikk szerzőjének.

A díjazott 2000 dollár pénzjutalomban részesül és a PEPTIDES magazinban megjelenik írása, mely kutatási programját mutatja be.

Az Olson díjat Gayle A. Olson és Richard D. Olson a New Orleans-i egyetem Pszichológia Tanszékéről nyugdíjba vonulásának alkalmából alapították, az elmúlt négy évtizedben végzett kiemelkedő peptid kutatásaik tiszteletére. Mindkét kiváló tudós aktívan publikálta a neuropeptidek magatartásra gyakorolt hatásairól szóló kutatási munkáját, és a PEPTIDES magazin megalakulása óta, 1980, részt vettek a magazin szerkesztőbizottságának munkájában. Kutatási cikkeik mellett az opiát peptidek témában összegyűjtött szakirodalmunk vált e kutatási terület nagy tekintélyű munkájává.

Az Olson díj odaítélésekor minden az adott naptári évben, a PEPTIDES magazinban, viselkedési témában megjelent cikket figyelembe vesznek. A díj odaítéléséről döntő bizottsága vezetője Abba J. Kastin a PEPTIDES magazin főszerkesztője.

Korábbi díjazottak:

2001 John E. Morley

2002 Aron Weller

2003 Richard J. Bodnar

2004 Masaaki Yoshikawa

2005 Jan M. Van Ree

2006 Stephen C. Benoit

2007 Jaak Panksepp

2008 Susan Rotzinger

2009 Jolanta Kotlinska

2010 Rui Wang

2011 Illana Gozes

2012 N.K. Subhedar

Az Olson Prize 2013. évi díjazottjáról szóló angol nyelvű információ itt elolvasható:

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek