SZTE Info

egyetemi_tavasz_2014_kiemelt

Több száz program a sokszínű Egyetemi Tavasz fesztiválon

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája idén is megrendezi az Egyetemi Tavasz rendezvénysorozatát, amely sokféle programot kínál az universitas falain belül. A fesztiválon a Szegedi Tudományegyetem polgárai tehetségének sokfélesége mutatkozik meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Több száz programot kínál az Egyetemi Tavasz a következő egy hónapban: a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája által szervezett fesztiválon a kultúra, a tudomány, a művészetek, a sport területéről mindenki választhat kedvére valót.

 

Sokszínű programok

 

Az Egyetemi Tavaszt idén 11. alkalommal rendezik meg, 2014. április 10. és május 10. között több száz programot kínál. A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája által szervezett fesztiválon a kultúra, a tudomány, a művészetek, a sport területéről mindenki választhat kedvére valót. Az idei esztendőben az önkéntesség és változatosság jegyében gyűjtötték össze a programokat a szervezők. Választani nehéz lesz, hiszen egy hónapon keresztül lesz animációs filmbemutató, fotókiállítás, tárlat grafikákból és festményekből, váltófutás, szabadegyetemi előadások, szimfonikus zenekari koncert, könyvbemutató, színházi előadás, kosárlabda- és streetball-bajnokság, tudományos és ismeretterjesztő előadások, kalligráfia-művészeti és kínai tusfestészeti előadás. A Költészet Napján verses estet szerveznek, és ebben a hónapban rendezik meg a nemzetközi gitárfesztivált is. A tudományos eredmények iránt érdeklődők konferenciákon vehetnek részt, de lesz ingyenes tárlatvezetés, könyvtári túra, Hungarikum-bemutató, Super8-as filmek bemutatója, pingpong-mesterkurzus, coolégiumok éjszakája, pókerverseny, 6 perces randik, táncház, toronylátogatás a dómban, kémiaverseny, boccia, diaporáma előadás, sportszombat, Föld Napja, városnéző séta Szegeden, élő közvetítés a New York-i Metropolitan Operából, filmklub, szerep- és társasjáték klub, eurorégiós sajtónap – és ez persze még nem minden, a több száz programot felsorolni lehetetlen.Az Egyetemi Tavasz kiemelt programjai

 

Mint minden évben, idén is lesznek kiemelt rendezvények, április 8-án10 és 18 óra között egyetemi napot rendeznek a Reök-palotában, az érdeklődők a Kossuth- és Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, Kovács Péter kiállítását tekinthetik meg.

 

Az Universitas Szimfonikus Zenekar ad tavaszi koncertet április 9-én, szerdán 19 órától a Szent-Györgyi Albert Agórában, köszöntőt mond Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes.

 

Ugyan ezen a napon 20 órától a Millenniumi Kávéházban az Újhold zenekar koncertezik, fellépnek Krasznahorkai László (ének, gitár), Hellenpárt György (billentyűk), Takács Márton (dob), Kalmár Tibor (basszusgitár).

 

A Szegedi Egyetemi Színház előadásában április 9-én, szerdán este 8 órától tekinthetik meg az érdeklődők Ingmar Bergman: Fafestmény című színművét a Zeróban.


 

Fesztiválnyitó

 

Az Egyetemi Tavaszt április 10-én csütörtökön 18 órakor nyitja meg Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az SZTE Rektori Hivatal Átriumában, ekkor nyílik az Egyetemi Fotópályázat anyagából kiállítás is. A megnyitón közreműködik az SZTE Zeneművészeti Kar Premier Harsona Kvartettje.

 

Április 12-én, szombaton a SZTE TTIK Bolyai Intézet mutatkozik be, a Kiss Árpád-teremben 10 óra 30 perckor kezdődik az egész napos program számos érdekes ismeretterjesztő és tudományos előadással. További információk: http://www.math.u-szeged.hu/~horvath/etavasz.htm

 

A XV. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál és Gitárverseny több helyszínen jelentkezik, a nyitókoncertet az SZTE ZMK Fricsay Ferenc Hangversenyteremben rendezik meg április 10-én, csütörtökön 19.30-tól, Podhorszky Gábor és Florian Larousse közreműködésével. Az IH Rendezvényközpont ad helyet a Flamenco Táncgála – Hommage a Paco de Lucia című programnak, április 13-án, vasárnap19.30-tól.

 

A JATE Klubban rendezik meg az Egyetem Arca Szépségversenyt április 14-én, hétfőn 20 órától, amit 21 órától az Anna & the Barbies koncertje követ. A zenekar tagjai: Pásztor Anna (rap, ének), Pásztor Sámuel (gitár, ének), Vághy Tamás (fuvola, billentyű), Bubnó Marci (dob, ének), Hernádi Dávid (basszusgitár).

 

Április 15-én, kedden 10 és 18 óra között a Móra Ferenc Múzeumba látogat az Egyetemi tavasz: egyetemista napot rendeznek a Móra mesebirodalma című kiállításon, amellyel a 135 éve született Móra Ferenc előtt tisztelegnek. 15 órakor az SZTE Klebelsberg Könyvtár is becsatlakozik a programba, szappanbuborék-fújó flashmobbal. A megmozdulás mottója szintén Mórától való: „Szeretném megmutatni az embereknek, hogy tudok én olyan szappanbuborékot fújni, amelyik örökre megmarad.”

 

Szintén április 15-én, kedden Régiségek, ritkaságok, különlegességek címmel második alkalommal rendeznek rendhagyó tárlatvezetést a Klebelsberg Kunó Könyvtár különgyűjteményeiben 15 órától.


 

Szörényi Levente is előad

 

Április 17-én, csütörtökön 18 órától az SZTE Rektori Hivatal dísztermében tart vetített jelenetekkel kísért előadást Szörényi Levente Színház és történelem címmel. A zeneszerző három színpadi művének (Árpád népe, István, a király, Veled, Uram!) történelmi hátterét elemzi, annak legfontosabb tanulságait helyezve előtérbe.

 

A SZTE ZMK Fricsay Ferenc Hangversenyteremben április 23-án, szerdán 19 órakor kezdődik S. Dobos Márta hegedűművész, Klebniczki György zongoraművész és Velez

Alekszandra gordonkaművész kamaraestje. A program: Karol Szymanowski: d-moll hegedű-zongora szonáta Op. 9, Dmitrij Sosztakovics: Trio No. 1, Op. 8.

 

Varga Laura fuvolaművész és Vizsolyi Lívia fagottművész ad hangversenyt április 24-én, csütörtökön 19 órától az SZTE Rektori Hivatal dísztermében. Műsoron:

Marin–Marais: Des Folies Espagnoles, Klebniczki György: Magyarázatok (ősbemutató) 1. Mégse, 2. Talán, 3. Miért ne?, 4. Bárcsak.

 

A Föld Napja alkalmából egész napos programsorozattal várják az érdeklődőket az SZTE Füvészkertben április 26-án, szombaton 10 és 16 óra között.

 

A S.Ö.R. – Shakespeare Összes Rövidítve című darabot mutatja be Kálid Artúr, Kálloy Molnár Péter és Tóth Gáspár András április 28-án, hétfőn 19 órától az IH Rendezvényközpontban.

 

Április 28-án, hétfőn a Millenniumi Kávéházban este 8 órakor kezdődik a Meszecsinka Duó koncertje. A duó tagjai: Oláh Annamari (ének), Biljarszki Emil (gitár, billentyűk).

 

A Reök-palotában április 29-én, kedden 19 órától ad koncertet a Premier Harsona Kvartett. Műsoron: Johann Sebastian Bach: Contrapunctus, Anton Bruckner: Symphony No.7 Adagio, Georg Tibor: Bevezetés – Téma és variációk. A zenekar tagjai Czirok Zoltán, Dobi János, Major Lilla, Sztranyák Dávid. Az est műsorvezetője Bacsa Orsolya.


 

SZESZ-premier: Örkény

 

A Zero Art Caféban mutatja be a Szegedi Egyetemi Színház Örkény István: A borék című vígjátékát április 29-én, kedden 20 órától.

 

A Petőfitelepi Művelődési Házban április 30-án, szerdán 18 órától beszélgetés Nyáry Krisztiánnal, az Így szerettek Ők (I. II.) Magyar irodalmi szerelmeskönyv írójával. Beszélgetőpartner Kúti Gergő magyar szakos tanár (SZTE Ságvári-gimnázium), közreműködnek Szilágyi Annamária és Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház művészei.

 

Április 30-án, szerdán 21 órától a Cooltour Caféban Háy Come Beck címmel rendezik meg Háy János és Beck Zoli (30Y) közös estjét: egy rockzenész és egy író találkozása a boncasztalon. Határbontás a szépirodalom és a popkultúra között. Versek, dalok, novellák. Kettős figyelem, közös játék. Kis szerelem, kis küzdelem az apákkal és az anyákkal, nagy küzdelem az idővel.

 

A Grand Caféban mutatják be Závada Pál új regényét, a Természetes fényt május 8-án, csütörtökön este 7 órától.

 

Glattfelder Gyula egyetemmel kapcsolatos püspöki munkássága címmel nyílik kiállítás május 13-án, kedden az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtár földszinti átriumában 15 órától. Köszöntőt mond Keveházi Katalin főigazgató, a kiállítást megnyitja Szabó Gábor rektor és Kiss-Rigó László megyés püspök.

 

Május 15-én, csütörtökön a Somogyi-könyvtár 1. emeleti folyóirat-olvasótermében 17 órakor nyitják meg Kovács Gyula András grafikusművész Jelentés című kiállítását. A tárlatot megnyitja: Nyéki Tamás helytörténész, közreműködik Sümegi Nóra (ének), Galog Márton (dob), Turcsányi Gergely (gitár). A kiállítás megtekinthető május 21-ig. A kiállítás az SZTE Szegedi Tehetségpont programja.

 

Az Egyetemi Tavasz programjairól a 10 ezer példányban megjelent programfüzetből lehet tájékozódni, és letölthető PDF-formátumban az internetről is.

 

A rendezvénysorozat fővédnöke Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere. Védnökei Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes, Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes és Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 14.
  13:00 - 17:00
  Konferencia a Reformáció Emlékévére. A program: Nóbik Attila (SZTE JGYPK) – Reformáció-recepció a dualizmus kori neveléstörténet tankönyveinkben. Vajda Tamás (SZTE Egyetemi Levéltár) – 1872-1919 között egyetemi órai jegyzetek a román akadémia kolozsvári könyvtárában. Babits Edit (EJTF) - Türelem. Nevelés. Pedagógusképzés a bajai képezde első évtizedében. Presztóczki Zoltán (MNL CSML Hódmezővásárhelyi Levéltára) – Régimódi történet apai ágon. Szabó Magda személyes és családi kötődése Hódmezővásárhelyhez. Miklós Péter (SZTE JGYPK, Emlékpont, Hódmezővásárhely) – Protestanizmus és katolicizmus között. A szegedi egyetem és a csanádi püspökség. Dudok Fanni (SZTE BTK) – A szegedi Bölcsészettudományi Kar és a szegedi Szeminárium hallgatói összetétele (1930-1939). Fizel Natasa (SZTE JGYPK) – Az Állami Polgári Iskolai Tanárképző Főiskola hallgatóinak konfesszionális összetétele. A program szervezője: MTA SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Neveléstörténeti Munkabizottság.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.