SZTE Info

egyetemi_tavasz_2014_kiemelt

Több száz program a sokszínű Egyetemi Tavasz fesztiválon

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája idén is megrendezi az Egyetemi Tavasz rendezvénysorozatát, amely sokféle programot kínál az universitas falain belül. A fesztiválon a Szegedi Tudományegyetem polgárai tehetségének sokfélesége mutatkozik meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Több száz programot kínál az Egyetemi Tavasz a következő egy hónapban: a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája által szervezett fesztiválon a kultúra, a tudomány, a művészetek, a sport területéről mindenki választhat kedvére valót.

 

Sokszínű programok

 

Az Egyetemi Tavaszt idén 11. alkalommal rendezik meg, 2014. április 10. és május 10. között több száz programot kínál. A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája által szervezett fesztiválon a kultúra, a tudomány, a művészetek, a sport területéről mindenki választhat kedvére valót. Az idei esztendőben az önkéntesség és változatosság jegyében gyűjtötték össze a programokat a szervezők. Választani nehéz lesz, hiszen egy hónapon keresztül lesz animációs filmbemutató, fotókiállítás, tárlat grafikákból és festményekből, váltófutás, szabadegyetemi előadások, szimfonikus zenekari koncert, könyvbemutató, színházi előadás, kosárlabda- és streetball-bajnokság, tudományos és ismeretterjesztő előadások, kalligráfia-művészeti és kínai tusfestészeti előadás. A Költészet Napján verses estet szerveznek, és ebben a hónapban rendezik meg a nemzetközi gitárfesztivált is. A tudományos eredmények iránt érdeklődők konferenciákon vehetnek részt, de lesz ingyenes tárlatvezetés, könyvtári túra, Hungarikum-bemutató, Super8-as filmek bemutatója, pingpong-mesterkurzus, coolégiumok éjszakája, pókerverseny, 6 perces randik, táncház, toronylátogatás a dómban, kémiaverseny, boccia, diaporáma előadás, sportszombat, Föld Napja, városnéző séta Szegeden, élő közvetítés a New York-i Metropolitan Operából, filmklub, szerep- és társasjáték klub, eurorégiós sajtónap – és ez persze még nem minden, a több száz programot felsorolni lehetetlen.Az Egyetemi Tavasz kiemelt programjai

 

Mint minden évben, idén is lesznek kiemelt rendezvények, április 8-án10 és 18 óra között egyetemi napot rendeznek a Reök-palotában, az érdeklődők a Kossuth- és Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, Kovács Péter kiállítását tekinthetik meg.

 

Az Universitas Szimfonikus Zenekar ad tavaszi koncertet április 9-én, szerdán 19 órától a Szent-Györgyi Albert Agórában, köszöntőt mond Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes.

 

Ugyan ezen a napon 20 órától a Millenniumi Kávéházban az Újhold zenekar koncertezik, fellépnek Krasznahorkai László (ének, gitár), Hellenpárt György (billentyűk), Takács Márton (dob), Kalmár Tibor (basszusgitár).

 

A Szegedi Egyetemi Színház előadásában április 9-én, szerdán este 8 órától tekinthetik meg az érdeklődők Ingmar Bergman: Fafestmény című színművét a Zeróban.


 

Fesztiválnyitó

 

Az Egyetemi Tavaszt április 10-én csütörtökön 18 órakor nyitja meg Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az SZTE Rektori Hivatal Átriumában, ekkor nyílik az Egyetemi Fotópályázat anyagából kiállítás is. A megnyitón közreműködik az SZTE Zeneművészeti Kar Premier Harsona Kvartettje.

 

Április 12-én, szombaton a SZTE TTIK Bolyai Intézet mutatkozik be, a Kiss Árpád-teremben 10 óra 30 perckor kezdődik az egész napos program számos érdekes ismeretterjesztő és tudományos előadással. További információk: http://www.math.u-szeged.hu/~horvath/etavasz.htm

 

A XV. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál és Gitárverseny több helyszínen jelentkezik, a nyitókoncertet az SZTE ZMK Fricsay Ferenc Hangversenyteremben rendezik meg április 10-én, csütörtökön 19.30-tól, Podhorszky Gábor és Florian Larousse közreműködésével. Az IH Rendezvényközpont ad helyet a Flamenco Táncgála – Hommage a Paco de Lucia című programnak, április 13-án, vasárnap19.30-tól.

 

A JATE Klubban rendezik meg az Egyetem Arca Szépségversenyt április 14-én, hétfőn 20 órától, amit 21 órától az Anna & the Barbies koncertje követ. A zenekar tagjai: Pásztor Anna (rap, ének), Pásztor Sámuel (gitár, ének), Vághy Tamás (fuvola, billentyű), Bubnó Marci (dob, ének), Hernádi Dávid (basszusgitár).

 

Április 15-én, kedden 10 és 18 óra között a Móra Ferenc Múzeumba látogat az Egyetemi tavasz: egyetemista napot rendeznek a Móra mesebirodalma című kiállításon, amellyel a 135 éve született Móra Ferenc előtt tisztelegnek. 15 órakor az SZTE Klebelsberg Könyvtár is becsatlakozik a programba, szappanbuborék-fújó flashmobbal. A megmozdulás mottója szintén Mórától való: „Szeretném megmutatni az embereknek, hogy tudok én olyan szappanbuborékot fújni, amelyik örökre megmarad.”

 

Szintén április 15-én, kedden Régiségek, ritkaságok, különlegességek címmel második alkalommal rendeznek rendhagyó tárlatvezetést a Klebelsberg Kunó Könyvtár különgyűjteményeiben 15 órától.


 

Szörényi Levente is előad

 

Április 17-én, csütörtökön 18 órától az SZTE Rektori Hivatal dísztermében tart vetített jelenetekkel kísért előadást Szörényi Levente Színház és történelem címmel. A zeneszerző három színpadi művének (Árpád népe, István, a király, Veled, Uram!) történelmi hátterét elemzi, annak legfontosabb tanulságait helyezve előtérbe.

 

A SZTE ZMK Fricsay Ferenc Hangversenyteremben április 23-án, szerdán 19 órakor kezdődik S. Dobos Márta hegedűművész, Klebniczki György zongoraművész és Velez

Alekszandra gordonkaművész kamaraestje. A program: Karol Szymanowski: d-moll hegedű-zongora szonáta Op. 9, Dmitrij Sosztakovics: Trio No. 1, Op. 8.

 

Varga Laura fuvolaművész és Vizsolyi Lívia fagottművész ad hangversenyt április 24-én, csütörtökön 19 órától az SZTE Rektori Hivatal dísztermében. Műsoron:

Marin–Marais: Des Folies Espagnoles, Klebniczki György: Magyarázatok (ősbemutató) 1. Mégse, 2. Talán, 3. Miért ne?, 4. Bárcsak.

 

A Föld Napja alkalmából egész napos programsorozattal várják az érdeklődőket az SZTE Füvészkertben április 26-án, szombaton 10 és 16 óra között.

 

A S.Ö.R. – Shakespeare Összes Rövidítve című darabot mutatja be Kálid Artúr, Kálloy Molnár Péter és Tóth Gáspár András április 28-án, hétfőn 19 órától az IH Rendezvényközpontban.

 

Április 28-án, hétfőn a Millenniumi Kávéházban este 8 órakor kezdődik a Meszecsinka Duó koncertje. A duó tagjai: Oláh Annamari (ének), Biljarszki Emil (gitár, billentyűk).

 

A Reök-palotában április 29-én, kedden 19 órától ad koncertet a Premier Harsona Kvartett. Műsoron: Johann Sebastian Bach: Contrapunctus, Anton Bruckner: Symphony No.7 Adagio, Georg Tibor: Bevezetés – Téma és variációk. A zenekar tagjai Czirok Zoltán, Dobi János, Major Lilla, Sztranyák Dávid. Az est műsorvezetője Bacsa Orsolya.


 

SZESZ-premier: Örkény

 

A Zero Art Caféban mutatja be a Szegedi Egyetemi Színház Örkény István: A borék című vígjátékát április 29-én, kedden 20 órától.

 

A Petőfitelepi Művelődési Házban április 30-án, szerdán 18 órától beszélgetés Nyáry Krisztiánnal, az Így szerettek Ők (I. II.) Magyar irodalmi szerelmeskönyv írójával. Beszélgetőpartner Kúti Gergő magyar szakos tanár (SZTE Ságvári-gimnázium), közreműködnek Szilágyi Annamária és Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház művészei.

 

Április 30-án, szerdán 21 órától a Cooltour Caféban Háy Come Beck címmel rendezik meg Háy János és Beck Zoli (30Y) közös estjét: egy rockzenész és egy író találkozása a boncasztalon. Határbontás a szépirodalom és a popkultúra között. Versek, dalok, novellák. Kettős figyelem, közös játék. Kis szerelem, kis küzdelem az apákkal és az anyákkal, nagy küzdelem az idővel.

 

A Grand Caféban mutatják be Závada Pál új regényét, a Természetes fényt május 8-án, csütörtökön este 7 órától.

 

Glattfelder Gyula egyetemmel kapcsolatos püspöki munkássága címmel nyílik kiállítás május 13-án, kedden az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtár földszinti átriumában 15 órától. Köszöntőt mond Keveházi Katalin főigazgató, a kiállítást megnyitja Szabó Gábor rektor és Kiss-Rigó László megyés püspök.

 

Május 15-én, csütörtökön a Somogyi-könyvtár 1. emeleti folyóirat-olvasótermében 17 órakor nyitják meg Kovács Gyula András grafikusművész Jelentés című kiállítását. A tárlatot megnyitja: Nyéki Tamás helytörténész, közreműködik Sümegi Nóra (ének), Galog Márton (dob), Turcsányi Gergely (gitár). A kiállítás megtekinthető május 21-ig. A kiállítás az SZTE Szegedi Tehetségpont programja.

 

Az Egyetemi Tavasz programjairól a 10 ezer példányban megjelent programfüzetből lehet tájékozódni, és letölthető PDF-formátumban az internetről is.

 

A rendezvénysorozat fővédnöke Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere. Védnökei Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes, Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes és Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.