SZTE Info

nyilt_nap_kiemelt

Továbbra is az SZTE vidék-Magyarország legnépszerűbb egyeteme

2014-ben csaknem 8 százalékkal többen jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre, mint egy évvel korábban. Az SZTE-t csak az ELTE előzi meg az országos rangsorban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2014 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre összesen 106 056-an jelentkeztek. Ez valamivel magasabb, mint a tavalyi jelentkezői létszám – 2013-ban 95 445-en tanultak volna tovább valamelyik egyetemen vagy főiskolán –, de ez a 2012-es felvételizői létszámnál még mindig négyezerrel alacsonyabb.

 


Első helyen a műszaki és gazdaságtudományi képzés


A legtöbben – csaknem 70 ezren – első helyen alapképzést jelöltek meg, osztatlan mesterképzést 9763-an, felsőoktatási szakképzést pedig 4971-en választottak első helyen. A felsőfokú végzettséggel rendelkező felvételizők közül több mint 21 ezren jelentkeztek első helyen mesterképzésre. Állami ösztöndíjas képzésre 91 737-en szeretnének bekerülni, míg az önköltséges képzési formát – első helyen – 14 319 fő választotta – számol be róla a felvi.hu.

A legtöbben első helyen a műszaki, illetve a gazdaságtudományok képzési terület, valamint a pedagógusképzés valamely szakát jelölték meg. A legtöbb diák az idén is a gazdálkodási és menedzsment, a gépészmérnöki, valamint a kereskedelem és marketing alapszakot jelölte meg, többségük állami ösztöndíjas helyre pályázik.

 


Tudományegyetemek az élen


A négy legnépszerűbb intézmény listája az idén sem változott. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre 22 828-an jelentkeztek, 15 százalékkal többen, mint tavaly. A Szegedi Tudományegyetem egy hajszállal megelőzte a Debreceni Egyetemet: Szegedre az idén 14 646-an, Debrecenbe 14 534-en adták be jelentkezésüket, ez mindkét universitas esetében közel 8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. (Az SZTE-re 2013-ban 13 593 fő jelentkezett.) A Pécsi Tudományegyetemre 7 százalékkal jelentkeztek többen: 12 296-an – számol be róla az eduline.hu.

 

A 14 646 jelentkező közül 7804 jelölte meg első helyen a Szegedi Tudományegyetemet, 13 285-en pályáznak állami ösztöndíjas helyre. Az előbbi szempont alapján közel 7, utóbbi téren pedig több mint 8 százalékos növekedést mutathat fel az intézmény 2013-hoz képest.

Az első helyes jelentkezők tekintetében az SZTE az ELTE (12 988) és a DE (8194) mögött idén is harmadik, míg az állami ösztöndíjas képzésekre pályázók összevetésében ismét csak az ELTE (20 583) előzi meg a Tisza-parti universitast, Debrecen (13 053) pedig a „bronzos”.

 


Nőtt a „kereslet” az állami ösztöndíjra


Érdemes áttekinteni az intézménybe pályázók által beadott összjelentkezések számát is! Ez hajszállal csökkent 2013-hoz képest: míg tavaly 28 818, addig idén 28 782 jelentkezést regisztráltak az SZTE-n. Kiemelkedő viszont ezen belül a növekedés a nappali tagozatos, állami ösztöndíjas képzések tekintetében, ezek iránt tehát megnőtt a „kereslet”. Nappali tagozatos, állami ösztöndíjas képzésre alapszakon tavaly 10 386, idén 11 432, felsőoktatási szakképzésben tavaly 1115, idén 1336, osztatlan képzésben tavaly 3075, idén 3504 jelentkezést fogadott az intézmény, csak a mesterképzésben történt némi csökkenés, 2446 jelentkezésről 2218-ra.

 


Egy jelentkező és 3,4 szak


A felvételi eljárás során egyébként idén is legfeljebb 5 jelentkezési helyet lehetett megjelölni, ebből az alapdíjért 3 szak szerepelhetett a listában. A felvételizők átlagosan 3,4 szakot jelöltek meg. A legnagyobb arányban a pedagógusképzések esetében nőtt meg a jelentkezések száma: míg 2013-ban 6136-an jelöltek meg ilyen szakot első helyen, addig ez a szám idén 8546, azaz közel 40 százalékkal többen választották elsőként ezeket a képzéseket. Ebbe a képzési területbe tartoznak alapképzések (például az óvó- és tanítóképzés, a gyógypedagógus képzés), az osztatlan mesterképzések (osztatlan tanárképzés), valamint az osztott tanári mesterképzések. Mindhárom területen növekedés érzékelhető.

 

Az e-jelentkezők aránya folyamatosan emelkedett az elmúlt években. Míg 2008-ban még csupán a felvételizők 13 százaléka élt az elektronikus jelentkezés lehetőségével, tavaly 80 százalék, idén pedig már csaknem mindenki, egész pontosan a jelentkezők 97 százaléka döntött az e-felvételi mellett. Az űrlapok kitöltéséhez egyébként átlagosan 20 percre volt szükségünk a jelentkezőknek.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.