Bezár

Hírarchívum

fuveszkert_tropusi_uveghaz_kiemelt

Új trópusi üvegház és környezettudatos játékok az SZTE Füvészkertben

Új trópusi üvegház és környezettudatos játékok az SZTE Füvészkertben

2014. április 23.
2 perc

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje a környezetvédelem jegyében 2014. április 26-án a Föld Napjához kapcsolódóan környezetbarát programokkal várja a látogatókat. A rendezvényen a megújult trópusi üvegházat is megnyitják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Föld Napjához kapcsolódó rendezvény fő célja a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése, a bolygó védelmének, a természet- és környezetvédelem fontosságának megismertetése. Kiemelt szerepet kap a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tevékenységének minél szélesebb körben történő terjesztése, továbbá a nap során a természet- és környezetvédelemhez kapcsolódó játékos vetélkedőkkel, standokkal, köztisztasági gépjármű bemutatóval, kukafestéssel, ökolabirintussal, kézműves-foglalkozásokkal és állatsimogatással várják az SZTE Füvészkertbe kilátogató környezettudatos vendégeket. A rendezvényen 11 órakor a megújult trópusi üvegházát is megnyitják. Köszöntőt mond Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatója, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A régi, korszerűtlen üvegház helyén a közel 250 millió forintos befektetés eredményeként most egy két részre osztott, több mint 500 négyzetméteres és legalább 7,5 méteres belmagasságú új trópusi üvegház áll, melynek egyik felében a melegebb, nagy páratartalmat igénylő növények kaptak helyet. A felújítás során az 50 éves növények nagy része a helyén maradt, azonban számos látványelemmel bővült a bemutatótér. A többszintes tórendszerben és környékén a trópusi folyók, tavak vízi- és vízparti növényei tekinthetők meg, míg a kert páfránygyűjteménye a növények számára ideálisabb helyre, egy 2,5 méter magas vízfolyásos zöld falra költözött. A gyűjtemény növényanyagát különböző témák köré csoportosítva – haszonnövények, esőerdők növényei, növényi alkalmazkodás formái, orchideák, veszélyeztetett növényfajok – helyezték el. A ház másik felében a hűvösebb, száraz környezetet igénylő, sivatagos vidékhez alkalmazkodott növények, különböző kaktuszfélék kaptak helyet, így egy új, korszerű üvegház fogadja a látogatókat, akik a megújult bemutatótér mellett a füvészkert 17 hektáros területén található mintegy 5000 növényfajt is megtekinthetik.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek