SZTE Info

geotermikus_kiemelt

Üzembe helyezték a belvárosi termálkört

Az egyetem geotermikus beruházását Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter is megtekintette 2014. április 1-jén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013 tavaszán kezdte meg a Geotermikus Szolgáltató Kft. Szeged belvárosában és Újszegeden annak a két geotermikus kaszkádrendszernek a kiépítését, mellyel 37 szegedi intézmény, köztük a Szegedi Tudományegyetem számos egysége áll át részben vagy egészben környezetkímélő, geotermikus energiával történő fűtésre. A közelmúltban megtörtént a belvárosi rendszer üzembe helyezése, jelenleg a próbatermelés és a rendszer beszabályozása zajlik. Sikeresen működik a fűtésre felhasznált termálvíz mélységi rétegekbe való visszasajtolása is. A beruházást 2014. április 1-jén megtekintette Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Ennek kapcsán helyszíni bemutatót tartottak, működés közben tekinthették meg az érdeklődők a belvárosi kör termelő és visszasajtoló gépészeti elemeit, illetve az irányítástechnikai rendszert. A bemutató követő sajtótájékoztatón beszédet mondott Németh Lászlóné miniszter mellett B. Nagy László megyei kormánymegbízott és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora is.

 


Magyarország geotermikus nagyhatalom

 

Németh Lászlóné kiemelte: hazánk geotermikus potenciálja közel másfélszerese a világátlagnak, a geotermikus energiaforrások terén tehát nagyhatalom vagyunk. Ez az ország egyik olyan természeti kincse, amit ma még csak korlátozott arányban hasznosítunk, azonban alkalmazása és fejlesztése indokolt. Az ötvenszázalékos intenzitással, közel egymilliárd forintos uniós támogatással megvalósuló, mintegy kétmilliárdos összértékű belvárosi, valamint a 600 millió forint támogatásban részesülő, 1,2 milliárdos újszegedi kaszkádrendszert követendő példának nevezte, hiszen száz százalékban hazai beruházók tulajdonában lévő, helyi székhelyű cég áll mögöttük. Hozzátette, a visszasajtoló kutak létesítése gondoskodik arról, hogy ténylegesen környezetbarát beruházás valósuljon meg, mellyel jelentős költségmegtakarítás érhető el.

Az SZTE büszke rá, hogy valóban zöld egyetem

 

– Ez egy nagyon fontos nap a Szegedi Tudományegyetem életében. A fenntartható egyetem stratégiáját nem most kezdtük el, és nem is ezzel a beruházással zárul. Büszkék vagyunk rá, hogy a zöld egyetemek világranglistáján a 35. helyen jegyeznek bennünket, ezzel Közép-Kelet-Európában az élen állunk – fejtette ki Szabó Gábor rektor. Az akadémikus kiemelte, számos indikátora van az említett nemzetközi felmérésnek, melyek közül kiemelendő a megújuló energia felhasználása. Az SZTE minden lehetőséget igyekszik erre megragadni: 800 kW-os napelemparkja párját ritkítja, a geotermia első fázisa is működésbe lépett már az egyetemen, őszre pedig elkészül a beruházás második, újszegedi köre is, mellyel a megújuló energia felhasználásában újabb komoly lépést tesz az universitas.

– Számításaim szerint a két kör teljes kapacitással működve 800 háztartás fűtéséről gondoskodhatna, azaz egy kisebb falu fűtésienergia-ellátását tudná biztosítani. Bízom benne, lesznek a jövőben is olyan pályázati források, melyek segítségével tovább tudjuk folytatni ez irányú fejlesztéseinket – mondta a rektor, hozzáfűzve: az SZTE küldetésének tartja, hogy a fenntartható környezetet, a környezetvédelmet, a környezettudatos gondolkodást előnyben részesítő szemléletét a hallgatók felé is nap mint nap közvetítse. Külön öröm számára, hogy jelen geotermikus projektben számos partnerrel, így például önkormányzati intézményekkel, akadémiai kutatóhellyel tudnak együttműködni. Végezetül megköszönte a kivitelezők munkáját, illetve kérte őket, tegyenek meg mindent azért, hogy ősszel az újszegedi termákört is üzembe lehessen helyezni, azaz 2014/15 telére teljes intenzitással működhessen a rendszer.

 

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott mintaprojektnek nevezte a szegedi fejlesztést, melyet reményei szerint sokan fognak követni.


Geotermikus_galeria
Üzembe helyezték a belvárosi termálkört - GALÉRIA

 

Akár 200 millió forintot spórolhat az universitas

 

Az SZTE Médiacentrum Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgatót is megkérdezte a geotermikus beruházásról, illetve a megújuló energiával kapcsolatos lehetőségekről. – Geotermikus projektünkben hetek óta zajlik a próbaüzem és az úgynevezett beszabályozás. A beruházás két kaszkádrendszerből, két körből áll: a belvárosi a klinikakertből kiindulva ölel föl több kiintézményt a klinikáktól kezdve a Bolyai-épületen át egészen a Somogyi-könyvtárig. Lényegét tekintve ez már működik, 86 Celsius-fokos melegvíz kerül a központi rendszerbe, ami hőcserélőkön keresztül látja el hővel az intézményeket. Újszegeden már tavaly megtörtént a nyomvonalkijelölés, elvégezték a nyomvonalfektetési munkákat, és átkerült oda a fúrótorony is. Amikor elkészült a termelő és a visszasajtoló kút, akkor ott is következhet a beszabályozás, és reményeink szerint 2014 őszén úgy kezdődhet a fűtési szezon, hogy mindkét kör teljes beszabályozottsággal üzemel foglalta össze a gazdasági és műszaki főgigazgató.

Majó Zoltán kérdésünkre válaszolva elmondta, a geotermikus energiával akár 200 milliós forintos éves megtakarítást is elérhet az egyetem – például 2010/11-hez, a projekt indulásához képest, és persze olyan esetben, mikor nem olyan enyhe és mediterrán a tél, mint most 2013/14-ben volt. Ez utóbbinak pozitív következményei – jegyezte meg – látszanak is az egyetem gázszámláján.

A főigazgató arról is beszámolt, hogy egy jelenleg futó pályázat keretében hőcserélőket helyeznek el a városi szennyvízgyűjtőben, majd összekötik azt a József Attila Tanulmányi és Információs Központtal, így a szennyvízhálózatból nyernek ki hőt, amivel vissza lehet hűteni és fűteni a TIK-et. – Ez a beruházás őszre elkészül, minden további a pályázati források kérdése. Nagy lehetőségeket látok a villamosenergia-termelésben, bízom benne, újabb napenergiapark-fejlesztések is lehetővé válnak az universitas területén – fogalmazott.

 

fotók: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 25.
  10:00 - 11:00
  “This talk first reviews important observational characteristics of the body image on the Shroud of Turin, some of which come from the 1978 STURP expedition to examine the Shroud directly in Turin, for which Dr. Jackson was its team leader. Following this, several examples will be presented to demonstrate how various image formation hypotheses can be rejected by testing against the available observational data, according to the Scientific Method. Next, a subset of the observational data is used to formulate the presenter’s hypothesis of image formation involving radiation and gravity. The remainder of the observational data of the Shroud image, which were not used to construct the hypothesis, are then used to test the hypothesis. The talk concludes with a summary and significance of the above analysis.”
 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
 • szeptember 29.
  14:00 - 18:00
  Az SZTE Konfuciusz Intézet sok szeretettel vár minden kedves vendéget a Konfuciusz Napon. A programsorozat két részből áll. 15.00 és 17.00 óra között a látogatóink interaktív állomásainkon játékos formában ismerkedhetnek meg Kínával. A feladatokat teljesítő résztvevők értékes ajándékokat nyerhetnek. 17.00 órakor kezdődik gálaműsorunk, amelyen különböző Kínával kapcsolható műsorszámokat mutatnak be a Konfuciusz Intézet hallgatói, tanárai, barátai. A programon a részvétel ingyenes, de előzetesen regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a konfuciusz@rekt.szte.hu címen lehet.