SZTE Info

geotermikus_kiemelt

Üzembe helyezték a belvárosi termálkört

Az egyetem geotermikus beruházását Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter is megtekintette 2014. április 1-jén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013 tavaszán kezdte meg a Geotermikus Szolgáltató Kft. Szeged belvárosában és Újszegeden annak a két geotermikus kaszkádrendszernek a kiépítését, mellyel 37 szegedi intézmény, köztük a Szegedi Tudományegyetem számos egysége áll át részben vagy egészben környezetkímélő, geotermikus energiával történő fűtésre. A közelmúltban megtörtént a belvárosi rendszer üzembe helyezése, jelenleg a próbatermelés és a rendszer beszabályozása zajlik. Sikeresen működik a fűtésre felhasznált termálvíz mélységi rétegekbe való visszasajtolása is. A beruházást 2014. április 1-jén megtekintette Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Ennek kapcsán helyszíni bemutatót tartottak, működés közben tekinthették meg az érdeklődők a belvárosi kör termelő és visszasajtoló gépészeti elemeit, illetve az irányítástechnikai rendszert. A bemutató követő sajtótájékoztatón beszédet mondott Németh Lászlóné miniszter mellett B. Nagy László megyei kormánymegbízott és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora is.

 


Magyarország geotermikus nagyhatalom

 

Németh Lászlóné kiemelte: hazánk geotermikus potenciálja közel másfélszerese a világátlagnak, a geotermikus energiaforrások terén tehát nagyhatalom vagyunk. Ez az ország egyik olyan természeti kincse, amit ma még csak korlátozott arányban hasznosítunk, azonban alkalmazása és fejlesztése indokolt. Az ötvenszázalékos intenzitással, közel egymilliárd forintos uniós támogatással megvalósuló, mintegy kétmilliárdos összértékű belvárosi, valamint a 600 millió forint támogatásban részesülő, 1,2 milliárdos újszegedi kaszkádrendszert követendő példának nevezte, hiszen száz százalékban hazai beruházók tulajdonában lévő, helyi székhelyű cég áll mögöttük. Hozzátette, a visszasajtoló kutak létesítése gondoskodik arról, hogy ténylegesen környezetbarát beruházás valósuljon meg, mellyel jelentős költségmegtakarítás érhető el.

Az SZTE büszke rá, hogy valóban zöld egyetem

 

– Ez egy nagyon fontos nap a Szegedi Tudományegyetem életében. A fenntartható egyetem stratégiáját nem most kezdtük el, és nem is ezzel a beruházással zárul. Büszkék vagyunk rá, hogy a zöld egyetemek világranglistáján a 35. helyen jegyeznek bennünket, ezzel Közép-Kelet-Európában az élen állunk – fejtette ki Szabó Gábor rektor. Az akadémikus kiemelte, számos indikátora van az említett nemzetközi felmérésnek, melyek közül kiemelendő a megújuló energia felhasználása. Az SZTE minden lehetőséget igyekszik erre megragadni: 800 kW-os napelemparkja párját ritkítja, a geotermia első fázisa is működésbe lépett már az egyetemen, őszre pedig elkészül a beruházás második, újszegedi köre is, mellyel a megújuló energia felhasználásában újabb komoly lépést tesz az universitas.

– Számításaim szerint a két kör teljes kapacitással működve 800 háztartás fűtéséről gondoskodhatna, azaz egy kisebb falu fűtésienergia-ellátását tudná biztosítani. Bízom benne, lesznek a jövőben is olyan pályázati források, melyek segítségével tovább tudjuk folytatni ez irányú fejlesztéseinket – mondta a rektor, hozzáfűzve: az SZTE küldetésének tartja, hogy a fenntartható környezetet, a környezetvédelmet, a környezettudatos gondolkodást előnyben részesítő szemléletét a hallgatók felé is nap mint nap közvetítse. Külön öröm számára, hogy jelen geotermikus projektben számos partnerrel, így például önkormányzati intézményekkel, akadémiai kutatóhellyel tudnak együttműködni. Végezetül megköszönte a kivitelezők munkáját, illetve kérte őket, tegyenek meg mindent azért, hogy ősszel az újszegedi termákört is üzembe lehessen helyezni, azaz 2014/15 telére teljes intenzitással működhessen a rendszer.

 

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott mintaprojektnek nevezte a szegedi fejlesztést, melyet reményei szerint sokan fognak követni.


Geotermikus_galeria
Üzembe helyezték a belvárosi termálkört - GALÉRIA

 

Akár 200 millió forintot spórolhat az universitas

 

Az SZTE Médiacentrum Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgatót is megkérdezte a geotermikus beruházásról, illetve a megújuló energiával kapcsolatos lehetőségekről. – Geotermikus projektünkben hetek óta zajlik a próbaüzem és az úgynevezett beszabályozás. A beruházás két kaszkádrendszerből, két körből áll: a belvárosi a klinikakertből kiindulva ölel föl több kiintézményt a klinikáktól kezdve a Bolyai-épületen át egészen a Somogyi-könyvtárig. Lényegét tekintve ez már működik, 86 Celsius-fokos melegvíz kerül a központi rendszerbe, ami hőcserélőkön keresztül látja el hővel az intézményeket. Újszegeden már tavaly megtörtént a nyomvonalkijelölés, elvégezték a nyomvonalfektetési munkákat, és átkerült oda a fúrótorony is. Amikor elkészült a termelő és a visszasajtoló kút, akkor ott is következhet a beszabályozás, és reményeink szerint 2014 őszén úgy kezdődhet a fűtési szezon, hogy mindkét kör teljes beszabályozottsággal üzemel foglalta össze a gazdasági és műszaki főgigazgató.

Majó Zoltán kérdésünkre válaszolva elmondta, a geotermikus energiával akár 200 milliós forintos éves megtakarítást is elérhet az egyetem – például 2010/11-hez, a projekt indulásához képest, és persze olyan esetben, mikor nem olyan enyhe és mediterrán a tél, mint most 2013/14-ben volt. Ez utóbbinak pozitív következményei – jegyezte meg – látszanak is az egyetem gázszámláján.

A főigazgató arról is beszámolt, hogy egy jelenleg futó pályázat keretében hőcserélőket helyeznek el a városi szennyvízgyűjtőben, majd összekötik azt a József Attila Tanulmányi és Információs Központtal, így a szennyvízhálózatból nyernek ki hőt, amivel vissza lehet hűteni és fűteni a TIK-et. – Ez a beruházás őszre elkészül, minden további a pályázati források kérdése. Nagy lehetőségeket látok a villamosenergia-termelésben, bízom benne, újabb napenergiapark-fejlesztések is lehetővé válnak az universitas területén – fogalmazott.

 

fotók: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.