SZTE televízió

sztetv_kiemelt

Füvészkert, kari bemutatók és lézerek: az SZTEtv kínálata

Az SZTEtv munkáit felsorakoztató videó csatorna bővelkedik színesebbnél színesebb műsorokban, melyek közt az egyetem karait bemutató kisfilmek mellett találhatók tudósítások a lézereket felvonultató nyári egyetemről, valamint a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok találkozójáról is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTEtv stábjai kameráikkal végigkísérik a Szegedi Tudományegyetem minden egyes fontos eseményét, megörökítve azok kiemelkedő pillanatait. A tudománynépszerűsítő és kulturális programok áradata folyamatos, és sok kiemelkedő videó született az elmúlt hónapokban.


Ezek közt található az egyetem karait bemutató öt kisfilm, melyekben ezúttal az Állam- és Jogtudományi Kar, a Mezőgazdasági Kar, a Gazdaságtudományi Kar, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar és az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar életébe és lehetőségeibe tekinthet bele a néző.

Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar

Juhász Gyula Pedagógusképző Kar

Gazdaságtudományi Kar

Mezőgazdasági Kar

Állam- és Jogtudományi Kar

 

A Közélet című szegmensen belül az egyetem füvészkertjébe tehetnek látogatást a videó megtekinthető, mely során Németh Anikótól, az SZTE Füvészkert igazgatónője mesél arról, hogy milyen növényritkaságok várják a friss levegőt és a természetet választó látogatókat. A Közélet stábja emellett részt vett egy nemzetközi szintű nyári egyetemen is, melyen belül a lézerek medicinában való felhasználásáról tartottak előadást a világ különböző egyetemeiről Szegedre érkezett fiatal fizikusoknak és orvosoknak.

Közélet, Füvészkert
Közélet, Nyári egyetem, lézer

 

A Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok harmadik találkozóját bemutató film a megszokottnál kicsit nagyobb hangvételű munka, amely közel fél órás. Ez idő alatt a néző képet kaphat arról az eseményről, melynek keretein belül Ada Yonath és Aaron Ciechanover Nobel-díjas kémikusok Szegedre látogattak, és az itt kutató fiatal magyar tehetségekkel találkozva inspirálták a felnövekvő tudósgenerációt.

III. Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozója


 

Végezetül pedig érdemes megtekinteni a kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatók által készített magazinműsort, a SzemeSZTEr-t, melynek a júliusi adásában az elmúlt év legsikeresebb adásaiból gyűjtöttek össze a szerkesztők egy csokornyit.

SzemeSZTEr, 2014. július


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2024. február 09.

A TeWaTi lézeres kutatócsoport laborja az SZTE Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Idén már jelentkezni lehet a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetének újonnan induló fizikus-mérnöki alapszakjára. Az új alapszak a magyar felsőoktatási palettán úttörő módon mérnöki szemléletű fizikusokat képez majd, folytatásaként pedig már engedélyezés előtt áll a fotonikai mérnöki mesterszak terve is. A fizikus-mérnöki alapszak céljairól, felépítéséről az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén beszélgettünk Dr. Bozóki Zoltán tanszékvezető egyetemi tanárral, Dr. Kovács Attila adjunktussal, a Fizikai Intézet oktatásért felelős intézetvezető-helyettesével és a képzés mérnöki tartalmának tervezésében részt vevő Podolcsákné Dr. Ailer Piroska tudományos főmunkatárssal, gépészmérnökkel, repülőmérnökkel, az SZTE IKIKK Fotonika, Lézerfizika és Feltörekvő Technológiák Kompetenciaközpont szakmai vezetőjével.