Bezár

Hírarchívum

kiemelt_tanevnyito
Országos felsőoktatási tanévnyitó a Szegedi Tudományegyetemen

Országos felsőoktatási tanévnyitó a Szegedi Tudományegyetemen

2014. augusztus 30.
8 perc

A Szegedi Tudományegyetemen professzorainak díszes menete 2014. augusztus 30-án az SZTE rektori hivatali épületéből indult a TIK-be, ahol – a felsőoktatási államtitkár jelenlétében – országos tanévnyitó ünnepséget tartottak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Díszes talárban érkeztek a Szegedi Tudományegyetem professzorai az SZTE rektori hivatali épülete elé 2014. augusztus 30-án reggel. Az SZTE 12 karának színeibe öltözött egyetemi tanárok és a szegedi universitas vezetői beszélgetve léptek a fényképezőgépek lencséje elé: elkészült a professzori karról a tanév nyitányán szokásos csoportkép is.


dugonics_ter galeria
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők.



Professzori menet a TIK- be
Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora; Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes; Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes; Kemény Lajos megbízott tudományos és innovációs rektorhelyettes vezetésével; ugyanakkor a Szegedi Tudományegyetem címerével ékesített királykék zászlaja, Szeged címeres világoskék lobogója, Magyarország piros-fehér-zöld trikolórja, valamint az Európai Unió csillagos lobogója alatt indult a professzori menet.
A díszes ruhájú egyetemi hajdú által diktált tempóval a Dugonics tértől az Árpád téren és a Hősök kapuján át sétáltak a szegedi egyetem vezetői az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központhoz.


diszes menet galeria
A képek itt megtekinthetők.



Élő közvetítés az ünnepségről

A szegedi universitast és karait bemutató kisfilmeket vetítettek, míg az egyetemi oktatók, hallgatók, szülők és érdeklődők zsúfolásig megtöltötték az SZTE TIK 700 személyes kongresszusi termét. Itt tartották a Szegedi Tudományegyetem 2014-2015. tanévet nyitó ünnepségét. Az intézmény életében kiemelkedő rendezvényt élőben közvetítette az SZTE Média Centrum SZTE Televízió. A videofelvétel megtekinthető itt:
http://www.u-szeged.hu/videogaleria/esemenyek/elo-kozvetites-szegedi?folderID=3543&objectParentFolderId=3543
A rektor, Szabó Gábor akadémikus, a kari vezetők, az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat képviselője az egyetemi hajdú szavára és koppantására vonult be a TIK dísztermébe. Az SZTE kari vezetői közül megjelent: Szabó Imre (ÁJTK, korábbi dékán), Bari Ferenc (ÁOK dékán), Szajbély Mihály (BTK dékán), Barnai Mária (ETSZK dékán), Nagy Katalin (FOK dékán), Kovács Péter (GTK dékánhelyettes), Zupkó István (GYTK dékánhelyettes), Marsi István (JGYPK dékán), Keszthelyi-Szabó Gábor (MK dékán), Horváth József (MGK dékán), Mucsi László (TTIK dékán), Tóth Péter (ZMK dékán).
A Himnusz eléneklését követően SZTE Szenátusa tanévnyitó ünnepi ülését Szabó Gábor rektor nyitotta meg. Az elnökségbe hívta a díszvendégeket: Palkovics Lászlót, Magyarország felsőoktatásért felelős államtitkárát, valamint Botka Lászlót, Szeged polgármesterét.
Megtisztelte jelenlétével az új tanév nyitányát jelentő szegedi egyetemi rendezvényt – többek között –: Aradszki András, Magyarország energiaügyért felelős államtitkára; Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke; továbbá az ország egyetemi vezetői közül például Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora; Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, illetve néhány felsőoktatási intézmény rektorhelyettes; valamint Fülöp Ferenc akadémikus, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke. Az ünnepségen megjelent a dél-alföldi régió, Csongrád megye, valamint Szeged több közéleti személyisége, intézményi vezetője.

Új kihívások és új megoldások
IMG_6500„Az útkeresését le kell zárni”, a felsőoktatást stratégiát ki kell dolgozni – hangsúlyozta Palkovics László. A felsőoktatásért felelős államtitkár első nyilvános szereplésével a Szegedi Tudományegyetem nyitotta meg az új tanévet. Az új megoldások közül példaként említette az államtitkár a kancellári poszt bevezetését. „A kancellár nem ’helytartó’, hanem szakember, aki a rektort segíti” – rögzítette. Kijelentette: a felsőoktatásban és a felsőoktatásért dolgozók közös célja és küldetése, hogy a fiatalok tanulmányaik végén minél értékesebb diplomát kapjanak a kezükbe, hogy azzal minél gyorsabban jó álláshoz jussanak.
„Sok a feladat” – jelentette ki a felsőoktatásért felelős államtitkár. Példaként említette, hogy a hallgatók számának szinten tartása közepette fokozni kell a kutatásfejlesztés intenzitását. Kulcsszereplőnek nevezte a vállalatokat. A legnagyobb cégekkel stratégiai együttműködést kötött a kormány, ám e kooperációk oktatási-kutatási részét ezt követően kell megtölteni tartalommal – hangsúlyozta. Az SZTE és az ELI kapcsolataiban rejlő lehetőségeket kiemelte Palkovics László.
Kollégaként szólt a gólyákhoz a felsőoktatási államtitkár. Professzorként is hangsúlyozta: a fiatalok, miközben élvezik az egyetemi éveket, ne feledkezzenek meg arról, hogy itt szerezhetik meg azt a tudást és diplomát, amivel életpályájukon boldogulhatnak. A hallgatóknak jó tanévet, a felsőoktatási vezetőknek munkás és eredményes időszakot kívánt Palkovics László. A felsőoktatási államtitkár köszöntőjének teljes szövege itt elolvasható:köszöntő

Szeged fejlesztése összefügg az egyetemmel
Több mint kilenc évtizede összefonódik Szeged és az egyetem története – emlékeztetett a hagyományok alapján megtartott köszöntőjében a város polgármestere. Botka László a közös munka eredményének nevezte a helyi fejlesztéseket. Példaként említette: a záruló 7 éves uniós pénzügyi ciklusban 300 milliárd forint értékű fejlesztést sikerült megvalósítani Szegeden, amivel a magyar városok legsikeresebbje lett a Tisza-parti település – köszönhetően az egyetemnek.
_MG_6514„Terv és remény, hogy a jövő év januárjában nyíló pályázati ciklusban hasonló nagyságrendű fejlesztések valósulhatnak meg” – fogalmazott a polgármester. Arra is emlékeztetett, hogy a város és az egyetem közötti együttműködést megújították, munkabizottság dolgozik a terveken. Ezek közül a klinikákhoz közeli déli híd megépítését és a körülötte föltáruló egészségipari fejlesztési lehetőségeket, valamint az ELI körüli 70 hektáros tudományos-ipari parkot említette.
Az állami támogatások alakulására utalva aggodalmait is megemlítette a polgármester. A megpróbáltatások elviselésére példaként Szent-Györgyi Albert szavait és bölcsességét ajánlotta az egyetemi polgárok figyelmébe.

A nemzetközi szintű kutatóegyetem missziói

IMG_6525Az egyetem szemszögéből ecsetelte az universitas és Szeged kapcsolatát Szabó Gábor. Az SZTE rektora szerint Szeged az egyetemétől lett azzá, ami, mint ahogy az SZTE is azért olyan, amilyen, mert Szegeden van.
„Nincs más alternatíva, mint együttműködni” – mondta a rektor. Az együttműködések segítenek abban is, hogy a magyar felsőoktatás néha bonyolult viszonyai között tájékozódni lehessen. Időnként kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nemet kell mondani, ugyanakkor valós alkotás a „nem” vagy a „hát” ismételgetése esetén sosem született, csakis az „igenekből” – utalt Szabó Gábor a műszaki tudományok felől érkezők tapasztalataira. Véleménye szerint most az „igent” mondogatva indul el a magyar felsőoktatás egy jobb irányba.
Miközben a felsőoktatást bírálják azok is, akik benne dolgoznak, a kívülről érkező kritika esetén emlékeztetni kell arra, hogy nemzetközi összehasonlításban a magyar egyetemek jobban teljesítenek sok más gazdasági szektornál – hangsúlyozta Szabó Gábor.
„A nemzetközi szintű kutatóegyetemek sorsa összefügg a nemzetköziesedésükkel, de azzal is, hogy milyen kutatási forrásokhoz jutnak” – fogalmazott Szabó Gábor. Az SZTE küldetésének jelölte azt is, hogy Szeged és a térség fejlődésének motorja legyen. „Az SZTE olyan intézmény, amelyiknek egyszerre kell a bajnokok ligásában és a ’megye II’-ben játszani” – jellemezte a helyzetet a rektor.
Az SZTE újdonsült polgáraihoz szólva – tanítványaihoz hasonlóan – kollégának nevezte a gólyákat. Az első évesek figyelmét a közösségek szerepére irányította Szabó Gábor. Az SZTE rektora köszöntőjének teljes szövege itt elolvasható: köszöntő

Díj és hallgatói eskü
A köszöntőket követően az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatóiból álló Premier Harsona Quartet adott műsort. Major Lilla, Czirok Zoltán, Dobi János és Sztranyák Dávid Beat Ryser átiratokat játszott.IMG_6527
Hagyomány, hogy a Kanyó Zoltán Irodalomelméleti Alapítvány Kuratóriuma által oda ítélt díjat az új tanév nyitányán adják át. Idén Lengyel Réka a „Petrarca, a lélekvezető. A De remediis utriusque fortunae újraértékelése” című doktori disszertációjával nyerte el az elismerést, amelyet az SZTE rektora, Szabó Gábor és az alapítvány kuratóriumi elnöke, Odorics Ferenc professzor adott át.
Esküt tettek a tanévnyitón az SZTE Szenátusa és a professzori kar tagjai előtt az elsőévesek. A hagyományt követő eskü szövegét idén Szalai Hédi, az SZTE BTK és Gusztos Ádám, az SZTE ÁJTK elsőéves hallgatója mondta. „Esküszöm, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek az oktatásra, kutatásra és szervezeti életre vonatkozó szabályait megtartom. Egyetemi polgárhoz méltóan a Veritas, a Libertas és a Virtus szellemében élek jogaimmal és eleget teszek kötelességeimnek a magam épülésére, a közösség hasznára, az egyetem hírnevének öregbítésére.”
45Kézfogással köszöntötte, fogadta az egyetem polgárává az elsőéveseket Szabó Gábor professzor, az SZTE rektora, mikor az ünnepségen megjelent gólyák egy csoportja elvonult az elnökségi asztal előtt.
A gólyákat köszöntötte Juhász Tamás Imre, az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökségi tagja is. Nagy változásnak nevezte, mikor a gimnazista egyetemistává lesz. Emlékeztetett: az ország legkiválóbb egyeteme, az SZTE hallgatói hagyományosan jeleskedtek a fiatalok jogainak védelmében és követelései megfogalmazásában – a forradalmi tüzet gyújtó 1956-tól kezdve a rendszerváltozáshoz vezető mozgalmakon át egészen a közelmúltig. Kifejezte reményét, hogy e tanévben a legfőbb hallgatói akciót az összegyetemi gólyatábor és a gólyabál jelenti majd. Az EHÖK-vezető szerint egyetemistává lenni azt is jelenti, hogy a fiatal büszke arra, hogy az SZTE polgára, és arra törekszik, hogy az SZTE is büszke lehessen hallgatóira. Ennek érdekében dolgozik a hallgatókért az EHÖK.
Az SZTE tanévnyitó szenátusi ülést Szabó Gábor berekesztette, majd – a Szózat hangjait követően – az elnökség kivonult a TIK kongresszusi terméből. Fölerősödött a zene: „Gaudeamus igitur iuvenes dum sumus…”


TIK tanevnyito galeria
A képek itt megtekinthetők.
 


Korábban írtuk:
Augusztus 30.: Tanévnyitó ünnepség a Szegedi Tudományegyetemen
Meghívó a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségére


SZTEinfo
Tudósítók: Gaizer Erzsébet, Pintér M. Lajos, Újszászi Ilona (SZTE Média Centrum)
Fotók: Balogh Ramóna, Gémes Sándor, Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek