SZTE Info

szin_2014_kiemelt

Szegedi egyetemisták a SZIN-en

A Szegedi Ifjúsági Napokra kilátogatva, az újszegedi Partfürdőn sétálgatva lépten-nyomon a Szegedi Tudományegyetem hallgatóival találkozhatunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jobb kezemet tenném rá (tényleg veszélyes fogadás lenne, hiszen jobbkezes vagyok), hogy a Szegedi Ifjúsági Napok résztvevőinek legalább 75 százaléka a Szegedi Tudományegyetem tanulója. Ezt az állítást támasztja alá az is, hogy az első nap estéjén tett partfürdői látogatásom során egymás után futottam bele egyetemista ismerőseimbe, barátaimba, tényleg szinte méterenként. A 2014. évi SZIN augusztus 26. és 30. között, ez az 5 nap a lehető legjobb kikapcsolódást nyújtja azoknak a diákoknak, akik egész nyáron át dolgoztak, és a mókuskerék újbóli beindulása előtt szeretnék egy kicsit jól érezni magukat. Nagy előny számukra, hogy mivel a városban tanulnak, van „stabil” lakhelyük (legyen az kollégium vagy albérlet), míg, akik nem egyetemisták, ráadásul nem is laknak a közelben, kénytelenek a sátrazást választani, vagy pedig valamelyik szegedi hotel vendégszeretetét élvezni. Természetesen a sátoros „életmódnak” is megvan a feelingje, ismerek olyanokat is akik, bár megoldhatnák kényelmesen, mégis inkább a közös kempingezést választják. Bejárva az egész területet megállapíthatjuk: ez a fesztivál nemcsak a koncertekről és az alkoholmámorról szól. Falmászás, rádiós kamion, csúszkálós stég, Civil Falu (mintegy 80 civil szervezet), fürdőzési lehetőség, hőlégballonozás: minden, mi egy nyitott, érdeklődő fiatal szemének-szájának-fülének ingere. Nem csoda, hogy vannak, akik már nem az első, és meggyőződésem szerint nem is az utolsó SZIN-jüket élik. Minden évben akad valami változás, valami új. Idén talán a „be-kicsekkolást” és a dupla karszalagot, illetve a vonalkódos leolvasást vehetjük ilyen újdonságnak. Persze van, ami a régi: neves hazai és külföldi előadók, a zenei skála minden részét átfogó koncertek, amelyek évről évre fiatalok tízezreit vonzzák. Ez a SZIN, a Szegedi Ifjúsági Napok 2014-ben.

 

A csütörtöki programajánló

 

A csütörtöki nap folyamán is több mint 30 fellépő közül válogathat a lelkes fesztiválozó tömeg, és ha szerencséjük lesz talán még Természet Anya is megkíméli őket az esőtől. A koncertek sorát D.S.A. nyitja meg, aki délelőtt 11 órától egészen 14:30-ig szolgáltatja majd a talpalávalót a deep, funky house hívei számára Medence Színpadon.16 órától a 2005 tavaszán alakult GOOD TIME BOYS együttes ad másfél órás koncertet az NNG Live!-ban. A Red Hot Chili Peppers tribute bandája mindig törekszik az improvizatív és kötetlen előadásmódra, amivel nagy sikereket arattak már a Szigeten, a VOLT-on ,vagy éppen a Hegyalja fesztiválon. Az esti „szekciót” a Paddy and the Rats nyitja 18 órától szintén az NNG Live!-ban. A nagy favoritok közül ezen az éjszakán a Lovasi András vezette Kiscsillag lép fel a Nagyszínpadon 19:30-tól.20:00-tól a Fish, 22:00-től a Supernem, éjféltől pedig az Alvin és a Mókusok zenélnek az NNG Live!-nál. A Nagyszínpadon 21:30-tól a Magna Cum Laude jelentkezik, és minden bizonnyal meghallgathatjuk majd a Szegedi Ifjúsági Napok „himnuszát”, a Szinezd újra című számot is.A Zeneszöveg.hu színpadán fellép 22 órától Szabó Balázs Bandája, majd éjféltől ugyanitt Zoltán Erika énekel majd az érdeklődőknek.

 

A SZIN honlapja:
http://www.szin.org/

 

Sok-sok további fotó a SZIN-ről az SZTE Hírek Facebook-oldalán

 

Korábban írtuk:

 

Elkezdődött a SZIN – több órás várakozás a beléptetésnél

A Szegedi Tudományegyetem a SZIN-en

A Szegedi Tudományegyetem is jelen lesz a SZIN-en


 

Farkas Levente

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.