SZTE Info

szin_2014_kiemelt

Szegedi egyetemisták a SZIN-en

A Szegedi Ifjúsági Napokra kilátogatva, az újszegedi Partfürdőn sétálgatva lépten-nyomon a Szegedi Tudományegyetem hallgatóival találkozhatunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jobb kezemet tenném rá (tényleg veszélyes fogadás lenne, hiszen jobbkezes vagyok), hogy a Szegedi Ifjúsági Napok résztvevőinek legalább 75 százaléka a Szegedi Tudományegyetem tanulója. Ezt az állítást támasztja alá az is, hogy az első nap estéjén tett partfürdői látogatásom során egymás után futottam bele egyetemista ismerőseimbe, barátaimba, tényleg szinte méterenként. A 2014. évi SZIN augusztus 26. és 30. között, ez az 5 nap a lehető legjobb kikapcsolódást nyújtja azoknak a diákoknak, akik egész nyáron át dolgoztak, és a mókuskerék újbóli beindulása előtt szeretnék egy kicsit jól érezni magukat. Nagy előny számukra, hogy mivel a városban tanulnak, van „stabil” lakhelyük (legyen az kollégium vagy albérlet), míg, akik nem egyetemisták, ráadásul nem is laknak a közelben, kénytelenek a sátrazást választani, vagy pedig valamelyik szegedi hotel vendégszeretetét élvezni. Természetesen a sátoros „életmódnak” is megvan a feelingje, ismerek olyanokat is akik, bár megoldhatnák kényelmesen, mégis inkább a közös kempingezést választják. Bejárva az egész területet megállapíthatjuk: ez a fesztivál nemcsak a koncertekről és az alkoholmámorról szól. Falmászás, rádiós kamion, csúszkálós stég, Civil Falu (mintegy 80 civil szervezet), fürdőzési lehetőség, hőlégballonozás: minden, mi egy nyitott, érdeklődő fiatal szemének-szájának-fülének ingere. Nem csoda, hogy vannak, akik már nem az első, és meggyőződésem szerint nem is az utolsó SZIN-jüket élik. Minden évben akad valami változás, valami új. Idén talán a „be-kicsekkolást” és a dupla karszalagot, illetve a vonalkódos leolvasást vehetjük ilyen újdonságnak. Persze van, ami a régi: neves hazai és külföldi előadók, a zenei skála minden részét átfogó koncertek, amelyek évről évre fiatalok tízezreit vonzzák. Ez a SZIN, a Szegedi Ifjúsági Napok 2014-ben.

 

A csütörtöki programajánló

 

A csütörtöki nap folyamán is több mint 30 fellépő közül válogathat a lelkes fesztiválozó tömeg, és ha szerencséjük lesz talán még Természet Anya is megkíméli őket az esőtől. A koncertek sorát D.S.A. nyitja meg, aki délelőtt 11 órától egészen 14:30-ig szolgáltatja majd a talpalávalót a deep, funky house hívei számára Medence Színpadon.16 órától a 2005 tavaszán alakult GOOD TIME BOYS együttes ad másfél órás koncertet az NNG Live!-ban. A Red Hot Chili Peppers tribute bandája mindig törekszik az improvizatív és kötetlen előadásmódra, amivel nagy sikereket arattak már a Szigeten, a VOLT-on ,vagy éppen a Hegyalja fesztiválon. Az esti „szekciót” a Paddy and the Rats nyitja 18 órától szintén az NNG Live!-ban. A nagy favoritok közül ezen az éjszakán a Lovasi András vezette Kiscsillag lép fel a Nagyszínpadon 19:30-tól.20:00-tól a Fish, 22:00-től a Supernem, éjféltől pedig az Alvin és a Mókusok zenélnek az NNG Live!-nál. A Nagyszínpadon 21:30-tól a Magna Cum Laude jelentkezik, és minden bizonnyal meghallgathatjuk majd a Szegedi Ifjúsági Napok „himnuszát”, a Szinezd újra című számot is.A Zeneszöveg.hu színpadán fellép 22 órától Szabó Balázs Bandája, majd éjféltől ugyanitt Zoltán Erika énekel majd az érdeklődőknek.

 

A SZIN honlapja:
http://www.szin.org/

 

Sok-sok további fotó a SZIN-ről az SZTE Hírek Facebook-oldalán

 

Korábban írtuk:

 

Elkezdődött a SZIN – több órás várakozás a beléptetésnél

A Szegedi Tudományegyetem a SZIN-en

A Szegedi Tudományegyetem is jelen lesz a SZIN-en


 

Farkas Levente

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform