SZTE Info

szin_2014_kiemelt

Szegedi egyetemisták a SZIN-en

A Szegedi Ifjúsági Napokra kilátogatva, az újszegedi Partfürdőn sétálgatva lépten-nyomon a Szegedi Tudományegyetem hallgatóival találkozhatunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jobb kezemet tenném rá (tényleg veszélyes fogadás lenne, hiszen jobbkezes vagyok), hogy a Szegedi Ifjúsági Napok résztvevőinek legalább 75 százaléka a Szegedi Tudományegyetem tanulója. Ezt az állítást támasztja alá az is, hogy az első nap estéjén tett partfürdői látogatásom során egymás után futottam bele egyetemista ismerőseimbe, barátaimba, tényleg szinte méterenként. A 2014. évi SZIN augusztus 26. és 30. között, ez az 5 nap a lehető legjobb kikapcsolódást nyújtja azoknak a diákoknak, akik egész nyáron át dolgoztak, és a mókuskerék újbóli beindulása előtt szeretnék egy kicsit jól érezni magukat. Nagy előny számukra, hogy mivel a városban tanulnak, van „stabil” lakhelyük (legyen az kollégium vagy albérlet), míg, akik nem egyetemisták, ráadásul nem is laknak a közelben, kénytelenek a sátrazást választani, vagy pedig valamelyik szegedi hotel vendégszeretetét élvezni. Természetesen a sátoros „életmódnak” is megvan a feelingje, ismerek olyanokat is akik, bár megoldhatnák kényelmesen, mégis inkább a közös kempingezést választják. Bejárva az egész területet megállapíthatjuk: ez a fesztivál nemcsak a koncertekről és az alkoholmámorról szól. Falmászás, rádiós kamion, csúszkálós stég, Civil Falu (mintegy 80 civil szervezet), fürdőzési lehetőség, hőlégballonozás: minden, mi egy nyitott, érdeklődő fiatal szemének-szájának-fülének ingere. Nem csoda, hogy vannak, akik már nem az első, és meggyőződésem szerint nem is az utolsó SZIN-jüket élik. Minden évben akad valami változás, valami új. Idén talán a „be-kicsekkolást” és a dupla karszalagot, illetve a vonalkódos leolvasást vehetjük ilyen újdonságnak. Persze van, ami a régi: neves hazai és külföldi előadók, a zenei skála minden részét átfogó koncertek, amelyek évről évre fiatalok tízezreit vonzzák. Ez a SZIN, a Szegedi Ifjúsági Napok 2014-ben.

 

A csütörtöki programajánló

 

A csütörtöki nap folyamán is több mint 30 fellépő közül válogathat a lelkes fesztiválozó tömeg, és ha szerencséjük lesz talán még Természet Anya is megkíméli őket az esőtől. A koncertek sorát D.S.A. nyitja meg, aki délelőtt 11 órától egészen 14:30-ig szolgáltatja majd a talpalávalót a deep, funky house hívei számára Medence Színpadon.16 órától a 2005 tavaszán alakult GOOD TIME BOYS együttes ad másfél órás koncertet az NNG Live!-ban. A Red Hot Chili Peppers tribute bandája mindig törekszik az improvizatív és kötetlen előadásmódra, amivel nagy sikereket arattak már a Szigeten, a VOLT-on ,vagy éppen a Hegyalja fesztiválon. Az esti „szekciót” a Paddy and the Rats nyitja 18 órától szintén az NNG Live!-ban. A nagy favoritok közül ezen az éjszakán a Lovasi András vezette Kiscsillag lép fel a Nagyszínpadon 19:30-tól.20:00-tól a Fish, 22:00-től a Supernem, éjféltől pedig az Alvin és a Mókusok zenélnek az NNG Live!-nál. A Nagyszínpadon 21:30-tól a Magna Cum Laude jelentkezik, és minden bizonnyal meghallgathatjuk majd a Szegedi Ifjúsági Napok „himnuszát”, a Szinezd újra című számot is.A Zeneszöveg.hu színpadán fellép 22 órától Szabó Balázs Bandája, majd éjféltől ugyanitt Zoltán Erika énekel majd az érdeklődőknek.

 

A SZIN honlapja:
http://www.szin.org/

 

Sok-sok további fotó a SZIN-ről az SZTE Hírek Facebook-oldalán

 

Korábban írtuk:

 

Elkezdődött a SZIN – több órás várakozás a beléptetésnél

A Szegedi Tudományegyetem a SZIN-en

A Szegedi Tudományegyetem is jelen lesz a SZIN-en


 

Farkas Levente

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.