SZTE Info

Újságíró gyakornokokat vár az SZTE Média Centrum

Ismét meghirdeti újságíró gyakornoki programját az SZTE Média Centrum. Az újságírás, televíziózás, rádiózás, szerkesztői munka iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését 2014. szeptember 15-ig várják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Szereted az írást? Az írás is szeret téged? Akkor a Média Centrumban a helyed!” – kezdődik a Szegedi Tudományegyetem Média Centrumának gyakornoki programot meghirdető felhívása. Az SZTE újságírás iránt érdeklődő hallgatói számára évről évre gyakorlati terepet kínál az SZTE Média Centrum (MC). Az új tanévben 2014. szeptember 15-ig várják az újságíró tanoncok jelentkezését a szovivo@rekt.szte.hu e-mail címre.

 

Az SZTE MC programjának és munkájának egyik legfontosabb célja: a Szegedi Tudományegyetem, az itteni oktató és kutatómunka, tudományos és innovációs eredmények, továbbá a hallgatói teljesítmények és a diákélet bemutatása a média eszközeivel, minél szélesebb körben. Ugyanakkor az SZTE intézményén belüli kommunikációban is jelentős feladatokat vállal a Média Centrum.

Az SZTE Média Centrum 3 nagy egysége:

- az SZTE Hírportál, amely folyamatosan és naponta többször is frissülő hírfolyamot szolgáltat az egyetem életéről a www.u-szeged.hu honlapon belül: http://www.u-szeged.hu/hirportal;

- a tanévenként 10 alkalommal nyomtatásban jelentkező Szegedi Egyetem Magazin, amelynek megjelent számai elérhetőek az SZTE honlapjáról is: http://www.u-szeged.hu/sztemagazin;

- a kommunikáció szakosokat is képző két kar (SZTE BTK és SZTE JGYPK) TV-stúdiójában változatos műsorokat gyártó SZTEtelevízió, amelynek filmjei megtekinthetőek itt: http://www.u-szeged.hu/sztetelevizio; illetve az https://www.youtube.com/user/UnivSzeged.

Ezen kívül rádiós műsorok készítésében is közreműködik az SZTE Média Centrum.

 

Az SZTE Média Centrum munkatársai készítik az egyetemi élet különböző szeleteit bemutató Hírleveleket – magyar és angol nyelven: például az itt elérhető hírcsokrot is: http://www.u-szeged.hu/download.php?docID=29392; illetve: http://www.u-szeged.hu/english/news/latest-news.

Az SZTE Média Centrum gondozza az egyre több követőt vonzó https://www.facebook.com/SZTE.Hirek közösségi oldalt.

Számos szerkesztőséggel, újságíróval állnak kapcsolatban miközben médiaeseményeket, médiakampányokat is szerveznek, moderálnak az SZTE MC munkatársak. A kapcsolatháló egyik része itt is megtekinthető: http://www.u-szeged.hu/kozossegek/kozossegek

A sajtófigyelő szolgáltatás részeként az SZTE MC állítja össze az egyetemről szóló médiabeli megjelenések csokrait: http://www.u-szeged.hu/mediafigyelo.

Az SZTE minden nagyobb egységével kapcsolatban áll, médiaszolgáltatásaival segíti a munkát az SZTE MC. Így például az SZTE pályázati kommunikációjának is részese; gyakorlati helyként bekapcsolódik a médiatudománnyal foglalkozó hallgatók képzésébe.

 

Az itteni sokrétű szerkesztőségi munkába bekapcsolódó fiatal megismerheti a média világát; interjúkat készíthet közismert emberekkel, tehetséges fiatalokkal, tudósokkal; részt vehet az egyetem kulturális életében; eljuthat koncertekre, fesztiválokra, kiállítás-megnyitókra, színházi bemutatókra, vagyis olyan helyekre, ahova magánemberként talán sosem sikerülne.

A legtehetségesebb gyakornokok az egyetemi Média Centrum ösztöndíjasaként vehetnek részt a Pro Talentis programban. Az önkéntesként végzett munkát referencialevéllel köszönik meg, amely segíthet majd az elhelyezkedésben. A legjobb gyakornokok diákmunkát végezhetnek tapasztalt újságírók segítségével és mentorálásával.

 

Az SZTE Média Centrum gyakornoki programjára jelentkezők motivációs levelét és fényképes önéletrajzát 2014. szeptember 15-ig várják a szovivo@rekt.szte.hu e-mail címre. A gyakornoki felhívás szövege itt olvasható:

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.