SZTE Info

Kultúra nélkül nincs Magyarország – Klebelsberg képekben

Újváry Gábor és Vertel Beatrix új kultúrtörténeti albumának bemutatóját tartották a Gál Ferenc Főiskola Tanácstermében 2014. december 4-én. Klebelsberg Kunó, a Horthy-korszak kiemelkedő munkásságú kultuszminisztere életéről számos új fotó, grafika, újságanyag került elő a szerzőpáros kutatómunkája során, melyek különlegessé teszik a könyvet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kiss-Rigó László szegedi-csanádi püspök köszöntőjében „kivételes embernek” nevezte Klebelsberg Kunót, aki „jókor volt jó helyen”, és a nehéz anyagi körülmények ellenére Szegeden is hatalmas fejlődés ment végbe közel tíz évi minisztersége alatt, melynek ma is élvezzük gyümölcsét. Gondojunk csak a fogadalmi templomra, az akkor kiépült népiskolarendszerre és magára az egyetemre!


Zakar Péter, a Gál Ferenc Főiskola dékánja kiemelte, hogy éppen a gazdag életmű teszi nehézzé a kötet megalkotását. A szerzők a képeket, idézeteket, rövid jegyzeteket a kronológia szálára fűzték fel, és sokszínű, árnyalt képet mutatnak a manapság elmarasztalt Horthy-korszak miniszteréről. Az album Klebelsberg Kunót gyermekkorától kezdve berlini egyetemi évein keresztül egészen kultuszminiszteri tevékenységéig végigkíséri, megidézve politikai szövetségeseit és ellenfeleit is. Kevésbé köztudatban élő cselekedeteit is megmutatja, miért is kötődik hozzá az ösztöndíjrendszer, a reáltudományok fontosságának felismerése, az európai kapcsolatok kiépítése a felsőoktatásban.


Újváry Gábor bevallotta, hogy noha ő történészként már 25 éve foglalkozik Klebelsberggel, a megjelent képanyag közel felét még ő sem ismerte, míg nem kezdték el a gyűjtőmunkát. A magyar kultúra felvirágoztatójának Szegedhez fűződő viszonyáról beszélt: hiszen 1926-tól e város képviselője volt. E kötődés elsődleges oka az akkor kezdődő alföldi kutatások, népiskolák építése és az egyetem volt. Nagy szerepe volt a Dóm téri építkezésekben. Egyetemi várossá, vidéki kulturális központtá alakította Szegedet. A fejlődést csak a nagy gazdasági világválság Magyarországra elérő hatása állította meg.


Klebelsberg_konyvbemutato_Gal_Ferenc_foisk_2014_december_4._HD
Kultúra nélkül nincs Magyarország – Klebelsberg képekben - GALÉRIA


Vertel Beatrix grafikusművész szerint a könyvük lényege a történelmi hitelesség. A háromévi munka folyamán néha úgy érezte, maga Klebelsberg „súg” neki, közel került hozzá a kultúra harcosa. A kronologikusan rendezett sokszínű dokumentumgyűjtemény képei egyszínűek, így a figyelem magára az emberre terelődik: végső céljuk egy tiszta, emblémaszerű egység elkészítése. Nem kívánják reflektorfénybe vonni, piedesztára emelni Klebelsberg Kunót, elég látni őt, olvasni gondolatait, megérteni motivációit.


A könyvbemutatón maga a Klebelsberg is „megszólalt”: a moderátor, Kozó Attila újságíró olvasta fel beszédrészleteit, melyek élete legfontosabb elveit, céljait tartalmazták. Hitt abban, hogy a kultusztárca az első világháború utáni Magyarországon egyben honvédelmi tárca is, és a szellem, a művelődés fegyverével kell védeni hazánkat, kiharcolni Európa megbecsülését. A kulturális színvonal összefügg a gazdasággal, hiszen a nemzeti termelés emeléséhez elengedhetetlenek az európai nívójú vezetők és az értelmileg, erkölcsileg művelt munkások. A politikai demokrácia, az általános titkos választójog létrejötte nem ütközhet az analfabetizmus elemi akadályába, kultúrdemokráciának is lennie kell. A katonai kudarcot nem követheti kultúrpolitikai fegyverletétel, fel kell vennünk a harcot. Akármennyire csalódott az ország a Nyugatban, megvalósíthatatlan, irreális gondolat az „őseinkhez” való visszafordulás, a keleti orientáció. Európa közepén európaiként kell viselkedni – vallotta.


Szalai Anna

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.