SZTE Info

Kultúra nélkül nincs Magyarország – Klebelsberg képekben

Újváry Gábor és Vertel Beatrix új kultúrtörténeti albumának bemutatóját tartották a Gál Ferenc Főiskola Tanácstermében 2014. december 4-én. Klebelsberg Kunó, a Horthy-korszak kiemelkedő munkásságú kultuszminisztere életéről számos új fotó, grafika, újságanyag került elő a szerzőpáros kutatómunkája során, melyek különlegessé teszik a könyvet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kiss-Rigó László szegedi-csanádi püspök köszöntőjében „kivételes embernek” nevezte Klebelsberg Kunót, aki „jókor volt jó helyen”, és a nehéz anyagi körülmények ellenére Szegeden is hatalmas fejlődés ment végbe közel tíz évi minisztersége alatt, melynek ma is élvezzük gyümölcsét. Gondojunk csak a fogadalmi templomra, az akkor kiépült népiskolarendszerre és magára az egyetemre!


Zakar Péter, a Gál Ferenc Főiskola dékánja kiemelte, hogy éppen a gazdag életmű teszi nehézzé a kötet megalkotását. A szerzők a képeket, idézeteket, rövid jegyzeteket a kronológia szálára fűzték fel, és sokszínű, árnyalt képet mutatnak a manapság elmarasztalt Horthy-korszak miniszteréről. Az album Klebelsberg Kunót gyermekkorától kezdve berlini egyetemi évein keresztül egészen kultuszminiszteri tevékenységéig végigkíséri, megidézve politikai szövetségeseit és ellenfeleit is. Kevésbé köztudatban élő cselekedeteit is megmutatja, miért is kötődik hozzá az ösztöndíjrendszer, a reáltudományok fontosságának felismerése, az európai kapcsolatok kiépítése a felsőoktatásban.


Újváry Gábor bevallotta, hogy noha ő történészként már 25 éve foglalkozik Klebelsberggel, a megjelent képanyag közel felét még ő sem ismerte, míg nem kezdték el a gyűjtőmunkát. A magyar kultúra felvirágoztatójának Szegedhez fűződő viszonyáról beszélt: hiszen 1926-tól e város képviselője volt. E kötődés elsődleges oka az akkor kezdődő alföldi kutatások, népiskolák építése és az egyetem volt. Nagy szerepe volt a Dóm téri építkezésekben. Egyetemi várossá, vidéki kulturális központtá alakította Szegedet. A fejlődést csak a nagy gazdasági világválság Magyarországra elérő hatása állította meg.


Klebelsberg_konyvbemutato_Gal_Ferenc_foisk_2014_december_4._HD
Kultúra nélkül nincs Magyarország – Klebelsberg képekben - GALÉRIA


Vertel Beatrix grafikusművész szerint a könyvük lényege a történelmi hitelesség. A háromévi munka folyamán néha úgy érezte, maga Klebelsberg „súg” neki, közel került hozzá a kultúra harcosa. A kronologikusan rendezett sokszínű dokumentumgyűjtemény képei egyszínűek, így a figyelem magára az emberre terelődik: végső céljuk egy tiszta, emblémaszerű egység elkészítése. Nem kívánják reflektorfénybe vonni, piedesztára emelni Klebelsberg Kunót, elég látni őt, olvasni gondolatait, megérteni motivációit.


A könyvbemutatón maga a Klebelsberg is „megszólalt”: a moderátor, Kozó Attila újságíró olvasta fel beszédrészleteit, melyek élete legfontosabb elveit, céljait tartalmazták. Hitt abban, hogy a kultusztárca az első világháború utáni Magyarországon egyben honvédelmi tárca is, és a szellem, a művelődés fegyverével kell védeni hazánkat, kiharcolni Európa megbecsülését. A kulturális színvonal összefügg a gazdasággal, hiszen a nemzeti termelés emeléséhez elengedhetetlenek az európai nívójú vezetők és az értelmileg, erkölcsileg művelt munkások. A politikai demokrácia, az általános titkos választójog létrejötte nem ütközhet az analfabetizmus elemi akadályába, kultúrdemokráciának is lennie kell. A katonai kudarcot nem követheti kultúrpolitikai fegyverletétel, fel kell vennünk a harcot. Akármennyire csalódott az ország a Nyugatban, megvalósíthatatlan, irreális gondolat az „őseinkhez” való visszafordulás, a keleti orientáció. Európa közepén európaiként kell viselkedni – vallotta.


Szalai Anna

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.