2024. március 28., csütörtök

szeged_egyetemi_varos_kiemelt

Szeged a 8. legjobb egyetemi város Európában

Szeged a legjobb 10 európai egyetemi város közé került a Condé Nast Traveler portálon. Olyanok mellett olvasható a Tisza-parti universitasnak otthont adó város neve, mint Heidelberg, Krakkó, Leuven, Oxford.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedet Európa nyolcadik legjobb egyetemi városaként említő Condé Nast Traveler magazin Magyarország legrangosabb egyetemének nevezi a Szegedi Tudományegyetemet.

 


rektori  Tisza-parti városunk értékei


Az összeállításból kiderül: Szeged, vagyis Magyarország negyedik legnagyobb városa ad otthont az ország egyik legrangosabb felsőoktatási intézményének, a Szegedi Tudományegyetemnek. A város és az oda 1921-ben befogadott egyetem együtt lélegzik és fejlődik – ismeri el immár a http://www.cntraveler.com/ utazási portál is.

Az összeállítás kitér a Szegedi Szabadtéri Játékokra, kiemeli a paprika, a halászlé és a Pick szalámi jelentőségét. Olvasói figyelmébe ajánlja a magyar fürdőkultúrát, példának említve a Forrás Hotelt.

 


  Tíz között a nyolcadik


Az alábbi linken elérhető összeállításban Szeged olyan egyetemi városokkal kerül egy csoportba, mint például Heidelberg, Krakkó, Leuven, Oxford.

A Condé Nast Traveler rangsorának élén Oxford szerepel, dobogós még Heidelberg és Krakkó.

Majd Leuven, Montpellier és Salamanca következik. Hetedik helyen áll Uppsala, a nyolcadik Szeged, végül St. Andrews és Bologna zárja a listát.

 


  Állandó jelzők és hagyományok


Szeged állandó jelzője nemcsak a diákok itteni központi szerepére utal. A diákvárosban a szolgáltatásokat és a szórakozási lehetőségeket az egyetemi hallgatóság, a fiatalság igényei szerint szervezik. Szeged „fesztiválváros”, de ebben is egybefonódik a Szegedi Tudományegyetemmel. Példázza ezt az egyetemi épületeknek is helyet adó Dóm téren megrendezett Szegedi Szabadtéri Játékok.

A hagyományok, így például a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem egykori professzora és rektora munkássága ugyancsak igazolja az universitas és a város sorsának az összefonódását. A Szent-Györgyi általa „C-vitamin bombaként” azonosított paprika és nyomában a termesztési „bumm” és az erre támaszkodó ipar segítségével lábalt ki Szeged az akkori világválságból. Azóta pedig Szeged gasztronómiai különlegessége a fűszerpaprika.

Az itteni termálvíz ugyancsak közös kincs: a fürdőkultúra mellett immár arról is nevezetes lehet Szeged, hogy az erre az energiaforrásra támaszkodó fűtési rendszert épített ki – együttműködve városi intézményekkel – a Szegedi Tudományegyetem, amely a „legzöldebb” magyarországi universitas.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés