SZTE Info
szenats_kiemelt

48 igen az SZTE rektori pályázatra

Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem jelenlegi rektora nyújtott be programot az intézmény vezetésére kiírt pályázatra. A rektori programról az SZTE Szenátusa 2014. február 24-i ülésén nyilvánított véleményt – 48 igen szavazattal.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az SZTE rektori tisztségének betöltésére érkezett pályázat véleményezése.” Ez volt 11 napirendi téma közül az első a Szegedi Tudományegyetem Szenátusának legutóbbi ülésén. A 2014. február 24-én 14 órakor kezdődő tanácskozásnak ezt a szakaszát Dömötör Máté egyetemi főtitkár vezette. Az SZTE meghívásának eleget téve Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár is részt vett a szenátusi ülésen.

„Az SZTE rektorának, Szabó Gábornak 2014. június 30-án lejár a vezetői megbízatása. Az SZTE rektori posztja betöltésére 2013 november közepén írt ki pályázatot az Emberi Erőforrás Minisztérium vezetője” – közölte Dömötör Máté az SZTE vezető testületének döntéséről szóló, még a szenátusa ülése közben tartott sajtótájékoztatóján. A főtitkár elmondta: Szabó Gábor új ciklusra szóló rektori pályázata megfelelt a kiírásban foglalt alaki és tartalmi követelményeknek.

rketorsajttajDióhéjban ismertette a szenátus előtt Szabó Gábor akadémikus, az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi tanára, az SZTE jelenlegi rektora az általa a szegedi rektori tisztség ellátására benyújtott pályázatot. Az elmúlt négy év gazdasági összefüggésrendszerébe ágyazva elemezte a Szegedi Tudományegyetem teljesítményét, majd vázolta a – hangsúlyozottan az intézményfejlesztési tervre támaszkodó – rektori programjának főbb pilléreit.

„A szenátus meghallgatta a körülbelül 10 perces pályázati összefoglalót, majd kérdésekre nyílt lehetőség. Kérdés nem érkezett a pályázóhoz. Ekkor Szabó Gábor elhagyta a termet. Távollétében sem nyilvánítottak véleményt az új rektori programról a szenátorok” – tudatta a főtitkár a médiamunkásokkal, majd ismertette a szenátusi titkos szavazás eredményét.

„Az SZTE 52 szenátora jogosult a szavazásra, közülük 50-en éltek a lehetőséggel: 49 érvényes és 1 érvénytelen szavazólapot tettek a Rektori Hivatalban felállított urnákba. Az érvényes voksok közül 48 igennel támogatta Szabó Gábort és rektori programját, míg 1 nem voks érkezett” – sorolta a számokat Dömötör Máté. Az SZTE főtitkára hozzátette: az ő feladata gondoskodni az eredmény megküldéséről a fenntartónak, amely dönt a rektorjelölt személyéről. A 2014. május 15-i határidőig – az emberi erőforrás miniszter javaslatára – a köztársasági elnök ad a Szegedi Tudományegyetemre szóló rektori megbízást a 2014. július 1-jétől 2018. június 30-áig terjedő időszakra.


Rektor_valasztas_galeria
48 igen az SZTE rektori pályázatra - GALÉRIA


Az SZTE Szenátusának döntését követően Klinghammer István hangsúlyozta: nagy öröm számára, hogy ilyen jól elővezetve, meggyőző erővel mondtak véleményt voksukkal a rektori pályázatról a szegedi szenátorok. Szabó Gábor rektori ars poétikájának ismeretében gratulált, és megköszönte azt a segítő munkát, amit a magyar felsőoktatás rendszerezéséért, a jövőkép kimunkálásáért eddig tett a szegedi akadémikus. Azt kívánta, hogy Szabó Gábor a magyar felsőoktatás és az SZTE ügyét változatlanul tartsa szívügyének, a szegedi universitas pedig töretlen hittel tartsa magasra a magyar tudomány zászlaját.

Az SZTE Szenátusa februári ülésének második felében 9 napirendi témáról – többek között egyetemi együttműködésekről, új mesterszakról és szakirányokról határozott. A tanácskozás végén Klinghammer István vázolta a hazai felsőoktatás jövőképét – a napi aktualitásként.Az SZTE Szenátusának ülését követően Szabó Gábor rektora újságírói kérdésekre válaszolva is vázolta vezetői elképzeléseit, a szegedi egyetem jövőképét.


SZTEinfo
Szöveg: Ú.I., fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018
 • január 18.
  17:00 - 18:30
  Mi történhetett az 1882 virágvasárnapja előtti szombaton Solymosi Eszterrel, a 14 éves cselédlánnyal, akit a tiszaeszlári zsinagóga környékén láttak utoljára szemtanúk? Kitalálta, betanították vagy igazat mondott a 135 évvel ezelőtti per koronatanúja? A védelem eredményességében mi volt a szerepe a pénznek? Miként lett vérvád, illetve mi a szerepe a korabeli magyar és nemzetközi sajtónak abban, hogy a bűnbakképzés közösségi változataként vált ismertté a tiszaeszlári per? Lehetséges-e valamilyen megoldást adni Solymosi Eszter eltűnésére? A rejtélyes tiszaeszlári per címmel az Osiris Kiadó gondozásában 2017 decemberében megjelent kötet szerzőjét, Blutman László szegedi jogtudóst Újszászi Ilona újságíró kérdezi a könyvpremieren.
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.