SZTE Info

Az alkalmazásorientált fotonikáról rendeznek workshopot az SZTE-n

A szakmai rendezvényre a Hétköznapi tudomány című TÁMOP-projekt keretében kerül sor 2014. február 20-án.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A DEAK Zrt. az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék munkatársaival együttműködésben „Fényipar – alkalmazásorientált fotonika” címmel tart workshopot TIK nagyalőadójában 2014. február 20-án (csütörtökön) 14 és 17 óra között. A szakmai seregszemlére a Hétköznapi tudomány című, TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0058 azonosítószámú projekt keretében kerül sor – tájékoztatta a www.u-szeged.hu-t Gortva-Kónya Mónika projektmenedzser.

 

A 137 millió 240 135 forint összköltségvetésű projekt 2013. január 1-je és 2014. december 31-e között valósul meg. A nyertes konzorciumot a BME VIKING Villamosmérnöki és Informatikai Kutató-Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezeti, konzorciumi partnerként a DEAK Kooperációs Kutatási Nonprofit Zrt., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., szakmai együttműködő partnerként a Felsőoktatási Környezetvédelmi Információs Iroda (BME Központi Tanulmányi Hivatala), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar, a Nők a tudományban Egyesület és a Magyar Asztronautikai Társaság vesz részt a munkában.

 

A projekt célul tűzte a műszaki és informatikai kutatás hazai és nemzetközi elismertségének javítását, a kutatói életforma népszerűsítését, ezen belül a női kutatók arányának növelését. Különböző formákban – rendezvények, kiállítások, személyes találkozások – szervezésével, az internet lehetőségeinek kihasználásával kívánják elérni célkitűzéseiket. Az akciók várt hozadéka, hogy a fiatalok is jobban megismerkednek a területtel, növekszik a műszaki és természettudományos kutatói pályát választók száma. Az elért eredményeket tervezetten az űrkutatás, az informatikai alkalmazások, a biotechnológia területén mutatják be, továbbá megismertetik a résztvevőkkel a smart metering, a szupravezetés, az üvegbeton, az emlékező fém újszerű megoldásait.

 

Mint megtudtuk, a kétéves kooperáció égisze alatt a partnerek tudományos, technológiai és innovációs ismeretterjesztő rendezvényeket, kiállításokat szerveznek, a felsőoktatásban folyó kutatás-fejlesztés és innováció eredményeit, társadalmi gazdasági hasznát bemutató kiadványokat, TV- és rádióműsorokat készítenek, amelyek a társadalom szélesebb rétegeinek vagy adott célcsoportnak szólnak. Olyan tudományos portálokat, honlapokat, internetes alkalmazásokat alakítanak ki, amelyek egyes célcsoportok (diákok, hallgatók, szélesebb rétegek vagy a gazdasági szereplők) körében nemcsak az egyes eredmények népszerűsítését szolgálják, de párbeszédet is kezdeményeznek. Nemzetközi konferenciákat és fórumokat is szerveznek Magyarországon, illetve a tudományos életben való esélyegyenlőséggel összefüggő (nők a tudományban, tudományetikai kérdések, fiatalok ösztönzése) témákat honosítanak meg a közgondolkodásban különböző kiadványok, konferenciák, kiállítások, honlapok segítségével. Kiválósági és tudományos díjakat alapítanak, különösen a nők számára, és különös tekintettel a matematika, a tudomány, a műszaki és az informatikai területen dolgozó oktatók, kutatók részére. Az egyes tudományterületek közötti együttműködést erősítendő interdiszciplináris kutatási, illetve tudományos szakemberek részére disszeminációt segítő kompetenciafejlesztő képzést hívnak életre az egyes tudományok népszerűsítése érdekében.

 

A DEAK Zrt. a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék munkatársaival együttműködve a projekt részeként 16 rendezvényt valósított meg 2013. január 1. és 2014. január 30. között. A megvalósított rendezvények között szerepelt 12 alkalommal „A fotonika a műszaki és anyagtudományokkal – rendhagyó fizika óra című workshop. Az optikai, fotonikai témájú workshopokon a középiskolai diákok, oktatók, felnőttek kísérleteket láthattak és próbálhattak ki a színképek, a színkeverés, a polarizáció, az UV- és infravörös sugárzás, valamint az optikai távközlés témaköreiből. Emellett egy nagyszabású interdiszciplináris rendezvényen látványos, vicces lézeres bemutató részeként ismerhették meg a látogatók a lézeres alkalmazások hasznosítását a különböző tudományterületeken. Folytatván a sort, egy különleges tudománynépszerűsítő fizikai akadályversenyen a diákok a fotonika alapjainak kísérletes megismerésére tehettek szert. A diákok maguk végezhették el azokat a kísérleteket, amelyek segítik a fénytan alapjainak megismerését. A „Játsszunk tudományt” című programon a látogatók játékos formában építhettek spektroszkópot és egyéb optikai eszközöket egyszerű tárgyak felhasználásával, melyeket haza is vihettek. Végezetül az „Interaktív optikai kísérletek” cím workshopon a lézereknek a mindennapi életben történő hasznosítását ismerhették meg az érdeklődők.

 

A további eredmények közül említést érdemel, hogy a projekt részeként elkészült a www.informatorium.hu honlap, ahol folyamatosan értesülhetnek a látogatók a természettudomány népszerűsítő rendezvényekről, tájékozódhatnak a természettudományi területek újdonságairól. Tudománynépszerűsítő megjelenéseket is összegyűjthettek a program munkatársai: „Törik, hajlik, felbomlik – kísérletezz a fénnyel a szegedi Agórában!” címmel cikkeket közölt az Élet és Tudomány, a Fizikai Szemle lapokban, valamint spotokat a Petőfi és Kossuth Rádió. A projekt népszerűsítése érdekében 4 fotonikai témájú roll-up, 300 kiadvány (Fotonika – Bemutatók a Szent-Györgyi Albert Agóra – SZTE Informatóriumban) és 450 ajándéktárgy készült el. Az eddigi rendezvényeken 1058 érdeklődő vett részt. A rendhagyó fizikaórák iránti figyelmet, illetve azok és népszerűségét az is bizonyítja, hogy Zentáról is érkezetek diákok és pedagógusok. 2014 februárjában további rendhagyó fizikaórákat tartanak szegedi és Szeged környéki középiskolákban.

 

A 2014. február 20-i workshop részletes programja:

 

13:30 – 14:00: Regisztráció

 

14:00 – 14:10: Köszöntő

Dr. Buzás Norbert, kutatás-fejlesztési és innovációs igazgató

Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság

 

14:10 – 14:30: A szegedi szuperlézer megvalósításának alapkutatási és ipari kérdései

Dr. Osvay Károly, kutatási technológiai igazgató

ELI-HU Nonprofit Kft.

 

14:30 – 14:50: Fotonikai kutatások a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán

Dr. Jakab László, gazdasági dékánhelyettes

BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar

 

14:50 – 15:10: Nano-, piko- és femtosecundus lézersugár impulzusok hatása az anyagra

Dr. Buza Gábor, osztályvezető, tudományos főtanácsadó

Bay Zoltán Nonprofit Kft., Anyagtudományi és Technológiai Intézet (BAY-ATI)

Lézertechnológiai Osztály

 

15:10 – 15:30: Az algyői gázüzemtől a norvégiai és brazíliai tengeri fúrótornyokig: lézeres

fotoakusztikus földgázipari műszer fejlesztésének és piacra-vitelének történte

Dr. Bozóki Zoltán, tudományos tanácsadó

MTA-SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoport/Hilase Kft.

 

15:30 – 15:50: Milyen rövid egy femtoszekundum …? Ultrarövid lézerimpulzusok

diagnosztikája Szegeden.

Dr. Börzsönyi Ádám, tudományos munkatárs

SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék/CE Optics Kft.

 

15:50 – 16:10: Tudásintenzív kkv-ként egy Európai Uniós projektben: a lézerektől a

szívkatéterekig

Dr. Geretovszky Zsolt, egyetemi adjunktus

SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék/LaserSkill kft.

 

16:10 – 16:20: Kérdések, válaszok

 

16:20 – 17:00 Állófogadás

 

A részvételi szándékot 2014. február 17-e 12 óráig a konya.monika@deakszeged.hu e-mail címen kell jelezni.

 

A program hivatalos meghívója itt olvasható el.

 

SZTEinfo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 23.
  10:00 - 16:00
  A látogatók megismerkedhetnek a Füvészkert új, rovarfogó növényeket bemutató gyűjteményével. A húsevő, vagy rovaremésztő növények a világ minden táján élnek, közös jellemzőjük, hogy tápanyagszükségletüket állati eredetű forrásból egészítik ki. A rovarok, vagy kisebb békák, gyíkok, esetleg kisemlősök elfogására a levelük módosult fondorlatos szerkezetű csapdákká. Ezekkel a különös lényekkel lehet testközelből is megismerkedni a tematikus napon.
 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
 • október 3.
  10:00 - 18:00