Bezár

Hírarchívum

Apertúra-bemutató a Grandban

Apertúra-bemutató a Grandban

2014. február 21.
1 perc

Az Apertúra folyóirat téli tematikus számának bemutató estjét rendezik meg 2012. február 21-én 18 órától a Grand Caféban. Az esten levetítik Karel Kachyňa A fül című 1970-es filmjét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Apertúra folyóirat téli számát mutatják be február 21-én este 6 órától a Grand Cafében. Az est vendégei: Gelencsér Gábor (ELTE), Zalán Vince (Zsigmond Király Főiskola), Füzi Izabella (SZTE, az Apertúra főszerkesztője) és Gerencsér Péter (SZTE, vendégszerkesztő).

 

Az esten levetítik Karel Kachyňa A fül (Ucho) című, 94 perces filmdrámáját, amelyet 1970-ben fejeztek be, de bemutatására a cenzúra miatt csak 1989-ben kerülhetett sor. Az 1990-es Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmára jelölték.

 

A cseh új hullámba lazán illeszkedő film cselekményének középpontjában egy középkorú cseh házaspár áll. A miniszterhelyettes, Ludovík és felesége, Anna, miután hazaérkeznek egy hivatalos fogadásról, észreveszik, hogy lakásukba betörtek. Számos apró jelből arra következtetnek, hogy a kormány állandó megfigyelés alatt tartja őket, beszélgetéseiket lehallgatják (erre utal a film címe is). Ahogy az éjszaka órái telnek, lassacskán fény derül házasságuk buktatóira és saját emberi hibáikra is. A kölcsönös megvetés és egymásra utaltság mélységeit és magasságait megjárva, ráébrednek, hogy a lehallgatással a hatalom örökre magához láncolta Ludovíkot. A hajnalban megszólaló telefon egy meglepő fordulatról ad hírt...

 

Az est folyamán adják át az Apertúra Magazin „Szeged - más szemmel” című pályázatának a díjait is.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek