SZTE Info

Fiatal tehetségek Szegeden: Samu Gergely

A Közéleti Kávéház keretein belül hónapról hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. 2014. február 5-én Samu Gergely vegyész PhD-hallgatót, az SZTE Kiválósági Lista Ezüst fokozatú tagját ismerhettük meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Közéleti Kávéház programjai között rendszeresen szerepel „Fiatal tehetségek Szegeden” sorozat, melyben az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal kutatókkal beszélgetnek a pályájukról és eredményeikről. Február 5-én a Somogyi-könyvtár klubhelyiségében Samu Gergely PhD-s vegyésszel és mentorával, Visy Csaba professzorral beszélgetett Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke.

Samu Gergely 1990-ben született Csongrádon. Középiskolai tanulmányait a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskolában végezte. 2008-ban megkezdte tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem kémia alapszakán, ahol 2011-ben szerzett oklevelet. Tanulmányait vegyész mesterképzésen, majd PhD-hallgatóként folytatta. Kutatási tevékenységét már az alapképzésben megkezdte, melynek eredményeit 2011-ben és 2013-ban is az Országos Tudományos Diákköri Konferencián mutatta be, ahol mindkét alkalommal III. díjban részesült. Eredményeiből 2012-ben nemzetközi folyóiratban született publikáció, illetve ugyanebben az évben hazai szakmai konferencián is előadást tartott.

Szabadidejében szívesen vesz részt a kémia népszerűsítésében, így kísérleteket mutatott be általános iskolásoknak, és mesélt egyetemi munkájáról középiskolásoknak. Az egyetemen folyó oktatásból is aktívan kiveszi a részét, ugyanis több éve demonstrátorként tevékenykedik. A tanulmányi és kutatási eredményei alapján 2009-ben elnyerte a Szeged Városi Ösztöndíjat, valamint 2010-ben és 2012-ben a Köztársasági Ösztöndíjat, továbbá 2013-ban a Nemzeti Kiválóság Program Eötvös Loránd Hallgatói Ösztöndíját, ugyanezen évben pedig az SZTE Kiválósági Lista Ezüst fokozatú tagja lett, majd pedig elnyerte az SZTE Sófi József Alapítvány fődíját is.

A kötetlen beszélgetés során Szalay István szisztematikusan végigfaggatta vendégét a tanulmányairól, érdeklődési köréről és eddig elért eredményeiről. A jelenlévők így megtudhatták, hogy Samu Gergőt eredetileg jobban érdekelte a földrajz, ám gimnáziumban mégis átpártolt a kémiához, mert az matematikailag sokkal logikusabb volt. De szó esett a kedvenc egyetemi tanárairól és eddigi publikációiról is. A beszélgetés végeztével pedig a közönség kérdezte az ifjú vegyészt arról, hogy a családja milyen módon támogatta, és miképpen értékeli az eredményeit.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.