SZTE Info

Fiatal tehetségek Szegeden: Samu Gergely

A Közéleti Kávéház keretein belül hónapról hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. 2014. február 5-én Samu Gergely vegyész PhD-hallgatót, az SZTE Kiválósági Lista Ezüst fokozatú tagját ismerhettük meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Közéleti Kávéház programjai között rendszeresen szerepel „Fiatal tehetségek Szegeden” sorozat, melyben az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal kutatókkal beszélgetnek a pályájukról és eredményeikről. Február 5-én a Somogyi-könyvtár klubhelyiségében Samu Gergely PhD-s vegyésszel és mentorával, Visy Csaba professzorral beszélgetett Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke.

Samu Gergely 1990-ben született Csongrádon. Középiskolai tanulmányait a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskolában végezte. 2008-ban megkezdte tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem kémia alapszakán, ahol 2011-ben szerzett oklevelet. Tanulmányait vegyész mesterképzésen, majd PhD-hallgatóként folytatta. Kutatási tevékenységét már az alapképzésben megkezdte, melynek eredményeit 2011-ben és 2013-ban is az Országos Tudományos Diákköri Konferencián mutatta be, ahol mindkét alkalommal III. díjban részesült. Eredményeiből 2012-ben nemzetközi folyóiratban született publikáció, illetve ugyanebben az évben hazai szakmai konferencián is előadást tartott.

Szabadidejében szívesen vesz részt a kémia népszerűsítésében, így kísérleteket mutatott be általános iskolásoknak, és mesélt egyetemi munkájáról középiskolásoknak. Az egyetemen folyó oktatásból is aktívan kiveszi a részét, ugyanis több éve demonstrátorként tevékenykedik. A tanulmányi és kutatási eredményei alapján 2009-ben elnyerte a Szeged Városi Ösztöndíjat, valamint 2010-ben és 2012-ben a Köztársasági Ösztöndíjat, továbbá 2013-ban a Nemzeti Kiválóság Program Eötvös Loránd Hallgatói Ösztöndíját, ugyanezen évben pedig az SZTE Kiválósági Lista Ezüst fokozatú tagja lett, majd pedig elnyerte az SZTE Sófi József Alapítvány fődíját is.

A kötetlen beszélgetés során Szalay István szisztematikusan végigfaggatta vendégét a tanulmányairól, érdeklődési köréről és eddig elért eredményeiről. A jelenlévők így megtudhatták, hogy Samu Gergőt eredetileg jobban érdekelte a földrajz, ám gimnáziumban mégis átpártolt a kémiához, mert az matematikailag sokkal logikusabb volt. De szó esett a kedvenc egyetemi tanárairól és eddigi publikációiról is. A beszélgetés végeztével pedig a közönség kérdezte az ifjú vegyészt arról, hogy a családja milyen módon támogatta, és miképpen értékeli az eredményeit.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 19.
  11:00 - 15:00
  Mészáros Rezső, az MTA rendes tagja megnyitója után Prof. Dr. Tóth József szegedi, békéscsabai és pécsi éveiről tartanak előadásokat a szakértők. Zárszót mond: Dr. Szónokyné Dr. Ancsin Gabriella, egyetemi adjunktus (SZTE). A program szervezője: a SZAB Föld- és Természettudományi Szakbizottság, a Közéleti Kávéház.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00