SZTE Info

A hálózatépítés és a stratégiai együttműködés jegyében rendeztek FuturICT-konferenciát

A DEAK Kooperációs és Kutatási Nonprofit Zrt. a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” című projekt részeként hálózatépítő és stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó konferenciát tartott 2014. február 26-án a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Jelasity Márk, a projekt szakmai vezetője köszöntötte az előadókat és vendégeket a konferencián, melynek célja a hálózatépítő és stratégiai együttműködések, kapcsolatrendszerek kialakítása volt. Az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” projekt négy hazai felsőoktatási-kutatási szervezet együttműködésével jött létre, és közel 1,6 milliárd forint – százszázalékos intenzitású – támogatást nyert az Új Széchényi-terv TÁMOP-4.2.2.C pályázatán az elmúlt évben. A konzorcium vezetője a Szegedi Tudományegyetem, résztvevői az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a BME VIKING Zrt. és a DEAK Zrt. A kétéves kutatómunka 10 alprojektjében 100-nál több szakember vesz részt – tudtuk meg a bevezetőből.

 


Fókuszban a Horizont 2020 program

 

A konferencia három délelőtti előadásában Hinsenkamp Mária mutatta be a Horizont 2020 programot, a program információs és kommunikációs technológiára vonatkozó pályázatait, illetve a kis- és középvállalkozások lehetőségeit. A Horizont 2020 program kulcsszerepet játszik az Innovatív Unió és az Európai Kutatási Térség céljainak megvalósításában, és emellett célja a kutatás és az innováció versenyképességet érintő hatásának maximalizálása, a kiválóság szintjének emelése és terjesztése. Az egységes keretprogram közvetlen támogatást nyújt az érintetteknek, és nagy hangsúlyt fektet a kutatások hasznosíthatóságára, a társadalmi problémák megoldására. A pályázatokban kiemelt szerepet és támogatást kapnak a KKV-k. A Horizont 2020 program hárompillérű felépítése magába foglalja a kiváló tudomány, az ipar vezető szerepe és a társadalmi kihívások területét. Az ipar vezető szerepe témakörben szerepelnek az ICT-hez kapcsolódó pályázati felhívások is, de az információs és kommunikációs technológiák a másik két pillér területein is megjelennek. A jövőbeni technológiák célja az európai kiváló tudományos alapok versenyképes előnnyé formálása új technológiai lehetőségek feltárásával. A 2014/15-ös felhívások közül többek között a FET-OPEN, és a FET PROACTIV pályázatok támogatják ezeket a technológiákat. A kutatáshoz szükséges szolgáltatásokat, berendezéseket, erőforrásokat a kutatási infrastruktúrára vonatkozó pályázatok biztosítják, mint például az INFRADEV, EINFRA programok.

 

A kulcstechnológiákat támogató projektek célja az Európai Unió ipari vezető szerepének megteremtése, az európai ipari kapacitások és üzleti kilátások, KKV-k erősítése, és a technológiai ütemtervek megvalósításának, valamint a magántőke bevonásának elősegítése, a különböző kulcstechnológiák összekapcsolása és integrálása. A Horizont 2020 program felhívásai, a pályázati feltételek és határidők a Participant Portal weboldalon érhetők el – tudtuk meg.A délelőtti szekció utolsó előadásában a kis-és középvállalkozások Horizont 2020-as lehetőségeiről számolt be Hinsenkamp Mária. Az EU2020 Innovatív Unió elkötelezettsége, hogy a KKV-k bevonásával erősítse az EU kutatási és innovációs programjait. Ennek érdekében egy úgynevezett KKV-eszközt vezettek be, mely három fázisból épül fel. A koncepció és megvalósítás, a demonstráció, valamint a piacra vitel folyamatában mindvégig üzleti és menedzsment coachingokat biztosítanak a KKV-knek, ezzel is támogatva a munkájukat. A különböző támogatási intézkedések célja, hogy segítséget nyújtsanak a K+F+I projektekhez, kedvező környezet teremtsenek az innovációhoz. A felhívások többek között az űrkutatás, az anyagtechnológia, az élelmiszer-technológia, az orvostudomány, a közlekedés és a biotechnológia területét érintik, a benyújtott pályázatokat értékelésénél a kiválóságot, az értékesítési lehetőséget és a gazdasági hatást veszik figyelembe – ismertette Hinsenkamp Mária.


 

A Gazdasági és Innovációs Operatív Program

 

A délutáni szekció első felében Benedek Zsolt, az Equinox Consulting Kft. operatív vezetője mutatta be a GINOP programot és a 2014–2020 tervezési időszakra várható újdonságait. A Gazdasági és Innovációs Operatív Program hat prioritási tengely mentén határozza meg a támogatott területeket. A program tematikus célja többek között a KKV-k versenyképességének javítása, a kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció erősítése, a KKV-k iparjogvédelmi tevékenységének támogatása, a stratégiai K+F+I együttműködések, kezdeményezések támogatása és a kutatóintézeti kiválósági központok támogatása. Mindemellett a program nagy hangsúlyt fektet a természeti és kulturális erőforrások megőrzésére, az örökségvédelemre, a vállalkozások megújuló energia felhasználását és az energiahatékonyság növelését célzó fejlesztések támogatására és a foglalkoztatás előmozdítására, a munkaerő mobilitásának támogatására.


Halozatepites_konferencia_galeria
A hálózatépítés és a stratégiai együttműködés jegyében rendeztek FuturICT-konferenciát - GALÉRIA

 

Számítógépes algoritmusok a nyelv elemzésére

 

A szekció második felében szakmai előadást tartott Bilicki Vilmos, az SZTE Szoftverfejlesztési Tanszékének egyetemi adjunktusa, aki a sikeresen megvalósított Converge projekt célkitűzéseit, a projekt stratégiai és operatív ügyeit mutatta be. A program célterülete a nem hierarchikus beszállítói láncok számára valós idejű stratégiai és taktikai szintű döntéstámogatási keretrendszer kialakítása. A résztvevő nagy cégek mellett a Szegedi Tudományegyetem fejlesztési csoportja a rendszer architektúrájának meghatározásában, pontosabban a biztonsági architektúra fejlesztésében vállalt szerepet – tudtuk meg Bilicki Vilmostól, aki hozzátette, nagy eredménynek tartja, hogy új kapcsolatokat és új tapasztalatokat szereztek a programrendszerek fejlesztésében, valamint, hogy csapatával részesei lehettek egy országokon átívelő tudásáramlásnak.

 

Ezt követően Farkas Richárd, az SZTE Számítógépes Algoritmusok ás Mesterséges Intelligencia Tanszék egyetemi adjunktusa ismertette a FuturICT.hu természetesnyelv-feldolgozás alprojektet. A programban különböző számítógépes algoritmusokat fejlesztenek az emberi beszélt nyelv és szövegek feldolgozására. A kutatásokban változatos gépi beszéd-előállítással, hangalapú adatbányászati algoritmusokkal, valamint véleménydetekcióvalfoglalkoznak. A természetesnyelv-feldolgozás mint technológia számtalan területen alkalmazható, így a Horizont 2020 program minden olyan pályázatához kapcsolódik, amelyben előtérbe kerül a többnyelvűség szerepe, így például a nyelvtanulás elősegítésében, a robotika területén vagy az egyetemi Telemedicina projektben.

 

A konferencia zárásaként Szabó Gábor, az R&R Software Zrt. fejlesztési vezetője tartott előadást a SMART Energy Vision-Cloud based Energy management systemről.


uszt_logo_rgb  Infoblokk3_ESZA_egyes

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 17.

Kiemelt_Kheten_TL

„A könyveknek is megvan a maguk sorsa… – Habent sua fata libelli… – hangzott el Terentius Maurus közismert gondolata a szegedi egyetem jogász professzora, Trócsányi László „Párizsi Napló, avagy ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt… 2010. július – 2014. június című kötete bemutatóján. Az SZTE „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozat kiemelt könyvheti rendezvénye dedikációval zárult.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 22.
  09:00 - 10:00
  Project 833 címmel tekinthető meg a Csongrádi Művésztelep alkotóinak bemutatkozó kiállítása. A tárlat június 22-től július 14-ig látogatható, naponta 9 és 18 óra között.
 • június 22.
  18:00 - 19:00
  Orosz Andrea másfél évig élt Hanoiban és ott egy vietnámiak által működtetett japán iskolában tanított. Nem volt egyszerű a kihívás ebben az európaitól nagyon különböző kultúrában. Andrea arról beszél az előadásban, hogy a kezdeti nehézségek után hogyan ismerte ki magát egyre inkább ebben a környezetben, beszél a mindennapokról, de sok kirándulási és kulturális élménybeszámolóval is színesíti az előadást. szervezi: Közéleti Kávéház, SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szb. elérhetőség: Hekáné Dr. Szondi Ildikó – e-mail: szondi@juris.u-szeged.hu
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 28.
  10:00 - 15:00
  A 45 brazil tagállami és önkormányzati egyetemet – mintegy 700 ezer diákot - tömörítő Brazilian Association of Rectors of State and Municipal Universities (ABRUEM) múlt novemberi közgyűlésén egyhangúan úgy határozott, hogy 2018-ban Magyarországot választja szakmai útja célországaként. A delegáció látogatásának célja, hogy megismerjék a magyar felsőoktatási rendszert, intézménylátogatások során feltérképezzék az együttműködési lehetőségeket. Részt vesznek találkozókon és egyeztetéseken, amelyek megalapozhatják a hosszútávú szakmai együttműködést a magyar felsőoktatási intézményekkel. A szervezet weboldala az alábbi linken érhető el: http://www2.abruem.org.br/international-relations/