Bezár

Hírarchívum

Holdújévi Fesztiválon járt az SZTE Konfuciusz Intézet

Holdújévi Fesztiválon járt az SZTE Konfuciusz Intézet

2014. február 11.
3 perc

2014. február 1-jén immár második alkalommal rendezték meg a Holdújévi Fesztivált a budapesti Millenárison, az SZTE Konfuciusz Intézet standjának idén is hatalmas sikere volt. A 2014. január végén beköszöntött kínai újévben, a Ló Évében az intézet érdekes programokkal várja az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Holdújévi Fesztiválon közel harminc kínai és magyar, a kínai kultúrát, nyelvet népszerűsítő szervezet, intézet, oktatási intézmény kínált színes programokat a látogatóknak. A nap folyamán több mint tízezer érdeklődő kereste fel a rendezvényt, hogy a kínai kultúrát megismerve, szórakozva, távol-keleti és magyar barátok, művészek, artisták, zenészek és harcművészek társaságában köszöntse a Ló Évét. A fesztivál csúcspontja a világhírű Henan Művészegyüttes gálaestje volt, amely feledhetetlen színpadi produkcióval tette emlékezetessé a kínai újév kezdetét.

 

Konfuciusz_holdujev_galeria
Spring Festival at Millenáris on Photo gallery


A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet kollégái ez évben is izgalmas programokkal készültek. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a kalligráfia művészetének világába, és megtanulhatták lefesteni a kínai horoszkóp szerinti állatövi jegyüket is. Az intézet a kisebb korosztályt is sok izgalmas programmal várta. A gyerekek az intézet tanárainak segítségével elsajátíthatták, hogyan is lehet egy-két egyszerű ecsetvonással kis pandát festeni, a legkisebbek krétát ragadhattak, és kiszínezhették kedvenc kínai operamaszkjukat, a nagyobbak pedig kínai lampion-kvízjátékon vehettek részt. Idén is hatalmas sikert aratott az SZTE Konfuciusz Intézet új ruhákkal kibővült „beöltöző sarka”, ahol a vállalkozó kedvű érdeklődők hagyományos kínai jelmezbe bújhattak. Aki csendesebb programra vágyott, azt Szentmártoni Lívia, az intézet magyar igazgatója várta „Mindennapi (d)illemáink Kínában” című előadására. Az SZTE Konfuciusz Intézet standját Xiao Qian nagykövet is felkereste, aki az érdeklődőkkel együtt próbálta megfejteni a kvízjáték furfangos kérdéseit.

 

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet a Ló Évében további színes programokkal várja az érdeklődőket. Február 13-án 16 órai kezdettel Lampion Ünnep lesz az intézetben. A délutáni programon a résztvevők megismerkedhetnek az ünnep történetével, és bepillantást nyerhetnek a hagyományos kínai újévi szokásokba. A kínai tusfestészet rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket április 17-én Wang Xiaolin tanárnő, kinek segítségével a látogatók megtanulhatják, hogyan kell a kínai ecsetet használni, miként lehet egyszerű fekete tussal mesés kínai tájképeket festeni vagy épp aranyos pandát rajzolni. A program során a résztvevők nem csak az ecsetkezelés technikáját sajátíthatják el, de megtanulják értékelni, felismerni a minőségi kínai tusfestészet remekeit is. Az SZTE Konfuciusz Intézet meghívására április 24-én pingpongmesterek érkeznek Szegedre, hogy egy vidám hangulatú délutáni edzés keretében ismertessék meg az érdeklődőket a Kínában hatalmas népszerűségnek örvendő labdajáték szabályaival, technikájával. A „Pingpong MESTERkurzus kínai MESTERekkel” program lehetőséget biztosít az asztalitenisz kedvelőinek, hogy ellessenek pár jó trükköt a profiktól.

 

Az intézetben hónapról hónapra neves Kína-szakértők, egy-egy szakterület elismert, Kínát megjárt képviselői, illetve sikeres vállalkozók tolmácsolásában Kína jelenéről, gazdaságáról, társadalmáról, politikai berendezkedéséről szóló előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Az ingyenes Kína-körkép előadás-sorozat keretein belül február 27-én Zhang Xuemei, az alkalmazott nyelvészet doktora, a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem Angol Nyelv és Irodalom Tanszékének professzora „Az elbűvölő Sanghaj” című előadását hallhatják az érdeklődők. Március 27-én Wolf Csaba korábbi szegedi diák számol be élményeiről és arról, hogyan jutott Kínába 19 évesen „Egy főtt tojás naplója – A Napfény Városából Hainan-sziget homokjáig” címmel. Az sorozat következő előadását Yang Jianwen, a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem professzora, a hagyományos kínai kalligráfia művészetének szakértője tartja április 10-én a kalligráfia művészetéről, végül május 15-én Shanghai gazdasági fejlődéséről és nemzetköziesítéséről Zhang Yixin, a Shanghai Népi Kormány Külügyi Hivatalának hivatalvezető-helyettese beszél.

 

A programokról további információ az SZTE Konfuciusz Intézet honlapján.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek