SZTE Info

kinai_diakok_kiemelt

Kínai diákok kezdték meg tanulmányaikat a jogi karon

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar tanácstermében köszöntötték 2014. február 27-én azt a 11 kínai diákot, akik két sanghaji egyetemről érkeztek Szegedre, hogy egy szemesztert tanuljanak a rangos felsőoktatási intézményben. A hallgatókat Hajdú József dékán mellett a Konfuciusz Intézet magyar és kínai igazgatója is fogadta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 11, másod- és harmadéves sanghaji diákot a kar vezetői, oktatói – leendő tanáraik –, valamint az SZTE Konfuciusz Intézet képviselői fogadták a jogi kar tanácstermében. Hajdú József, a kar dékánja köszöntőjében arra mutatott rá: Szeged bár csupán akkora város, mint Sanghaj egy kerülete, igenis létező város. Elmondta: erősen kötődik Ázsiához, hiszen PhD-jét Japánban végezte, és amikor megérkezett a tokiói reptérre, maga mögött hagyta Európát – amikor pedig eljött onnan, maga mögött hagyta Japánt. A hallgatóknak azt kívánta, hogy ismerjék meg ennek a szép országnak a kultúráját, a szokásait, ismerjék meg Szegedet, és az itt töltök időszakra felejtsék el Kínát, élvezzék az életet és fedezzék fel Szegedet, Magyarországot és Európát.


Szentmártoni Lívia, a Konfuciusz Intézet magyar igazgatója kínai és magyar nyelven mondta el beszédét, amiben kiemelte: az SZTE ÁJTK a Konfuciusz Intézettel karöltve az elmúlt években keményen dolgozott azon, hogy sikeres programot tudjon kidolgozni a kínai hallgatók számára, és olyan ismeretanyagot átadni, olyan oktatást biztosítani nekik, amelynek révén bárhol megállják majd a helyüket. Hozzátette: büszke arra, hogy a bábáskodásnál rektori megbízottként jelen lehetett. Felhívta a diákok figyelmét arra, hogy Magyarország egyik legjobb egyetemén a legjobb szakemberektől tanulni kiváltság, és felejthetetlen magyar élményeket kívánt a tizenegy hallgatónak.


A Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, Zhang Xuemei angol és kínai nyelvű köszöntőjében azt javasolta a diákoknak, hogy az itt töltött szemesztert jól használják ki, utazzanak, ismerkedjenek. A hallgatóknak felajánlotta, hogy ha hazai szóra vagy ételre vágynak, bátran látogassanak el az intézetbe, szeretettel várják őket.


Kinai_diakok_galeria
Kínai diákok kezdték meg tanulmányaikat a jogi karon - GALÉRIA


A beszédeket követően bemutatkoztak a diákok leendő oktatói, és elmondták, milyen szaktárgyakat hallgathatnak náluk a szemeszter folyamán.


A 11 sanghaji diák köszöntése után közös fényképet készítettek a jogi kar épülete előtt, a nap további részében pedig Magyarország kultúrájával, törtélemével, vallásaival ismerkedhetek meg a hallgatók, a napot a Konfuciusz Intézet bemutatkozása zárta.

 

SZTEinfo

Fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 25.
  10:00 - 19:30
  10.00 Konferenciaterem: Megnyitó (Gyenge Zoltán dékán)
  10.30 Konferenciaterem: Új professzorok előadásai
  11.30–12.30 Konferenciaterem: Új habilitáltak előadásai
  13.00–14.30 Konferenciaterem: Új doktorok előadásai
  14.00–17.00 Konferenciaterem: Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasainak előadásai
  14:00–17.00 VII. terem: BP – bölcsész karrierépítés
  18.00 Auditorium Maximum: AudMax esték
  A fesztivál ideje alatt könyvcserére, könyvkiállításra, fotókiállításra, a kutatócsoportok bemutatkozására és „A világ külföldi hallgatóink szemével” című programokra is sor kerül.
  Részletes program az SZTE BTK honlapján
 • április 25.
  12:10 - 12:20
  Verset mond: Kis Kata színésznő, műsorvezető
 • április 25.
  14:00 - 16:00
 • április 25.
  16:00 - 20:00
  Fedezzük fel együtt a Tisza vadvirágos tájait víz közelből. Nem szükséges hozzá korábbi tapasztalat. Pillanatok alatt bele lehet jönni az evezésbe.