SZTE Info

kinai_diakok_kiemelt

Kínai diákok kezdték meg tanulmányaikat a jogi karon

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar tanácstermében köszöntötték 2014. február 27-én azt a 11 kínai diákot, akik két sanghaji egyetemről érkeztek Szegedre, hogy egy szemesztert tanuljanak a rangos felsőoktatási intézményben. A hallgatókat Hajdú József dékán mellett a Konfuciusz Intézet magyar és kínai igazgatója is fogadta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 11, másod- és harmadéves sanghaji diákot a kar vezetői, oktatói – leendő tanáraik –, valamint az SZTE Konfuciusz Intézet képviselői fogadták a jogi kar tanácstermében. Hajdú József, a kar dékánja köszöntőjében arra mutatott rá: Szeged bár csupán akkora város, mint Sanghaj egy kerülete, igenis létező város. Elmondta: erősen kötődik Ázsiához, hiszen PhD-jét Japánban végezte, és amikor megérkezett a tokiói reptérre, maga mögött hagyta Európát – amikor pedig eljött onnan, maga mögött hagyta Japánt. A hallgatóknak azt kívánta, hogy ismerjék meg ennek a szép országnak a kultúráját, a szokásait, ismerjék meg Szegedet, és az itt töltök időszakra felejtsék el Kínát, élvezzék az életet és fedezzék fel Szegedet, Magyarországot és Európát.


Szentmártoni Lívia, a Konfuciusz Intézet magyar igazgatója kínai és magyar nyelven mondta el beszédét, amiben kiemelte: az SZTE ÁJTK a Konfuciusz Intézettel karöltve az elmúlt években keményen dolgozott azon, hogy sikeres programot tudjon kidolgozni a kínai hallgatók számára, és olyan ismeretanyagot átadni, olyan oktatást biztosítani nekik, amelynek révén bárhol megállják majd a helyüket. Hozzátette: büszke arra, hogy a bábáskodásnál rektori megbízottként jelen lehetett. Felhívta a diákok figyelmét arra, hogy Magyarország egyik legjobb egyetemén a legjobb szakemberektől tanulni kiváltság, és felejthetetlen magyar élményeket kívánt a tizenegy hallgatónak.


A Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, Zhang Xuemei angol és kínai nyelvű köszöntőjében azt javasolta a diákoknak, hogy az itt töltött szemesztert jól használják ki, utazzanak, ismerkedjenek. A hallgatóknak felajánlotta, hogy ha hazai szóra vagy ételre vágynak, bátran látogassanak el az intézetbe, szeretettel várják őket.


Kinai_diakok_galeria
Kínai diákok kezdték meg tanulmányaikat a jogi karon - GALÉRIA


A beszédeket követően bemutatkoztak a diákok leendő oktatói, és elmondták, milyen szaktárgyakat hallgathatnak náluk a szemeszter folyamán.


A 11 sanghaji diák köszöntése után közös fényképet készítettek a jogi kar épülete előtt, a nap további részében pedig Magyarország kultúrájával, törtélemével, vallásaival ismerkedhetek meg a hallgatók, a napot a Konfuciusz Intézet bemutatkozása zárta.

 

SZTEinfo

Fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.