SZTE Info

kinai_diakok_kiemelt

Kínai diákok kezdték meg tanulmányaikat a jogi karon

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar tanácstermében köszöntötték 2014. február 27-én azt a 11 kínai diákot, akik két sanghaji egyetemről érkeztek Szegedre, hogy egy szemesztert tanuljanak a rangos felsőoktatási intézményben. A hallgatókat Hajdú József dékán mellett a Konfuciusz Intézet magyar és kínai igazgatója is fogadta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 11, másod- és harmadéves sanghaji diákot a kar vezetői, oktatói – leendő tanáraik –, valamint az SZTE Konfuciusz Intézet képviselői fogadták a jogi kar tanácstermében. Hajdú József, a kar dékánja köszöntőjében arra mutatott rá: Szeged bár csupán akkora város, mint Sanghaj egy kerülete, igenis létező város. Elmondta: erősen kötődik Ázsiához, hiszen PhD-jét Japánban végezte, és amikor megérkezett a tokiói reptérre, maga mögött hagyta Európát – amikor pedig eljött onnan, maga mögött hagyta Japánt. A hallgatóknak azt kívánta, hogy ismerjék meg ennek a szép országnak a kultúráját, a szokásait, ismerjék meg Szegedet, és az itt töltök időszakra felejtsék el Kínát, élvezzék az életet és fedezzék fel Szegedet, Magyarországot és Európát.


Szentmártoni Lívia, a Konfuciusz Intézet magyar igazgatója kínai és magyar nyelven mondta el beszédét, amiben kiemelte: az SZTE ÁJTK a Konfuciusz Intézettel karöltve az elmúlt években keményen dolgozott azon, hogy sikeres programot tudjon kidolgozni a kínai hallgatók számára, és olyan ismeretanyagot átadni, olyan oktatást biztosítani nekik, amelynek révén bárhol megállják majd a helyüket. Hozzátette: büszke arra, hogy a bábáskodásnál rektori megbízottként jelen lehetett. Felhívta a diákok figyelmét arra, hogy Magyarország egyik legjobb egyetemén a legjobb szakemberektől tanulni kiváltság, és felejthetetlen magyar élményeket kívánt a tizenegy hallgatónak.


A Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, Zhang Xuemei angol és kínai nyelvű köszöntőjében azt javasolta a diákoknak, hogy az itt töltött szemesztert jól használják ki, utazzanak, ismerkedjenek. A hallgatóknak felajánlotta, hogy ha hazai szóra vagy ételre vágynak, bátran látogassanak el az intézetbe, szeretettel várják őket.


Kinai_diakok_galeria
Kínai diákok kezdték meg tanulmányaikat a jogi karon - GALÉRIA


A beszédeket követően bemutatkoztak a diákok leendő oktatói, és elmondták, milyen szaktárgyakat hallgathatnak náluk a szemeszter folyamán.


A 11 sanghaji diák köszöntése után közös fényképet készítettek a jogi kar épülete előtt, a nap további részében pedig Magyarország kultúrájával, törtélemével, vallásaival ismerkedhetek meg a hallgatók, a napot a Konfuciusz Intézet bemutatkozása zárta.

 

SZTEinfo

Fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *