SZTE Info

kinai_diakok_kiemelt

Kínai diákok kezdték meg tanulmányaikat a jogi karon

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar tanácstermében köszöntötték 2014. február 27-én azt a 11 kínai diákot, akik két sanghaji egyetemről érkeztek Szegedre, hogy egy szemesztert tanuljanak a rangos felsőoktatási intézményben. A hallgatókat Hajdú József dékán mellett a Konfuciusz Intézet magyar és kínai igazgatója is fogadta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 11, másod- és harmadéves sanghaji diákot a kar vezetői, oktatói – leendő tanáraik –, valamint az SZTE Konfuciusz Intézet képviselői fogadták a jogi kar tanácstermében. Hajdú József, a kar dékánja köszöntőjében arra mutatott rá: Szeged bár csupán akkora város, mint Sanghaj egy kerülete, igenis létező város. Elmondta: erősen kötődik Ázsiához, hiszen PhD-jét Japánban végezte, és amikor megérkezett a tokiói reptérre, maga mögött hagyta Európát – amikor pedig eljött onnan, maga mögött hagyta Japánt. A hallgatóknak azt kívánta, hogy ismerjék meg ennek a szép országnak a kultúráját, a szokásait, ismerjék meg Szegedet, és az itt töltök időszakra felejtsék el Kínát, élvezzék az életet és fedezzék fel Szegedet, Magyarországot és Európát.


Szentmártoni Lívia, a Konfuciusz Intézet magyar igazgatója kínai és magyar nyelven mondta el beszédét, amiben kiemelte: az SZTE ÁJTK a Konfuciusz Intézettel karöltve az elmúlt években keményen dolgozott azon, hogy sikeres programot tudjon kidolgozni a kínai hallgatók számára, és olyan ismeretanyagot átadni, olyan oktatást biztosítani nekik, amelynek révén bárhol megállják majd a helyüket. Hozzátette: büszke arra, hogy a bábáskodásnál rektori megbízottként jelen lehetett. Felhívta a diákok figyelmét arra, hogy Magyarország egyik legjobb egyetemén a legjobb szakemberektől tanulni kiváltság, és felejthetetlen magyar élményeket kívánt a tizenegy hallgatónak.


A Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, Zhang Xuemei angol és kínai nyelvű köszöntőjében azt javasolta a diákoknak, hogy az itt töltött szemesztert jól használják ki, utazzanak, ismerkedjenek. A hallgatóknak felajánlotta, hogy ha hazai szóra vagy ételre vágynak, bátran látogassanak el az intézetbe, szeretettel várják őket.


Kinai_diakok_galeria
Kínai diákok kezdték meg tanulmányaikat a jogi karon - GALÉRIA


A beszédeket követően bemutatkoztak a diákok leendő oktatói, és elmondták, milyen szaktárgyakat hallgathatnak náluk a szemeszter folyamán.


A 11 sanghaji diák köszöntése után közös fényképet készítettek a jogi kar épülete előtt, a nap további részében pedig Magyarország kultúrájával, törtélemével, vallásaival ismerkedhetek meg a hallgatók, a napot a Konfuciusz Intézet bemutatkozása zárta.

 

SZTEinfo

Fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 21.
  10:00 - 14:00