SZTE Info

Kosárlabda: értékes győzelem a Jászberény ellen

Változatos csatában múlta felül a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata a vendég Jászberény gárdáját az alapszakasz legutóbbi játéknapján. A hazaiak győzelmüket elsősorban az utolsó negyedben mutatott koncentrált játékuknak köszönhetik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Remekül kezdett a férfi kosárlabda NB I/A 21. fordulójának mérkőzésén a Szedeák, amely Jonathan Levy és Csorvási Milán kosarával, 4-0-s rohammal indította a mérkőzést. A vendégcsapat az exszegedi Nebojsa Dukics révén iratkozott fel első ízben az eredményjelző táblára. A házigazdák az egész első negyed folyamán előnyben voltak, komolyabban azonban nem tudtak elhúzni szívósan küzdő riválisuktól. A Jászberénynek többször is lehetősége nyílt ugyan az egalizálásra, de a kínálkozó lehetőségeiket rendre elpuskázták. Az első kis szünetre 28-24-es hazai vezetéssel vonulhattak a csapatok.

A második negyed újfent szegedi kosarakkal indult, s negyed közepére 11 pontosra hízott a két együttes közötti különbség. Az ezt követő percekben azonban váltani tudott a látogató gárda, sőt Dukics, Dramicsanin és Raivio pontjaival a nagyszünet előtt egy perccel ki is tudott egyenlíteni (41-41). Arról, hogy ne ez maradjon a félidei eredmény, Branko Jereminov gondoskodott, aki beszórta a harmadik tripláját. Ennek köszönhetően a hazai együttes háromegységnyi fórral vonulhatott pihenőre.

A harmadik negyed hatalmas triplaesővel indult: előbb az addig elég halványan teljesítő Horváth Ákos, majd Jereminov süllyesztett el egy hármast a vendégek gyűrűjében, a jászsági alakulatból pedig Mladenovics és Soós szórt be egy-egy triplát. A következő Soós hármas pedig a mérkőzés folyamán először jászsági előnyt ért (53-54). Az ihletett formában dobó Jereminov bevágta az ötödik trojkáját is, de még mielőtt hurráhangulat lett volna úrrá a hazai drukkereken, Dramicsanin újra a vendégeket juttatta előnyhöz. A meccs ezen periódusában a szegediek sokat hibáztak, aminek az lett a következménye, hogy Jászberény a negyed végére hatpontos előnybe került (58-64).

Az utolsó felvonás két és fél perces kosárcsenddel indult. Ekkor az lehetett az ember érzése, hogy a nagy tét túlságosan is rányomja a bélyegét a meccs hajrájára. A harmadik perc végéhez közeledve ki más, mint Jereminov törte meg a gólcsendet, majd Levy triplája már az egyenlítést eredményezte (64-64). Ezek után folytatódott a hárompontosok sora: Soós harmadik triplájára Horváth Ákos válaszolt mindjárt két ízben is. Ekkor 72-71 állt az eredményjelzőn. A hazai szurkolók fantasztikus buzdítása közepette Horváth megrázta magát, s pontjainak köszönhetően csapata két minutummal a végső dudaszó előtt behozhatatlan előnyre tett szert. A végére az addig semmit sem mutató Jerrell Williams is megtáltosodott, és egymás után 8 ponttal terhelte meg a jászságiak gyűrűjét, beállítva a 84-75-ös végeredményt.

 

Férfi kosárlabda NB I 21. forduló:

 

Naturtex-SZTE-Szedeák – FORTRESS Jászberény 84-75. (28-24, 16-17, 14-23, 26-11). Szeged, Újszegedi Sportcsarnok, 600 néző. Vezette: Pálla, Szabó, Surányi.

Szedeák: JEREMINOV 20/15, LEVY 8/3, HORVÁTH Á. 18/12, Williams 7/3, CSORVÁSI M. 15. Csere: CSORVÁSI L. 13, Kiss Zs. 3/3, Vida. Vezetőedző: Nikola Lazic.

Jászberény: Ahmetbasic 6, RAIVIO 11/3, Soós 9/9, DUKICS 18/3, DRAMICSANIN 13/3. Csere: Mladenovic 11/6, Horti 7, Lázár, Savic, Varga I. Vezetőedző: Srdjan Antic.

Kipontozódott: Dramicsanin 40. perc

 

Forrás: SZEGEDma.hu

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.