SZTE Info

Kosárlabda: megtört a jég, nyert a Szedeák

Megszerezte idei első sikerét a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata az NB I legutóbbi játéknapján. Nikola Lazic tanítványai meggyőző játékkal fektették két vállra a szombathelyi alakulatot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A mérkőzés mintegy fél óra csúszással kezdődött egy váratlan palánkszerelés miatt. Ez a közjáték a vendégeket zavarta meg jobban, akik beragadtak a rajtnál. A hazai csapat szebbnél szebb támadásokat vezetve állva hagyta riválisát, amely főként az első negyed folyamán rendkívül indiszponáltan kosárlabdázott. A Tisza-parti együttes remekül védekezett, és könyörtelenül kihasználta ellenfele hibáit. Ennek az lett az eredménye, hogy az első negyedet nagyon simán, 26-11-re nyerték meg Levyék.

Az ekkor kiharcolt tetemes fórt szépen őrizte a vendéglátó gárda a második negyed folyamán is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pontzuhatagot hozó második felvonásban már sokkal kiegyenlítettebb játék zajlott a parketten. Hazai oldalon a kezdő ötös tagjai mindannyian kitettek magukért, ugyanakkor a Vas megyeieknél nehéz lenne bárkit is kiemelni az első félidőben nyújtott játéka alapján. A nagyszünetre 16 pontos hazai előnnyel vonulhattak a csapatok

(55-39).

Fordulás után továbbra is szegediek domináltak, akik a palánk alatti területet korlátlanul uraló Csorvási Milán vezérletével tovább hizlalták a két csapat közötti különbséget. A harmadik játékrész végére a különbség húsz pont fölé kúszott (73-52).

Aztán az utolsó negyedben feltámadt a vendég gárda: Perl Zoltán vezetésével szép lassan megkezdték a felzárkózást a szombathelyiek. Előbb feljöttek tíz egységre, az utolsó percben pedig már csak két triplányi távolságra voltak a szegediektől. A hazaiak talán korán elhitték, hogy már megvan a mérkőzés, és túlzottan kényelmesre vették a figurát. Szerencsére ennek a kiengedésnek nem itták meg a levét a fiúk, s végül 90-82-es győzelmet arattak. Az új tréner, Nikola Lazic bemutatkozása tehát remekül sikerült a szegediek kispadján.

 

Férfi kosárlabda NB I 19. forduló:

 

Naturtex-SZTE-Szedeák – Falco KC Szombathely 90-82 (26-11, 29-28, 18-13, 17-30). Szeged, Újszegedi Sportcsarnok, 800 néző. Vezette: Vígh, Jakab, Gál.

Szedeák: Jereminov 10/3, LEVY 16, HORVÁTH Á. 17/3, WILLIAMS 20/3, CSORVÁSI M. 17. Csere: Kiss Zs. 8/6, Csorvási L. 2. Vezetőedző: Nikola Lazic.

Falco: Robinson 6, Timberlake 6, PERL 14, Zagorac 14/6, Harazin 12. Csere: Szabó M. 9, WILL 11/9, Bognár, Simon 4. Vezetőedző: Andjelko Mandic.

Kipontozódott: Williams 35. perc

 

Forrás: SZEGEDma.hu

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.