SZTE Info

A legjobb vidéki egyetem az SZTE a HVG szerint

Immár online is elérhető a HVG című hetilap felsőoktatási rangsora, mely kiváló minősítést adott a Szegedi Tudományegyetemnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Online is böngészgethetővé vált a Heti Világgazdaság legfrissebb felsőoktatási rangsora – írja hvg.hu. Az összesített listát az idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezeti. Az SZTE az országos dobogó harmadik fokát foglalja el, egyben a legjobb vidéki intézményként tartják számon.

 

A 2013/2014-es oktatói rangsorban is a harmadik helyen áll az SZTE (itt azt vették figyelembe, hány hallgató jut egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra). A hallgatók kiválósága, teljesítménye (elsőhelyes jelentkezők száma, felvettek pontátlaga, nyelvvizsgával felvettek és középiskolai versenyen helyezettek száma) alapján összeállított listán a hetedik helyre került a szegedi universitas.

 

Az abszolút kari rangsort az ELTE BTK vezeti, az első húszba három szegedi fakultás is beverekedte magát: az SZTE Általános Orvostudományi Kara hetedik, Bölcsészettudományi Kara tizedik, Természettudományi és Informatikai Kara pedig tizenhatodik. Az egyes képzési területeket vizsgálva a pedagógia területén az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara bizonyult a legjobbnak. Bölcsészképzésben második az SZTE BTK, informatikában szintén második az SZTE TTIK, mely a természettudományi területen a harmadik, akárcsak az orvosi képzéseket vizsgálva az SZTE ÁOK.

 

Az online rangsorban pár kattintással bárki saját listákat állíthat össze: megnézheti a részletes adatokat, kiválaszthatja a lényeges szempontokat, így személyre szabott rangsorokat kérhet. Mindezt az Eduline-on nézhetik meg.


Előkelő helyeken szerepel a rangsorokban az SZTE


Változatlanul a legjobb vidéki (kutató)egyetem az SZTE. A hallgatói központú HVG toplistán Magyarország 3. legjobbja, a Heti Válasz szerint az itteni pszichológia szak ezüstérmes, míg a spanyol SCImago-csoport által a világ kutatóhelyeit mérő összeállításban a 786. (642) a Szegedi Tudományegyetem.

Kiválóan teljesít a Szegedi Tudományegyetem több hazai és nemzetközi, az egyetemeket különböző szempontok alapján listázó friss rangsorban is.

A hallgatók teljesítménye és az oktatói kiválóság alapján készített friss a HVG-rangsorban a fővároson kívüli, vagyis vidéki felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem szerepelt a legjobban: a harmadik helyen áll 10 ponttal. Csupán egy ponttal előzi meg a Budapesti Corvinus Egyetem és az idén is listavezető Eötvös Loránd Tudományegyetem a maga 11 pontjával.

Az intézményi rangsor összeállításakor több szempontot is figyelembe vesznek. A HVG Diploma 2014 kiadványában közzétett információkban például az elsőhelyes jelentkezők számát, a nappali tagozatos képzésekre felvett hallgatók pontátlagát, a nyelvvizsgával már rendelkező új hallgatók számát, a középiskolai versenyen helyezéseket elértek számát, a tudományos fokozattal rendelkező intézményi oktatók számát és arányát, valamint az egy, tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók számát tették nagyító alá.

A karok és szakok rangsorában is kiválóan szerepel az SZTE több egysége. A HVG-rangsorban, a 2013-as adatok alapján összesített listán például a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara végzett a harmadik helyen a programtervező informatikus szakra beadott jelentkezések alapján. Ugyanebben a rangsorban a pszichológiai szakokat összehasonlítva a második a szegedi egyetem bölcsészettudományi karán működő pszichológia szak.

A legjobbak csoportját továbbra is a nagy hagyománnyal rendelkező, klasszikus tudományegyetemek alkotják – összegez a HVG. A HVG rangsorát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal és az Educatio Nonprofit Kft. adatainak felhasználásával a Tudástárs Kft., a Felvi-rangsorok módszertani alapjául szolgáló UnivPress rangsorok gondozója készítette.


*


A 15 legnépszerűbb szak rangsorát állított össze a Heti Válasz. Ezek közül a Szegedi Tudományegyetemen is oktatott szakokat nagyító alá téve kiderül, hogy például a 15 intézmény által kínált gazdaságinformatikus képzésben első helyen a Corvinus áll, amely után a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Szegedi Tudományegyetem kara követnek a rangsorban. Az MTI is kiemeli: „óvodapedagógus 13 intézményben lehet valakiből, a rangsor élén az ELTE szerepel, utána a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem karai következnek. Pszichológiát 6 intézményben indítottak, itt első az ELTE lett utána a Szegedi Tudományegyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem”.

A felvi.hu portált kezelő Educatio Nonprofit Kft.-vel közös kutatás a tavalyi felvételi eljárásban legnépszerűbb 15 szak esetében rangsorolja az intézményeket. Az összeállítás az oktatás színvonalát és a diákok preferenciáit tükröző, nyilvánosan elérhető statisztikai adatok alapján készült, kiegészítve az egyes felsőoktatási intézmények munkaerő-piaci megítélésével, amit a potenciális foglalkoztatók és a munkaerő-közvetítő cégek véleménye reprezentál – olvasható a hetilap honlapján.


*


Az SZTE kapta a legjobb helyezést a vidék-Magyarország felsőoktatási intézményei közül az idei SCImago-listán. Nyolc magyarországi felsőoktatási intézmény szerepel a spanyol szervezet nyolc tudományértékelő mutató alapján készített rangsorában.

A kutatói központú intézményeket mérő nemzetközi listán 2744 egység – nemcsak egyetem – szerepel, köztük 16 magyar. A Szegedi Tudományegyetem a 786. helyen áll a rangsorban. A listára felkerült még a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (633.), a Semmelweis Egyetem (701.), az ELTE (785.), a Debreceni (859.), a Pécsi tudományegyetem (1209), a Szent István Egyetem (1935.) és a Közép-európai Egyetem (2594). A legjobb helyezést a hazaiak intézmények közül a 264. helyen álló Magyar Tudományos Akadémia kapta.

Ha azonban csak a felsőoktatási intézményeket nézzük (Higher Education only), akkor a listán az SZTE a 642. – a hazai vidéki egyetemek közül ugyancsak a legjobb. További információ: http://www.scimagoir.com/

Egyébként a felsőoktatási rangsor élén a Harvard Egyetem áll. A Stanford Egyetem a 11., az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetem a 15. és a 18., a Berkeley a 22., az Imperial College London a 29., és a bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) a 31.

A kutatói központú intézményeket nemzetközi szinten listázó rangsort, a SCImago-listát (SCImago Institutions Rankings – SIR) a spanyol SCImago Research Group készíti minden évben. A spanyol SCImago Research Group egyike azon szervezeteknek, amelyek a kutatóhelyek – tehát nemcsak a felsőoktatási intézmények – megalapozott értékelésére vállalkoznak. Az amszterdami székhelyű Elsevier kiadó működteti a SCOPUS adatbázist, amelyből a lista összeállítói dolgoztak. A SCOPUS a szerzőséget és az idézettségi mutatót „figyeli” majdnem húszezer jelentős tudományos folyóiratban. Idén az elmúlt 5 év adatait vették alapul, tehát a munkát 2012-ben kezdték, így a 2007-2011-es periódust figyelték. A teljes lista itt olvasható: http://www.scimagoir.com/

A spanyolok minden olyan intézményt megvizsgálnak, amely az elmúlt időszakban legalább száz tudományos közleményt, könyvet és egyéb kiadványt, valamint konferencia-előadást tett közzé. Nyolc szempont alapján rangsorolnak, egyebek között azt is nézik, hogy a publikációk hány százaléka jelent meg a legbefolyásosabbnak számító tudományos folyóiratokban. Figyelembe veszik, hogy az adott intézmény hányadik a világban, a saját régiójában és országában.

*


A nemzetközi eredményeket tekintve megemlíthetjük, hogy az idén szeptemberben közzétett QS-világrangsorban a Szegedi Tudományegyetem végzett a magyar egyetemek közül a legelőkelőbb helyen: az ELTE-t is megelőzve az 501-550. helyre sorolták. E tényt részletező előző írásunk itt olvasható:

SZTEinfo


Kapcsolódó cikkek:

Újabb toplistán szerepel a Szegedi Tudományegyetem

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.