SZTE Info

apertura_magazin_kiemelt

Megújult az Apertúra Magazin

„Felületváltás és pályázati eredményhirdetés” – ajánljuk az olvasó figyelmébe a megújult, és az SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelméleti Tanszékéhez is kötődő Apertúra Magazint: http://uj.apertura.hu/.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az Apertúra Magazin az ország egyik meghatározó filmtudományos szakfolyóiratának, az Apertúra. Film – Vizualitás - Elmélet című negyedéves online periodikának a testvéroldalaként alakult és kezdte meg a tevékenységét 2009 februárjában. Fennállásának 5 éves évfordulóján, 2014 februárjában nagyszabású felület- és profilváltáson ment keresztül, mely által Szeged és térsége első számú vizuális-kulturális portáljává szeretne előlépni” – tudatja Gáncsos Kármen szerkesztő.Pályázat Szegedről


„Szeged- más szemmel” címmel pályázatot hirdetett az Apertúra Magazin. Olyan rövid írásművek, fotóesszék és videóesszék készítésére hívott, melyek az alábbi témákhoz kapcsolódtak: Szeged szobrai, Gyógyítsd meg a várost!, Miről mesélnek a terek és épületek?, Szeged szórakozóhelyei, Szeged cégérei és kirakatai.

„A 2014. február 1-i határidőig beérkezett, több tucat pályaművet a Magazin szerkesztői bírálták el” – írja Gáncsos Kármen. Az egyéni és olvasmányos stílust, a kritikai látásmódot, az érvekkel alátámasztott mondandót, a képi kifejezésmód érzékenységét, illetve a szűkebb környezetünkkel kapcsolatos felelősségvállalást vették figyelembe.

apertura_magazin_1Pénzdíjas (10.000 forint) jutalomban részesültek a következő pályaművek: Harmos Noémi Párbeszédben című jegyzete; Hunyadi Zsolt és Ruprech Judit Szegeddel játszó téli tünemény című fotóesszéje; Papp Melinda Színház egész Szeged című videoesszéje; Tasnádi Gáborné Möglépött, mint Dugonics („Vándorszobrok” Szegeden) című jegyzete.

(Az SZTE MédiaCentrum SZTEtv bölcsészettudományi kari műhelyében dolgozó Papp Melinda videója a szegedi THEALTER fesztiválról szól, és megtekinthető itt:)

Különdíjban (könyvcsomag) részesültek a következő pályaművek: Adorján Beáta Ébred a város című jegyzete; Hódi Nóra Klauzál tér a rohanó időben – az állandó változó című jegyzete; Vörös Pál Kocsibeálló című jegyzete.

A nyertes, valamint a jól sikerült, publikálásra érdemesnek tartott pályaműveket az Apertúra Magazin ( http://magazin.apertura.hu/ ) megújult felületén tették közzé.

A díjakat az Apertúra online folyóirat új tematikus számának bemutatóján adták át a szegedi Grand Caféban 2014. február 21-én.


Mottó: „film, vizualitás, kritika”

„Az Apertúra Magazin célja, hogy a „film, vizualitás, kritika” mottó jegyében, az Apertúra tudományos igényességét és tartalmi gazdagságát követve, de közérthető és naprakész módon reflektáljon környezetünk vizuális jelenségeire. Bár kiemelt területünk a film, a vizuális kultúra tágabb kontextusait (színházművészet, képzőművészetek, opera, tánc és mozgásművészetek, fotográfia, térművészet) és populárisabb regisztereit (internetes művészet, utcaművészet, urbánus képzőművészet, televízió, képregény, karikatúra, graffiti, street art, fotómanipuláció, vizuális és mediális szubkultúra) is igyekszünk szakszerűen, de olvasmányos stílusban értelmezni” – olvasható a szerkesztői közleményben.


„Szellemi iránytű”

apertura_magazin_3„Az Apertúra Magazin a vizuális kultúratudomány aktív és interaktív szakmai és társadalmi diskurzusának színtereként kíván fellépni, elősegítve ezzel a megváltozott státuszú képek befogadását. A Magazin a napjainkban még kevésbé definiált és reflektált képi folyamatok rendszerezésének szükségletét elégíti ki, mely nem csak szakmai, de társadalmi szükséglet is egyben: alapvető feltétele annak, hogy megértsük a vizuális kultúra mindazon változásait, amelyek átszövik a mindennapjainkat, sőt, gyakran egészen az intim tereinkig hatolnak.

Törekszünk továbbá arra, hogy a Szegeden és Szeged környékén zajló kulturális élet eseményeit népszerűsítsük, a regionális jelenségeket bekapcsoljuk az ország kulturális vérkeringésébe. A város és a térség meghatározó kulturális intézményei mellett a kisebb szervezetek, civil közösségek és önkéntes fórumok is helyet kapnak a Magazin oldalán, tevékenységük kritikai igényű elemzésével ösztönözve a további munkájukat. Az Apertúra Magazin mértékadó szellemi iránytűként segít tájékozódni a dél-alföldi urbánus környezet gazdag és eleven kulturális világában.”

*

Korábban írtuk: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-februar/apertura-bemutato

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.