SZTE Info

Női vízilabda: érvényesült a papírforma, kikapotta Szeged

Különösen az első félidőben mutatott gyenge támadójátékának köszönhetően sima vereséget szenvedett az újév első bajnoki meccsén a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem női vízilabdacsapata a Dunaújváros gárdájától.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nem a szegedi várakozásoknak megfelelően kezdődött a 2014. február 8-i OB I/A-s mérkőzés, ugyanis a vendégcsapat Miskolczi Kitti, Csabai Dóra és Menczinger Kata révén hamar háromgólos előnyre tett szert, Lakó Gábor tanítványai az egész első negyedben csak árnyékai voltak önmaguknak. A mester időkéréssel próbálta felrázni a lányokat, de ez sem segített. A hazaiaknak egyszerűen nem akart összejönni semmi sem. A negyed végül Csabai második találatával 4-0-s vendégfórral zárult.

A második negyedre feljavult a szegedi együttes támadójátéka, ami abban nyilvánult meg, hogy a 10. percben végre megtört a hazaiak gólcsendje. Ezután felváltva estek a gólok, s ennek köszönhetően sokkal kiegyenlítettebb játékot láthatott a nagyérdemű. A félidőben 6-2-re vezettek Mihók Attila lányai.

A harmadik negyed játékának képe megszólalásig hasonlított a második játékrészben látottakra: hol az egyik, hol a másik csapat hálójába került a labda. Ekkor rendkívül élvezetes játék zajlott a medencében. A Szeged feljavuló játéka arra volt elegendő, hogy a harmadik negyed is egállal érjen véget.

A záró játékrészben aztán emelt a csapásszámon az esélyesebb látogató gárda, amely egymás után három gólt jegyzett, amivel végleg eldöntötte a bajnoki pontok sorsát. Nem sokkal a vége előtt Lengyel Dominika ötméteresből még kozmetikázott valamelyest az eredményen, de ez már nem osztott, nem szorzott. A Dunaújváros végül magabiztosan 12-6-ra múlta felül a Szegedet.

A Szeged veresége ellenére is maradt a hatodik helyen a bajnoki tabellán. Lakó Gábor együttese legközelebb a megyei rivális Szentes otthonában ugrik vízbe.

 

Női vízilabda OB I 8. forduló:

 

Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem – Dunaújvárosi Főiskola VE 6-12 (0-4, 2-2, 3-3, 1-3). Szeged, SZUE. Vezette: Pásztor, László.

Szeged: Tóth – Árkosy, Lengyel Dorottya 1, Miklós, Dalmády Sz. 1, Vidovics, Lengyel Dominika 2. Csere: Szikora (kapus), Dalmády P. 1, Kovács, Lengyel Anett 1, Lázár, Doktor. Vezetőedző: Lakó Gábor.

Dunaújváros: KASÓ – Szilágyi 1, MENCZINGER K. 2, Gurisatti 1, MISKOLCZI 3, Czigler 1, CSABAI 4. Csere: Sós (kapus), Brezovszki, Garda, Horváth, Andresz, Polák. Vezetőedző: Mihók Attila.

Gól emberelőnyből: 6/2. ill. 6/2

Gól ötméteresből: 1/1. ill. 3/3

 

Forrás: SZEGEDma.hu

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.