SZTE Info

olvasasnepszerusites_kiemelt

Olvasni jó! „Mozi a fejedben”

Szegeden, az SZTE-n járt a „Mozi a fejedben” című olvasást népszerűsítő programsorozat. Kiderült: két hét alatt több ezren csatlakoztak a Pál utcai fiúk, valamint az Egri csillagok Facebook oldalaira, naponta százak követik a regények szereplőinek profiljait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A modern felfogású Y és Z generáció tagjai, tehát a ma fiataljainak többsége, nem indul el otthonról reggelente anélkül, hogy ne tekintse meg Facebook profilját legalább egyszer. A magyar lakosság csaknem fele, vagyis 4,6 millió ember regisztrált felhasználó az említett közösségi oldalon. Ezt a népszerű internetes oldalt felhasználva próbálja az olvasás örömét közelebb hozni a diákoknak a „Mozi a fejedben” akció.

 

A „Mozi a fejedben” programsorozatot a Kultúra.hu felelős szerkesztője Takács Erzsébet mutatta be az érdeklődő magyar tanár szakos hallgatóknak a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. A program 2014 februárjában egy hónapon át tartott és lényege, hogy a fiatalok mindennapjait átszövő Facebook közösségi oldal segítségével népszerűsítették az olvasást – mondta el Takács Erzsébet.

 

Az Egri csillagok és a Pál utcai fiúk című regény főbb szereplői megtalálhatók a Facebook-on 2014. február 6-dika, a „Mozi a fejedben” kampány indulása óta. Százak követik nap mint nap a regények szereplőinek profiljait. A történet „könyvhűen” éled újjá a virtuális térben: a kampány közepén is számos hozzászólás kifogásolta például Nemecsek Ernő kisbetűvel írt nevét, Buda elvesztése felett pedig kommentelők hada sajnálkozott.

 

A 18 éven aluli diákoknak az említett két regényhez pályázatokat is írtak ki, melyekről bővebb információ a: www.alkotomuveszet.hu oldalon található.

 

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK), a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és a Magyar Olvasástársaság szervezésében létrejött olvasásnépszerűsítő programsorozatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma 120 millió forinttal támogatta.

 

Az olvasást népszerűsítő kampány szervezői nemcsak magáról a projektről beszéltek a hallgatóknak, hanem valódi hasznos ismereteket adtak át a pályájuk elején járó magyartanár szakos egyetemistáknak. Nemoda Judittal, a budapesti Váci Utcai Ének-Zenei Általános Iskola tanárával a kötelező olvasmányok előnyeiről és hátrányairól beszélgethettek a hallgatók. Nemoda Judit elmondta, hogy a legtöbb kisiskolást a „kötelező” jelző, illetve a klasszikus olvasmányok nyelvezete riaszt vissza az effajta művek olvasásától.

 

A figyelmes hallgatóság egy-egy olvasásra ösztönző praktikát is elsajátíthatott a beszélgetésen, amit később akár ők is kipróbálhatnak saját diákjaikon. Például, hogy a kötelező olvasmányok listáját igenis színesítheti egy tanár, ha akarja. Adhatunk fel külön lányoknak és külön fiúknak szóló elolvasandó műveket, de természetesen a mostani kezdeményezés tárgya – a Facebook profil szerkesztése, fejlesztése egy-egy irodalmi alkotáshoz – bizonyult a mai modern diák számára leginkább érdekesnek és hasznosnak. Így ők is megbizonyosodhattak arról, hogy olvasni jó!

 

Korábban írtuk:

Mozi a fejedben. Olvasásnépszerűsítő program a Szegedi Tudományegyetemen

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00