SZTE Info

olvasasnepszerusites_kiemelt

Olvasni jó! „Mozi a fejedben”

Szegeden, az SZTE-n járt a „Mozi a fejedben” című olvasást népszerűsítő programsorozat. Kiderült: két hét alatt több ezren csatlakoztak a Pál utcai fiúk, valamint az Egri csillagok Facebook oldalaira, naponta százak követik a regények szereplőinek profiljait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A modern felfogású Y és Z generáció tagjai, tehát a ma fiataljainak többsége, nem indul el otthonról reggelente anélkül, hogy ne tekintse meg Facebook profilját legalább egyszer. A magyar lakosság csaknem fele, vagyis 4,6 millió ember regisztrált felhasználó az említett közösségi oldalon. Ezt a népszerű internetes oldalt felhasználva próbálja az olvasás örömét közelebb hozni a diákoknak a „Mozi a fejedben” akció.

 

A „Mozi a fejedben” programsorozatot a Kultúra.hu felelős szerkesztője Takács Erzsébet mutatta be az érdeklődő magyar tanár szakos hallgatóknak a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. A program 2014 februárjában egy hónapon át tartott és lényege, hogy a fiatalok mindennapjait átszövő Facebook közösségi oldal segítségével népszerűsítették az olvasást – mondta el Takács Erzsébet.

 

Az Egri csillagok és a Pál utcai fiúk című regény főbb szereplői megtalálhatók a Facebook-on 2014. február 6-dika, a „Mozi a fejedben” kampány indulása óta. Százak követik nap mint nap a regények szereplőinek profiljait. A történet „könyvhűen” éled újjá a virtuális térben: a kampány közepén is számos hozzászólás kifogásolta például Nemecsek Ernő kisbetűvel írt nevét, Buda elvesztése felett pedig kommentelők hada sajnálkozott.

 

A 18 éven aluli diákoknak az említett két regényhez pályázatokat is írtak ki, melyekről bővebb információ a: www.alkotomuveszet.hu oldalon található.

 

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK), a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és a Magyar Olvasástársaság szervezésében létrejött olvasásnépszerűsítő programsorozatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma 120 millió forinttal támogatta.

 

Az olvasást népszerűsítő kampány szervezői nemcsak magáról a projektről beszéltek a hallgatóknak, hanem valódi hasznos ismereteket adtak át a pályájuk elején járó magyartanár szakos egyetemistáknak. Nemoda Judittal, a budapesti Váci Utcai Ének-Zenei Általános Iskola tanárával a kötelező olvasmányok előnyeiről és hátrányairól beszélgethettek a hallgatók. Nemoda Judit elmondta, hogy a legtöbb kisiskolást a „kötelező” jelző, illetve a klasszikus olvasmányok nyelvezete riaszt vissza az effajta művek olvasásától.

 

A figyelmes hallgatóság egy-egy olvasásra ösztönző praktikát is elsajátíthatott a beszélgetésen, amit később akár ők is kipróbálhatnak saját diákjaikon. Például, hogy a kötelező olvasmányok listáját igenis színesítheti egy tanár, ha akarja. Adhatunk fel külön lányoknak és külön fiúknak szóló elolvasandó műveket, de természetesen a mostani kezdeményezés tárgya – a Facebook profil szerkesztése, fejlesztése egy-egy irodalmi alkotáshoz – bizonyult a mai modern diák számára leginkább érdekesnek és hasznosnak. Így ők is megbizonyosodhattak arról, hogy olvasni jó!

 

Korábban írtuk:

Mozi a fejedben. Olvasásnépszerűsítő program a Szegedi Tudományegyetemen

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.