SZTE Info

olvasasnepszerusites_kiemelt

Olvasni jó! „Mozi a fejedben”

Szegeden, az SZTE-n járt a „Mozi a fejedben” című olvasást népszerűsítő programsorozat. Kiderült: két hét alatt több ezren csatlakoztak a Pál utcai fiúk, valamint az Egri csillagok Facebook oldalaira, naponta százak követik a regények szereplőinek profiljait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A modern felfogású Y és Z generáció tagjai, tehát a ma fiataljainak többsége, nem indul el otthonról reggelente anélkül, hogy ne tekintse meg Facebook profilját legalább egyszer. A magyar lakosság csaknem fele, vagyis 4,6 millió ember regisztrált felhasználó az említett közösségi oldalon. Ezt a népszerű internetes oldalt felhasználva próbálja az olvasás örömét közelebb hozni a diákoknak a „Mozi a fejedben” akció.

 

A „Mozi a fejedben” programsorozatot a Kultúra.hu felelős szerkesztője Takács Erzsébet mutatta be az érdeklődő magyar tanár szakos hallgatóknak a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. A program 2014 februárjában egy hónapon át tartott és lényege, hogy a fiatalok mindennapjait átszövő Facebook közösségi oldal segítségével népszerűsítették az olvasást – mondta el Takács Erzsébet.

 

Az Egri csillagok és a Pál utcai fiúk című regény főbb szereplői megtalálhatók a Facebook-on 2014. február 6-dika, a „Mozi a fejedben” kampány indulása óta. Százak követik nap mint nap a regények szereplőinek profiljait. A történet „könyvhűen” éled újjá a virtuális térben: a kampány közepén is számos hozzászólás kifogásolta például Nemecsek Ernő kisbetűvel írt nevét, Buda elvesztése felett pedig kommentelők hada sajnálkozott.

 

A 18 éven aluli diákoknak az említett két regényhez pályázatokat is írtak ki, melyekről bővebb információ a: www.alkotomuveszet.hu oldalon található.

 

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK), a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és a Magyar Olvasástársaság szervezésében létrejött olvasásnépszerűsítő programsorozatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma 120 millió forinttal támogatta.

 

Az olvasást népszerűsítő kampány szervezői nemcsak magáról a projektről beszéltek a hallgatóknak, hanem valódi hasznos ismereteket adtak át a pályájuk elején járó magyartanár szakos egyetemistáknak. Nemoda Judittal, a budapesti Váci Utcai Ének-Zenei Általános Iskola tanárával a kötelező olvasmányok előnyeiről és hátrányairól beszélgethettek a hallgatók. Nemoda Judit elmondta, hogy a legtöbb kisiskolást a „kötelező” jelző, illetve a klasszikus olvasmányok nyelvezete riaszt vissza az effajta művek olvasásától.

 

A figyelmes hallgatóság egy-egy olvasásra ösztönző praktikát is elsajátíthatott a beszélgetésen, amit később akár ők is kipróbálhatnak saját diákjaikon. Például, hogy a kötelező olvasmányok listáját igenis színesítheti egy tanár, ha akarja. Adhatunk fel külön lányoknak és külön fiúknak szóló elolvasandó műveket, de természetesen a mostani kezdeményezés tárgya – a Facebook profil szerkesztése, fejlesztése egy-egy irodalmi alkotáshoz – bizonyult a mai modern diák számára leginkább érdekesnek és hasznosnak. Így ők is megbizonyosodhattak arról, hogy olvasni jó!

 

Korábban írtuk:

Mozi a fejedben. Olvasásnépszerűsítő program a Szegedi Tudományegyetemen

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.