SZTE Info

orientacios_het_ket

Orientációs héttel várja az SZTE a külföldi hallgatókat

A külföldi hallgatók beilleszkedését segítő orientációs hét 2014. február 3-án vette kezdetét az SZTE-n a Nemzetközi Mobilitási Iroda szervezésében. 14 ország 60 városának 67 egyeteméről összesen 167 külföldi hallgatót fogad a Szegedi Tudományegyetem a 2013/2014-es tanév tavaszi félévében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

pal jozsef orientációs hétAz orientációs hét február 5-i központi rendzevényén Balogné Molnár Gabriella, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője, majd Pál József, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszöntötte a megjelent erasmusos hallgatókat, az Amerikából érkezett vendéghallgatókat és a magyar diákmentorokat. A Szegedi Tudományegyetem 16 éve tagja az Erasmus programnak, mely idő alatt több mint 400 partneregyetemmel épített ki kapcsolatot. Az Erasmus program 1998-ban kezdődött meg az egyetemen, amikor is 8 hallgatót fogadott az intézmény. Az idei tanév első szemeszterében 195 erasmusos hallgató tanult itt, a tavaszi szemeszterben pedig 167 hallgató kezdi meg, illetve folytatja tanulmányait az universitas valamely karán. Erasmus-ösztöndíjjal támogatásában 159 diák kezdheti meg tanulmányait, közülük 88-an most érkeztek, 71 hallgató pedig már az előző félévben is itt tanult. A Transatlantic Double Degree in Nursing (TADD) projekt keretében idén 8-an utaztak az Egyesült Államokból Szegedre, hogy az Egészségtudományi és Szociális Karon tanuljanak. A legtöbb hallgató Törökországból, Franciaországból és Spanyolországból jött, de érkeztek hallgatók többek között Romániából, Németországból, Bulgáriából, Észtországból, Lengyelországból és Litvániából is – tudtuk meg Pál József beszédéből, aki biztosította a hallgatókat afelől, hogy jól döntöttek, amikor a Szegedi Tudományegyetemet választották, hiszen ez Magyarország egyik legjobb egyeteme, mely közel 25 ezer hallgatójával és 12 karával tekintélyes helyeket vívott ki az egyetemi világranglistákon. A nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes azt is kiemelte, hogy a csereprogramok, mint például az Erasmus esetében is az európai hagyományokhoz való visszatérésre kell hangsúlyt fektetni. Az Európai Unió pénzügyi keretet biztosít ezekhez a programokhoz, melyekre az egyetemi hallgatók mellett az egyetem oktatói is pályázhatnak. A programok lehetőséget biztosítanak más országok kultúrájának megismeréséhez és a külföldi egyetemekkel való együttműködésekhez kialakításához is.

Ezt követően a tanszéki koordinátorok mutatkoztak be, és röviden tájékoztatták a hozzájuk érkező hallgatókat. A nap további részében a kari képviselők segítségével látogattak el a hallgatók az egyetemi épületekbe, és ismerkedtek meg a beiratkozással kapcsolatos ügyintézéssel.

Az orientációs hét keretében február 6-án a most érkezett külföldi hallgatók megismerkednek a Szegedi Tudományegyetem Idegennyelvi Kommunikációs Intézetével, az ott folyó munkával, valamint ellátogatnak az „egyetem szíve”-ként ismert József Attila Tanulmányi és Információ Központba is.

A Nemzetközi Mobilitási Iroda munkáját magyar hallgatók bevonásával az SZTE EHÖK Külügyi Bizottsága, az Erasmus Student Network (ESN), valamint a Szakos Érdekképviselet tagjai (SZÉK) segítik.

orientációs hétGulyás Anett harmadéves környezettan szakos hallgató az Erasmus Student Network vezetőjeként vesz részt a külföldi diákok orientációjában. Kérdésünkre elmondta, a hallgatóknak igyekeznek mindenben segítséget nyújtani, hogy megkönnyítsék beilleszkedésüket. – Minden nap elvisszük őket lakást keresni, együtt veszünk telefont, SIM-kártyát, megmutatjuk az egyetemi épületeket. A beiratkozással kapcsolatos adminisztrációban is segítünk, átvesszük a diákbérletet és a matricát, és mindig elkísérjük őket azokra a helyekre, ahol szükség van magyar nyelvű közvetítésre, akár az orvoshoz is – mondta el. Az ESN kulturális és karitatív programokat is szervez számukra: tavaly együtt festették le egy óvoda kerítését, majd Mikuláskor közös műsort adtak elő a külföldi diákok, a jövőben pedig szemétszedésben és ételosztásban segédkezhetnek a vállalkozó kedvű hallgatók.

Zalányi Árontól, az Erasmus Student Network egykori mentorától megtudtuk, hogy a szervezet már azelőtt felveszi a kapcsolatot a hallgatókkal, mielőtt megérkeznének, köszönhetően a Nemzetközi Mobilitási Irodával való együttműködésnek. A szálláskeresés, a kulturális programok, városnézés szervezése mellett sok közös buliban is részt vesznek, ami remek lehetőséget ad a személyes ismerkedésre is. A mindennapi, gyakorlati feladatokban jó hasznát veszi az ember a nyelvismeretnek. Áron is több nyelven, az angol mellett franciául és spanyolul is beszél, valamint az SZTE-n működő Konfuciusz Intézet keretein belül megszerezte az alapfokú kínai nyelvvizsgát is, amit későbbi gazdaságtudományi területen folytatott tanulmányi során szeretne hasznosítani.

Patai Ádám, az EHÖK Külügyi Bizottságának tagja elmondta, hogy a bizottság feladata az Erasmus program keretében érkező hallgatók segítése és navigálása, valamint a külföldi hallgatók egyetemi ügyintézéshez kapcsolódó dokumentumainak magyarra fordítása. Az Erasmus Student Network szervezetével együttműködve különböző kulturális és szórakozási programokat is szerveznek a Szegedre érkező külföldieknek.

Papp Violától, az Általános Orvostudományi Kar képviselőjétől megtudtuk, hogy az általános orvos szakra jelentkezett hét külföldi hallgatóból már öten megérkeztek. Ugyancsak Erasmus program keretében három határon túli magyar diák is jött a karra, akik a magyar nyelvű képzésbe kapcsolódnak be. A határon túli hallgatók segítséget kapnak a tanulmányi osztályon történő beiratkozásban és az ETR-es regisztrálásban, kurzusfelvételben. Az ÁOK-n a külföldi hallgatókkal külön tanulmányi osztály foglalkozik, ahol a most érkezett külföldi hallgatók beiratkozását és ügyintézését segítik. Az ügyintézés mellett a klinikákon folyó munkába is betekintést nyernek a fiatalok.


Orinentacios_het
Orientációs héttel várja a Szegedi Tudományegyetem a külföldi hallgatókat - GALÉRIA


Christina Johnson az Egyesült Államokból érkezett, és közgazdaságtant tanul. Szerinte Magyarország különleges, ezért választotta a Szegedi Tudományegyetemet. – Nagyon érdekel a magyar kultúra, így igyekszem a témával kapcsolatos kurzusokat felvenni az egyetemen. Eddig csak Budapesten és Szegeden jártam, de nagyon megtetszett az ország, és kedvesek az emberek is – osztotta meg velünk benyomásait Christina.

A francia Elodie Richard könyvtártudomány szakos diákként már az őszi félévben elkezdett tanulni a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon. – Elbűvölt Magyarország. Az előző félévben Budapestre, Makóra és Tihanyba látogattam el. A leginkább a magyar kultúrával és irodalommal kapcsolatos kurzusaimat várom – árulta el a francia diák. Elodie továbbá elmondta azt is, a következő félévben szeretné még jobban megismerni az országot, és minél több új barátot szerezne.

 

Szöveg: Hegedűs Gabriella, Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.