SZTE Info

orientacios_het_ket

Orientációs héttel várja az SZTE a külföldi hallgatókat

A külföldi hallgatók beilleszkedését segítő orientációs hét 2014. február 3-án vette kezdetét az SZTE-n a Nemzetközi Mobilitási Iroda szervezésében. 14 ország 60 városának 67 egyeteméről összesen 167 külföldi hallgatót fogad a Szegedi Tudományegyetem a 2013/2014-es tanév tavaszi félévében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

pal jozsef orientációs hétAz orientációs hét február 5-i központi rendzevényén Balogné Molnár Gabriella, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője, majd Pál József, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszöntötte a megjelent erasmusos hallgatókat, az Amerikából érkezett vendéghallgatókat és a magyar diákmentorokat. A Szegedi Tudományegyetem 16 éve tagja az Erasmus programnak, mely idő alatt több mint 400 partneregyetemmel épített ki kapcsolatot. Az Erasmus program 1998-ban kezdődött meg az egyetemen, amikor is 8 hallgatót fogadott az intézmény. Az idei tanév első szemeszterében 195 erasmusos hallgató tanult itt, a tavaszi szemeszterben pedig 167 hallgató kezdi meg, illetve folytatja tanulmányait az universitas valamely karán. Erasmus-ösztöndíjjal támogatásában 159 diák kezdheti meg tanulmányait, közülük 88-an most érkeztek, 71 hallgató pedig már az előző félévben is itt tanult. A Transatlantic Double Degree in Nursing (TADD) projekt keretében idén 8-an utaztak az Egyesült Államokból Szegedre, hogy az Egészségtudományi és Szociális Karon tanuljanak. A legtöbb hallgató Törökországból, Franciaországból és Spanyolországból jött, de érkeztek hallgatók többek között Romániából, Németországból, Bulgáriából, Észtországból, Lengyelországból és Litvániából is – tudtuk meg Pál József beszédéből, aki biztosította a hallgatókat afelől, hogy jól döntöttek, amikor a Szegedi Tudományegyetemet választották, hiszen ez Magyarország egyik legjobb egyeteme, mely közel 25 ezer hallgatójával és 12 karával tekintélyes helyeket vívott ki az egyetemi világranglistákon. A nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes azt is kiemelte, hogy a csereprogramok, mint például az Erasmus esetében is az európai hagyományokhoz való visszatérésre kell hangsúlyt fektetni. Az Európai Unió pénzügyi keretet biztosít ezekhez a programokhoz, melyekre az egyetemi hallgatók mellett az egyetem oktatói is pályázhatnak. A programok lehetőséget biztosítanak más országok kultúrájának megismeréséhez és a külföldi egyetemekkel való együttműködésekhez kialakításához is.

Ezt követően a tanszéki koordinátorok mutatkoztak be, és röviden tájékoztatták a hozzájuk érkező hallgatókat. A nap további részében a kari képviselők segítségével látogattak el a hallgatók az egyetemi épületekbe, és ismerkedtek meg a beiratkozással kapcsolatos ügyintézéssel.

Az orientációs hét keretében február 6-án a most érkezett külföldi hallgatók megismerkednek a Szegedi Tudományegyetem Idegennyelvi Kommunikációs Intézetével, az ott folyó munkával, valamint ellátogatnak az „egyetem szíve”-ként ismert József Attila Tanulmányi és Információ Központba is.

A Nemzetközi Mobilitási Iroda munkáját magyar hallgatók bevonásával az SZTE EHÖK Külügyi Bizottsága, az Erasmus Student Network (ESN), valamint a Szakos Érdekképviselet tagjai (SZÉK) segítik.

orientációs hétGulyás Anett harmadéves környezettan szakos hallgató az Erasmus Student Network vezetőjeként vesz részt a külföldi diákok orientációjában. Kérdésünkre elmondta, a hallgatóknak igyekeznek mindenben segítséget nyújtani, hogy megkönnyítsék beilleszkedésüket. – Minden nap elvisszük őket lakást keresni, együtt veszünk telefont, SIM-kártyát, megmutatjuk az egyetemi épületeket. A beiratkozással kapcsolatos adminisztrációban is segítünk, átvesszük a diákbérletet és a matricát, és mindig elkísérjük őket azokra a helyekre, ahol szükség van magyar nyelvű közvetítésre, akár az orvoshoz is – mondta el. Az ESN kulturális és karitatív programokat is szervez számukra: tavaly együtt festették le egy óvoda kerítését, majd Mikuláskor közös műsort adtak elő a külföldi diákok, a jövőben pedig szemétszedésben és ételosztásban segédkezhetnek a vállalkozó kedvű hallgatók.

Zalányi Árontól, az Erasmus Student Network egykori mentorától megtudtuk, hogy a szervezet már azelőtt felveszi a kapcsolatot a hallgatókkal, mielőtt megérkeznének, köszönhetően a Nemzetközi Mobilitási Irodával való együttműködésnek. A szálláskeresés, a kulturális programok, városnézés szervezése mellett sok közös buliban is részt vesznek, ami remek lehetőséget ad a személyes ismerkedésre is. A mindennapi, gyakorlati feladatokban jó hasznát veszi az ember a nyelvismeretnek. Áron is több nyelven, az angol mellett franciául és spanyolul is beszél, valamint az SZTE-n működő Konfuciusz Intézet keretein belül megszerezte az alapfokú kínai nyelvvizsgát is, amit későbbi gazdaságtudományi területen folytatott tanulmányi során szeretne hasznosítani.

Patai Ádám, az EHÖK Külügyi Bizottságának tagja elmondta, hogy a bizottság feladata az Erasmus program keretében érkező hallgatók segítése és navigálása, valamint a külföldi hallgatók egyetemi ügyintézéshez kapcsolódó dokumentumainak magyarra fordítása. Az Erasmus Student Network szervezetével együttműködve különböző kulturális és szórakozási programokat is szerveznek a Szegedre érkező külföldieknek.

Papp Violától, az Általános Orvostudományi Kar képviselőjétől megtudtuk, hogy az általános orvos szakra jelentkezett hét külföldi hallgatóból már öten megérkeztek. Ugyancsak Erasmus program keretében három határon túli magyar diák is jött a karra, akik a magyar nyelvű képzésbe kapcsolódnak be. A határon túli hallgatók segítséget kapnak a tanulmányi osztályon történő beiratkozásban és az ETR-es regisztrálásban, kurzusfelvételben. Az ÁOK-n a külföldi hallgatókkal külön tanulmányi osztály foglalkozik, ahol a most érkezett külföldi hallgatók beiratkozását és ügyintézését segítik. Az ügyintézés mellett a klinikákon folyó munkába is betekintést nyernek a fiatalok.


Orinentacios_het
Orientációs héttel várja a Szegedi Tudományegyetem a külföldi hallgatókat - GALÉRIA


Christina Johnson az Egyesült Államokból érkezett, és közgazdaságtant tanul. Szerinte Magyarország különleges, ezért választotta a Szegedi Tudományegyetemet. – Nagyon érdekel a magyar kultúra, így igyekszem a témával kapcsolatos kurzusokat felvenni az egyetemen. Eddig csak Budapesten és Szegeden jártam, de nagyon megtetszett az ország, és kedvesek az emberek is – osztotta meg velünk benyomásait Christina.

A francia Elodie Richard könyvtártudomány szakos diákként már az őszi félévben elkezdett tanulni a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon. – Elbűvölt Magyarország. Az előző félévben Budapestre, Makóra és Tihanyba látogattam el. A leginkább a magyar kultúrával és irodalommal kapcsolatos kurzusaimat várom – árulta el a francia diák. Elodie továbbá elmondta azt is, a következő félévben szeretné még jobban megismerni az országot, és minél több új barátot szerezne.

 

Szöveg: Hegedűs Gabriella, Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.