SZTE Info

Szakmai tájékoztatót tartottak a telemedicina jegyében

Az SZTE Rektori Hivatal épületében szakmai napon ismertették a „Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken” projekt résztvevői az eredményeiket. Az előadások mellett kerekasztal-beszélgetésre is sor került, a középiskolásokat pedig demóvetítésekkel várták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0073 „Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken” projekt keretein belül a gyógyításhoz, az e-egészségügyhöz, az egészséges életmódhoz kötődő eszközök és alkalmazások kivitelezésén és fejlesztésén dolgoznak a szakemberek. A körülbelül a futamidő felénél járó (2012. február 1. és 2015. április 30. között megvalósuló) projekt keretében 2014. február 25-én szakmai napot szerveztek, hogy ismertessék az eddigi eredményeket, illetve a jelenleg is zajló kutatásokat.

A Rektori Hivatal dísztermében összegyűlteknek Gyimóthy Tibor professzor, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a telemedicina témája igen összetett. A pályázat nemcsak sok alprojektből áll, de rengeteg tudományos eredményen és alkalmazáson is dolgoznak a részt vevő kutatók. Gyimóthy Tibor hangsúlyozta, hogy ez alkalommal inkább az utóbbiakról lesz szó. Emellett fontos célkitűzése volt a szakmai napnak – az eredmények áttekintésén túl –, hogy felkészüljenek a szakmai-ipari partnerek számára tartandó március-áprilisi bemutatóra is.

Ezt követően Vilmányi Rita projektmenedzser röviden ismertette a projekt életútját. A pályázatban két egyetem (a konzorciumvezető Szegedi Tudományegyetem és a Pannon Egyetem), valamint egy kutatóintézet (MTA Szegedi Biológiai Kutatóintézet) működik közre. Összesen 24 miniprojektet tartanak számon, bár ez a szám az elképzelések szerint változni fog a tényleges termékfejlesztés irányába való elmozdulással. A bemutató után az öt alprojekt vezetője vette át a szót, röviden kitérve a saját területének jelenlegi helyzetére és sikereire. A felmutatható publikációk számának növekedésén túl szó esett a különböző mérési folyamatok fejlesztéséről, a matematikai vizsgálatok területén történt előrelépésekről, a gyorsabb szoftverfejlesztés eléréséről, valamint a személyre szabható, adaptív cukorbetegségszint-mutató modell állapotáról.

A jelenlévők a nap során betekintést nyerhettek a különféle miniprojektekbe, melyeket negyedórás előadásokban prezentáltak. Délután kettőtől pedig kezdetét vette a kerekasztal-beszélgetés, melyet Gyimóthy Tibor vezetett. A kötetlen megbeszélés fő témája természetesen a nap során hallottak kivesézése, valamint az ipari termelés szempontjából legjövedelmezőbbek kiválasztása volt.

Míg a díszteremben folyt a tanácskozás, a Rektori Hivatal aulájában a telemedicinához köthető demókat tekintettek meg az érdeklődők. A szervezők célja a középiskolások bevonása volt, hogy velük ismertessék meg a készülő alkalmazásokat.

 

SZTEinfo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.