SZTE Info

Szakmai tájékoztatót tartottak a telemedicina jegyében

Az SZTE Rektori Hivatal épületében szakmai napon ismertették a „Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken” projekt résztvevői az eredményeiket. Az előadások mellett kerekasztal-beszélgetésre is sor került, a középiskolásokat pedig demóvetítésekkel várták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0073 „Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken” projekt keretein belül a gyógyításhoz, az e-egészségügyhöz, az egészséges életmódhoz kötődő eszközök és alkalmazások kivitelezésén és fejlesztésén dolgoznak a szakemberek. A körülbelül a futamidő felénél járó (2012. február 1. és 2015. április 30. között megvalósuló) projekt keretében 2014. február 25-én szakmai napot szerveztek, hogy ismertessék az eddigi eredményeket, illetve a jelenleg is zajló kutatásokat.

A Rektori Hivatal dísztermében összegyűlteknek Gyimóthy Tibor professzor, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a telemedicina témája igen összetett. A pályázat nemcsak sok alprojektből áll, de rengeteg tudományos eredményen és alkalmazáson is dolgoznak a részt vevő kutatók. Gyimóthy Tibor hangsúlyozta, hogy ez alkalommal inkább az utóbbiakról lesz szó. Emellett fontos célkitűzése volt a szakmai napnak – az eredmények áttekintésén túl –, hogy felkészüljenek a szakmai-ipari partnerek számára tartandó március-áprilisi bemutatóra is.

Ezt követően Vilmányi Rita projektmenedzser röviden ismertette a projekt életútját. A pályázatban két egyetem (a konzorciumvezető Szegedi Tudományegyetem és a Pannon Egyetem), valamint egy kutatóintézet (MTA Szegedi Biológiai Kutatóintézet) működik közre. Összesen 24 miniprojektet tartanak számon, bár ez a szám az elképzelések szerint változni fog a tényleges termékfejlesztés irányába való elmozdulással. A bemutató után az öt alprojekt vezetője vette át a szót, röviden kitérve a saját területének jelenlegi helyzetére és sikereire. A felmutatható publikációk számának növekedésén túl szó esett a különböző mérési folyamatok fejlesztéséről, a matematikai vizsgálatok területén történt előrelépésekről, a gyorsabb szoftverfejlesztés eléréséről, valamint a személyre szabható, adaptív cukorbetegségszint-mutató modell állapotáról.

A jelenlévők a nap során betekintést nyerhettek a különféle miniprojektekbe, melyeket negyedórás előadásokban prezentáltak. Délután kettőtől pedig kezdetét vette a kerekasztal-beszélgetés, melyet Gyimóthy Tibor vezetett. A kötetlen megbeszélés fő témája természetesen a nap során hallottak kivesézése, valamint az ipari termelés szempontjából legjövedelmezőbbek kiválasztása volt.

Míg a díszteremben folyt a tanácskozás, a Rektori Hivatal aulájában a telemedicinához köthető demókat tekintettek meg az érdeklődők. A szervezők célja a középiskolások bevonása volt, hogy velük ismertessék meg a készülő alkalmazásokat.

 

SZTEinfo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.