SZTE Info

Szakmai tájékoztatót tartottak a telemedicina jegyében

Az SZTE Rektori Hivatal épületében szakmai napon ismertették a „Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken” projekt résztvevői az eredményeiket. Az előadások mellett kerekasztal-beszélgetésre is sor került, a középiskolásokat pedig demóvetítésekkel várták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0073 „Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken” projekt keretein belül a gyógyításhoz, az e-egészségügyhöz, az egészséges életmódhoz kötődő eszközök és alkalmazások kivitelezésén és fejlesztésén dolgoznak a szakemberek. A körülbelül a futamidő felénél járó (2012. február 1. és 2015. április 30. között megvalósuló) projekt keretében 2014. február 25-én szakmai napot szerveztek, hogy ismertessék az eddigi eredményeket, illetve a jelenleg is zajló kutatásokat.

A Rektori Hivatal dísztermében összegyűlteknek Gyimóthy Tibor professzor, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a telemedicina témája igen összetett. A pályázat nemcsak sok alprojektből áll, de rengeteg tudományos eredményen és alkalmazáson is dolgoznak a részt vevő kutatók. Gyimóthy Tibor hangsúlyozta, hogy ez alkalommal inkább az utóbbiakról lesz szó. Emellett fontos célkitűzése volt a szakmai napnak – az eredmények áttekintésén túl –, hogy felkészüljenek a szakmai-ipari partnerek számára tartandó március-áprilisi bemutatóra is.

Ezt követően Vilmányi Rita projektmenedzser röviden ismertette a projekt életútját. A pályázatban két egyetem (a konzorciumvezető Szegedi Tudományegyetem és a Pannon Egyetem), valamint egy kutatóintézet (MTA Szegedi Biológiai Kutatóintézet) működik közre. Összesen 24 miniprojektet tartanak számon, bár ez a szám az elképzelések szerint változni fog a tényleges termékfejlesztés irányába való elmozdulással. A bemutató után az öt alprojekt vezetője vette át a szót, röviden kitérve a saját területének jelenlegi helyzetére és sikereire. A felmutatható publikációk számának növekedésén túl szó esett a különböző mérési folyamatok fejlesztéséről, a matematikai vizsgálatok területén történt előrelépésekről, a gyorsabb szoftverfejlesztés eléréséről, valamint a személyre szabható, adaptív cukorbetegségszint-mutató modell állapotáról.

A jelenlévők a nap során betekintést nyerhettek a különféle miniprojektekbe, melyeket negyedórás előadásokban prezentáltak. Délután kettőtől pedig kezdetét vette a kerekasztal-beszélgetés, melyet Gyimóthy Tibor vezetett. A kötetlen megbeszélés fő témája természetesen a nap során hallottak kivesézése, valamint az ipari termelés szempontjából legjövedelmezőbbek kiválasztása volt.

Míg a díszteremben folyt a tanácskozás, a Rektori Hivatal aulájában a telemedicinához köthető demókat tekintettek meg az érdeklődők. A szervezők célja a középiskolások bevonása volt, hogy velük ismertessék meg a készülő alkalmazásokat.

 

SZTEinfo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.