SZTE Info

Az SZTE professzorai is részt vesznek a Színházi Világnap szegedi programjaiban

A Színház Világnapja kapcsán tartottak sajtótájékoztatót Budapesten. Elhangzott: a MASZK Országos Színészegyesület idén a Szegedi Nemzeti Színházban tartja színházi világnapi gáláját. A rendezvényen átadják többek közt a Gobbi Hilda- és a Soós Imre-díjakat. A jeles dátumhoz a Szegedi Szabadtéri Játékok is csatlakozik: Tér, művészet, szellemiség címmel kétnapos tudományos konferenciát szerveznek a Szegedi Szabadtéri Játékok újraindulásának 55. évfordulója alkalmából. A konferenciát Botka László polgármester és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitja meg, az konferencián a szegedi egyetemet Feleky Gábor, Máté-Tóth András, Pál József és Szőnyi György Endre professzorok képviselik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén Szegeden rendezik meg a színházi világnap alkalmából a MASZK Országos Színészegyesület jótékonysági gálaestjét március 27-én 19 órától. A gálának a Szegedi Nemzeti Színház ad otthont, a teátrum színpadán fellép többek közt Molnár Piroska, Felföldi Anikó, Haumann Péter és Gyabronkai Zsuzsa is. A házigazda a Nemzet Színésze, a társulat Kossuth-díjas művésze, Király Levente lesz.

 

A gálának – amelyet idén tizennegyedik alkalommal rendeznek meg – a világnap ünneplése mellett jótékonysági célja van, és a rangos eseményen több szakmai díjat is kiosztanak – így például a Gobbi Hilda „életműdíjat”, a Soós Imre „pályakezdő díjat”, a Vámos László- és Hevesi Sándor-díjakat és a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díját. Valamennyi művész fellépti díj nélkül vállalja a közreműködést, a gálaest bevételéből a MASZK az Ódry Árpád Művészotthont és a rászoruló, idős színészeket támogatja. Az eseményre már válthatók belépők a Szegedi Nemzeti Színház jegyirodájában, valamint a www.jegy.hu oldalon.

 

hercezg_tamas_hegedus_d_geza_gyudi_sandorA színházi világnapi szervezéshez a Szegedi Szabadtéri Játékok is csatlakozott. Tudományos konferenciát kapcsol a nagy múltú fesztivál a programhoz. Különleges apropója a világnapon kívül, hogy idén 55 éve, 1959-ben indult újra a második világháború miatti kényszerszünet után a szabadtéri. A kétnapos konferencia címe: „Tér, művészet, szellemiség” – jelezve ezzel, hogy az 1931-es induláskor az állam, a város, az egy ház és az egyetem példás összefogása adta a Szabadtéri szellemiségét.

 

A három szekcióra bontott, március 27-én 15 órakor kezdődő konferencián az érdeklődők számos aspektusból ismerhetik meg hazánk legnagyobb nyári szabadtéri színházának történetét, működését, a városra gyakorolt kulturális hatását. Komoly tudományos életművel bíró előadók kaptak meghívást a konferenciára, jeles egyetemek és főiskolák tudósai, színháztörténészek szólalnak majd fel. Az előadók közt tisztelhetjük Gajdó Tamást az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeumból, Hegedűs D. Gézát a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, Gyüdi Sándort, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatóját, Horváth Gábor történészt a szegedi Gál Ferenc Főiskoláról, Sándor János rendezőt és színháztörténészt vagy éppen Mariska Zoltánt, a Miskolci Egyetem és az egri Eszterházy Károly Főiskola docensét.

 

A szegedi egyetemet Feleky Gábor, Máté-Tóth András, Pál József és Szőnyi György Endre professzorok képviselik. Az előadók aktualitásokra is kitekintenek, így például Gunther Zsolt építész az idei évadot jelentősen meghatározó dóm-rekonstrukció kapcsán felmerült gondolatokra reflektál. A konferenciához kiegészítő programként kiállításon és könyvbemutatón is részt vehetnek az érdeklődők.

 

 

Tér, művészet, szellemiség tudományos konferencia a Szegedi Szabadtéri Játékok újraindulásának 55. évfordulója alkalmából a Színházi Világnapon – Reök, Szeged, 2014. március 27–28.

 

Március 27. csütörtök:

14.00 Megnyitó - Dr. Botka László Szeged M.J. Város polgármestere

Köszöntő - Dr. Szabó Gábor egyetemi tanár, a SZTE rektora,

Laudáció - Dr. Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke

Házigazda: Dr. Herczeg Tamás, a Szabadtéri Játékok igazgatója

 

 

I. „TÉR”/ I. szekció, március 27. csütörtök, 15:00 – 18:00

15:00  Dr. Horváth Gábor történész (PhD):

A Szegedi Dóm és a tér fogadalmi szimbolikája

15:30  Gunther Zsolt építész (DLA), a Dóm rekonstrukciójának tervezője:

Az üresség mint inspiráció - A szegedi Dóm és a Dóm tér

16:00  Nátyi Róbert művészettörténész (doktorandusz):

A Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma

16:30  Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója:

Szabadtéri operajátszás – operajátszás a Szabadtérin

17:00  Dr. Gajdó Tamás (PhD) Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum tanácsosa: Magyar operettek a szabadtérin

17:30  Hegedűs D. Géza (DLA), a Színház-, és Filmművészeti Egyetem docense,

(A modern színházi kifejezésformák és a hely kapcsolata)

Moderátor: Dr. Herczeg Tamás

 

 

II. MASZK DÍJÁTADÓ GÁLA a Szegedi Nemzeti Színházban, 19:00

Hegedűs D. Géza a MASZK elnöke és Gyüdi Sándor a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója

 

 

III. „MŰVÉSZET”/ II. szekció, március 28. péntek, 10:00 – 12:00

10:00 Kovács Ágnes a szegedi Színházművészeti Kiállítóház vezetője:

(A Szabadtéri látványvilágának varázslója: Varga Mátyás)

10:30 Dr. Gyémánt Csilla a SZTE JGYPK oktatója, főiskolai docens:

Vero e Bello – Igaz és Szép” Verdi-operák a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán

11:00 Sándor János Jászai-díjas rendező, színháztörténész:

A Szegedi Szabadtéri Játékok megindítása – legendák nélkül

11:30 Marton Árpád újságíró:

Népoperák népszínháza - rockoperák és musicalek a Dóm téren

Moderátor: Dr. Herczeg Tamás

 

 

IV. „SZELLEMISÉG”/ III. szekció, március 28. péntek 14:00 – 17:00

14:00 Dr. Mariska Zoltán (CSc, PhD), egyetemi docens, egyetemtörténész:

A város és az egyetem – kolozsvári szellemi gyökerek

14:30 Dr. Feleky Gábor (CSc, PhD), tanszékvezető egyetemi docens:

A közönség szellemisége

15:00 Dr. Herczeg Tamás (PhD), a Szabadtéri Játékok igazgatója:

A Szabadtéri Játékok mai működése

15:30 Dr. Máté-Tóth András (PhD), tanszékvezető egyetemi tanár:

Dráma mágia

16:00 Dr. Pál József (DSc), tanszékvezető egyetemi tanár, a SZTE rektor-helyettese:

  A romantikus Verdi operái a Szabadtéri színpadán

16:30 Dr. Szőnyi György Endre (DSc) intézetvezető egyetemi tanár:

A hatalom ikonológiája. A 450 éves Shakespeare és a Szegedi Szabadtéri

Moderátor: Balog József

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018
 • január 18.
  17:00 - 18:30
  Mi történhetett az 1882 virágvasárnapja előtti szombaton Solymosi Eszterrel, a 14 éves cselédlánnyal, akit a tiszaeszlári zsinagóga környékén láttak utoljára szemtanúk? Kitalálta, betanították vagy igazat mondott a 135 évvel ezelőtti per koronatanúja? A védelem eredményességében mi volt a szerepe a pénznek? Miként lett vérvád, illetve mi a szerepe a korabeli magyar és nemzetközi sajtónak abban, hogy a bűnbakképzés közösségi változataként vált ismertté a tiszaeszlári per? Lehetséges-e valamilyen megoldást adni Solymosi Eszter eltűnésére? A rejtélyes tiszaeszlári per címmel az Osiris Kiadó gondozásában 2017 decemberében megjelent kötet szerzőjét, Blutman László szegedi jogtudóst Újszászi Ilona újságíró kérdezi a könyvpremieren.
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.