SZTE Info

Az SZTE professzorai is részt vesznek a Színházi Világnap szegedi programjaiban

A Színház Világnapja kapcsán tartottak sajtótájékoztatót Budapesten. Elhangzott: a MASZK Országos Színészegyesület idén a Szegedi Nemzeti Színházban tartja színházi világnapi gáláját. A rendezvényen átadják többek közt a Gobbi Hilda- és a Soós Imre-díjakat. A jeles dátumhoz a Szegedi Szabadtéri Játékok is csatlakozik: Tér, művészet, szellemiség címmel kétnapos tudományos konferenciát szerveznek a Szegedi Szabadtéri Játékok újraindulásának 55. évfordulója alkalmából. A konferenciát Botka László polgármester és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitja meg, az konferencián a szegedi egyetemet Feleky Gábor, Máté-Tóth András, Pál József és Szőnyi György Endre professzorok képviselik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén Szegeden rendezik meg a színházi világnap alkalmából a MASZK Országos Színészegyesület jótékonysági gálaestjét március 27-én 19 órától. A gálának a Szegedi Nemzeti Színház ad otthont, a teátrum színpadán fellép többek közt Molnár Piroska, Felföldi Anikó, Haumann Péter és Gyabronkai Zsuzsa is. A házigazda a Nemzet Színésze, a társulat Kossuth-díjas művésze, Király Levente lesz.

 

A gálának – amelyet idén tizennegyedik alkalommal rendeznek meg – a világnap ünneplése mellett jótékonysági célja van, és a rangos eseményen több szakmai díjat is kiosztanak – így például a Gobbi Hilda „életműdíjat”, a Soós Imre „pályakezdő díjat”, a Vámos László- és Hevesi Sándor-díjakat és a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díját. Valamennyi művész fellépti díj nélkül vállalja a közreműködést, a gálaest bevételéből a MASZK az Ódry Árpád Művészotthont és a rászoruló, idős színészeket támogatja. Az eseményre már válthatók belépők a Szegedi Nemzeti Színház jegyirodájában, valamint a www.jegy.hu oldalon.

 

hercezg_tamas_hegedus_d_geza_gyudi_sandorA színházi világnapi szervezéshez a Szegedi Szabadtéri Játékok is csatlakozott. Tudományos konferenciát kapcsol a nagy múltú fesztivál a programhoz. Különleges apropója a világnapon kívül, hogy idén 55 éve, 1959-ben indult újra a második világháború miatti kényszerszünet után a szabadtéri. A kétnapos konferencia címe: „Tér, művészet, szellemiség” – jelezve ezzel, hogy az 1931-es induláskor az állam, a város, az egy ház és az egyetem példás összefogása adta a Szabadtéri szellemiségét.

 

A három szekcióra bontott, március 27-én 15 órakor kezdődő konferencián az érdeklődők számos aspektusból ismerhetik meg hazánk legnagyobb nyári szabadtéri színházának történetét, működését, a városra gyakorolt kulturális hatását. Komoly tudományos életművel bíró előadók kaptak meghívást a konferenciára, jeles egyetemek és főiskolák tudósai, színháztörténészek szólalnak majd fel. Az előadók közt tisztelhetjük Gajdó Tamást az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeumból, Hegedűs D. Gézát a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, Gyüdi Sándort, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatóját, Horváth Gábor történészt a szegedi Gál Ferenc Főiskoláról, Sándor János rendezőt és színháztörténészt vagy éppen Mariska Zoltánt, a Miskolci Egyetem és az egri Eszterházy Károly Főiskola docensét.

 

A szegedi egyetemet Feleky Gábor, Máté-Tóth András, Pál József és Szőnyi György Endre professzorok képviselik. Az előadók aktualitásokra is kitekintenek, így például Gunther Zsolt építész az idei évadot jelentősen meghatározó dóm-rekonstrukció kapcsán felmerült gondolatokra reflektál. A konferenciához kiegészítő programként kiállításon és könyvbemutatón is részt vehetnek az érdeklődők.

 

 

Tér, művészet, szellemiség tudományos konferencia a Szegedi Szabadtéri Játékok újraindulásának 55. évfordulója alkalmából a Színházi Világnapon – Reök, Szeged, 2014. március 27–28.

 

Március 27. csütörtök:

14.00 Megnyitó - Dr. Botka László Szeged M.J. Város polgármestere

Köszöntő - Dr. Szabó Gábor egyetemi tanár, a SZTE rektora,

Laudáció - Dr. Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke

Házigazda: Dr. Herczeg Tamás, a Szabadtéri Játékok igazgatója

 

 

I. „TÉR”/ I. szekció, március 27. csütörtök, 15:00 – 18:00

15:00  Dr. Horváth Gábor történész (PhD):

A Szegedi Dóm és a tér fogadalmi szimbolikája

15:30  Gunther Zsolt építész (DLA), a Dóm rekonstrukciójának tervezője:

Az üresség mint inspiráció - A szegedi Dóm és a Dóm tér

16:00  Nátyi Róbert művészettörténész (doktorandusz):

A Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma

16:30  Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója:

Szabadtéri operajátszás – operajátszás a Szabadtérin

17:00  Dr. Gajdó Tamás (PhD) Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum tanácsosa: Magyar operettek a szabadtérin

17:30  Hegedűs D. Géza (DLA), a Színház-, és Filmművészeti Egyetem docense,

(A modern színházi kifejezésformák és a hely kapcsolata)

Moderátor: Dr. Herczeg Tamás

 

 

II. MASZK DÍJÁTADÓ GÁLA a Szegedi Nemzeti Színházban, 19:00

Hegedűs D. Géza a MASZK elnöke és Gyüdi Sándor a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója

 

 

III. „MŰVÉSZET”/ II. szekció, március 28. péntek, 10:00 – 12:00

10:00 Kovács Ágnes a szegedi Színházművészeti Kiállítóház vezetője:

(A Szabadtéri látványvilágának varázslója: Varga Mátyás)

10:30 Dr. Gyémánt Csilla a SZTE JGYPK oktatója, főiskolai docens:

Vero e Bello – Igaz és Szép” Verdi-operák a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán

11:00 Sándor János Jászai-díjas rendező, színháztörténész:

A Szegedi Szabadtéri Játékok megindítása – legendák nélkül

11:30 Marton Árpád újságíró:

Népoperák népszínháza - rockoperák és musicalek a Dóm téren

Moderátor: Dr. Herczeg Tamás

 

 

IV. „SZELLEMISÉG”/ III. szekció, március 28. péntek 14:00 – 17:00

14:00 Dr. Mariska Zoltán (CSc, PhD), egyetemi docens, egyetemtörténész:

A város és az egyetem – kolozsvári szellemi gyökerek

14:30 Dr. Feleky Gábor (CSc, PhD), tanszékvezető egyetemi docens:

A közönség szellemisége

15:00 Dr. Herczeg Tamás (PhD), a Szabadtéri Játékok igazgatója:

A Szabadtéri Játékok mai működése

15:30 Dr. Máté-Tóth András (PhD), tanszékvezető egyetemi tanár:

Dráma mágia

16:00 Dr. Pál József (DSc), tanszékvezető egyetemi tanár, a SZTE rektor-helyettese:

  A romantikus Verdi operái a Szabadtéri színpadán

16:30 Dr. Szőnyi György Endre (DSc) intézetvezető egyetemi tanár:

A hatalom ikonológiája. A 450 éves Shakespeare és a Szegedi Szabadtéri

Moderátor: Balog József

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.