SZTE Info

A tavaszi szemeszterben is érdekes előadásokat kínál a Szabadegyetem – Szeged

Az SZTE legkiválóbb oktatói szerda esténként 18 órától várják a TIK kongresszusi termébe a hallgatókat és az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szabadegyetem – Szeged előadás-sorozat – immáron a XIII. szemeszterrel – elérhető közelségbe hozza a különböző tudományos és közéleti témákat. Az érdeklődők az irodalomtól kezdve a valláson át a fizika, a csillagászat, az orvostudomány vagy épp a nanotechnológiai rejtelmeibe nyerhetnek betekintést. Az SZTE legkiválóbb oktatói szerda esténként 18 órától várják előadásukkal a József Attila Tanulmányi és Információs Központjának kongresszusi termébe a hallgatókat és az érdeklődőket.

Az előadásokról a VTV Szeged felvételt készít, így az egyes rendezvények megtekinthetők az egyetem honlapján, a www.u-szeged.hu/szabadegyetem oldalon.

A Házasság Hete alkalmából Krúdy Tamás nyitja meg a XIII. szemesztert Szex és kultúra című előadásával, 2014. február 12-én.

A látogatók a május elejéig tartó szemeszter estjein hallhatnak majd többek között történelmi, az I. világháborút érintő, gyógyszerészeti, orvosi és informatikai előadásokat is, az alábbi lebontásban.


 

Előadó

Előadás címe

Előadás időpontja

Krúdy Tamás

Szex és kultúra

2014. február 12. szerda, 18:00 óra

Keveházi Katalin

Könyvtárak a Rubiconnál. A tudományos szakirodalmi információellátás új könyvtári paradigmái

2014. február 19. szerda, 18:00 óra

Blazovich László

Szeged és a Monarchia

2014. február 26. szerda, 18:00 óra

Duda Ernő

A védőoltások jelentősége

2014. március 5. szerda, 18:00 óra

Varga János

Miért nem elegendő a gyógyszeres kezelés krónikus tüdőbetegségben?

2014. március 12. szerda, 18:00 óra

Fried István

Csárdáskirálynő a világháborúban

2014. március 19. szerda, 18:00 óra

Gulyás László

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás? Avagy az „atipikus munkavégzés” erőltetése az európai munkaerőpiacon

2014. március 26. szerda, 18:00 óra

Csendes Tibor

Érdekes optimalizálási alkalmazások

2014. április 2. szerda, 18:00 óra

Zupkó István

Gyógyszerkincsünk eredete

2014. április 9. szerda, 18:00 óra

Gyémánt Richárd

A határon túli magyarság demográfiai sajátosságai, különös tekintettel a népszámlálási adatokra

2014. április 16. szerda, 18:00 óra

Oszkó Albert

Felületérzékeny vizsgálati módszerek: Ne nézzünk a felszín mögé!

2014. április 23. szerda, 18:00 óra

Novák Tibor

Are You Ready? A terhességre való tudatos felkészülés

2014. május 7. szerda, 18:00 óra

 

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.