Bezár

Hírarchívum

Újabb nemzetközi ranglistán jeleskedett az SZTE

Újabb nemzetközi ranglistán jeleskedett az SZTE

2014. február 26.
3 perc

Kiváló helyezést mondhat magáénak a „QS World University Rankings by Subject 2014” rangsorban a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar modern filológia képzése.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Quacquarelli Symonds (QS), a világ egyik legelismertebb, felsőoktatási, egyetemi tevékenységeket minősítő cége 2014. február 26-án tette közzé tudományági listáját. Az öt nagy tudományterületen belül – műszaki, mérnöki, élet- és orvos-, természet-, illetve a társadalomtudományok – mintegy harminc tudományág alapján állítja sorba a világ felsőoktatási intézményeit. A megfigyelt szempontok között van a közvélemény-kutatás tudományos munkatársak körében, a munkáltatói értékelés, az idézettség és publikációk, a hallgatók és oktatók aránya, valamint a nemzetközi hallgatók és oktatók aránya – ismertette Pál József, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese a Rektori Hivatal épületében tartott sajtótájékoztatón.

 

A Szegedi Tudományegyetemről 13 tudományág került a szűk 700-as listába. A 2014-es listán az SZTE BTK modern filológia képzése a roppant előkelő 101-150. pozíciót foglalja el, ezzel az eddigi legjobb helyezését érte el a magyar egyetemek és főiskolákat tekintve. Tavaly ugyanezen képzés a 151-200. besorolásba került. Nemzetközi szinten ez az eredmény Ausztriában a második, Franciaországban és Olaszországban a negyedik, Németországban tizedik, Romániában első, Lengyelországban pedig második lenne. A ranglistákra azért is van szükség, mert a felsőoktatás piacosodik, az SZTE-nek meg kell jelenni a versenytársakkal együtt a nemzetközi piacon – jelentette ki Pál József, aki hangsúlyozta, hogy mind a QS Ranking, mind a sanghaji lista orientációt ad arra vonatkozóan, hogy egy egyetem mennyire nemzetközi.

 

QS_Ranking_galeria
Újabb nemzetközi ranglistán jeleskedett az SZTE - GALÉRIA


Csernus Sándor, a Bölcsészettudományi Kar dékánja hangsúlyozta, hogy a különböző magyarországi rangsorokban az SZTE rendszeresen az első öt helyezett között van. Kiemelte, hogy azért is figyelemreméltó az elért eredmény, mivel a bécsi egyetem akkora költségvetéssel bír, mint az egész magyar felsőoktatás. Ilyen intézmények közötti versenyben kell nekünk feltűnni – mondta. Mindannak ellenére, hogy a szegedi bölcsészkaron az elmúlt években a hallgatói létszám csökkent, lassú, következetes és stabil építkezés is folyt. Soha annyi professzori előrelépés nem volt, mint az utóbbi három évben. Az, hogy a modern filológia képzés jól szerepel, jelzésértékű, mely emeli a kar elismertségét és színvonalát – tette hozzá.

 

A 2014-es lista azért is nagyon érdekes a Szegedi Tudományegyetem szempontjából, mert számos olyan tudományággal jelenleg meg a QS-listán, amelyet tekintve korábban nemhogy a szegedi, de egy magyar egyetem sem került fel a 700-as rangsorba. Idén először kerültek fel a listára az alábbi tárgyak a Szegedi Tudományegyetemről: Computer Science & Info Systems, Biological Sciences, Medicine, Pharmacy & Pharmacology, Chemistry, Earth & Marine Sciences, Environmental Sciences, Materials Science, Mathematics, Physics & Astronomy – programozás és informatika, biológia, orvostudomány, gyógyszerészet, kémia, földtudomány, környezetvédelem, anyagtudomány, matematika, fizika és asztronómia.


Az SZTE sajtótájékoztatóját követően Pál József, az SZTE nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettese interjút adott a Magyar Rádió tudósítójának, Tráser Lászlónak. A rádióriport itt meghallgatható:


 


SZTEinfo

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek