SZTE Info
szte_tabla_kiemelt

Uniós pályázat keretében fejlesztik az SZTE pszichiátriai ellátását

Bővítik és felújítják az egyetem Kálvária sugárút 57. szám alatti épületét. Több mint 663 millió forintból valósulhat meg a beruházás a Szegedi Tudományegyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem még 2011-ben sikeresen nyújtotta be a DAOP-4.1.2/B-11-2011-0001 „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a dél-alföldi régióban” című pályázatát az Új Széchenyi-terv keretében. A nyertes projekt konzorciumi együttműködésben valósul meg, melynek vezetője az SZTE: a dél-alföldi régió tizenegy egészségügyi intézményében 2,36 milliárd forintból rehabilitációs szolgáltatásokat javító fejlesztésre nyílik lehetőség a térségben.Az egyetemi projektben a pszichiátriai és addiktológiai betegek, valamint a súlyos koponya- és agysérültek rehabilitációját célzó fejlesztés valósul meg, előbbi keretében a munkaterületet 2013. december 17-én át is adták a kivitelezőnek – tudta meg hírportálunk.

 

A pszichiátriai projekt során a Szeged, Kálvária sugárút 57. szám alatt elhelyezkedő épületen végeznek építési, bővítési, felújítási munkálatokat. A bővítés eredményeként kialakuló épületrészben a rehabilitációs fekvőbeteg-ellátás, a meglévő épületben az akut és krónikus fekvőbeteg-ellátás, az átalakítandó (jelenleg sürgősségi osztályként működő) épületrészben pedig járóbeteg-ellátás fog működni. A bővítményként létrejövő háromszintes rehabilitációs épületrész alsó két szintjén egy-egy 25 ágyas ápolási egységet alakítanak ki, egységenként 7 háromágyas kórtermet, 1 kétágyas kórtermet, 1 egyágyas kórtermet és 1 egyágyas, akadálymentes kórtermet. Valamennyi kórterem különálló fürdőszobával rendelkezik. A bővítés tetőtéri részében alapvetően kiszolgáló, személyzeti és szociális helyiségeket hoznak létre: főorvosi, orvosi és pszichológus szobákat, adminisztrációs és gyógyfoglalkoztató személyzeti helyiségeket, valamint személyzeti pihenőt. A szegedi egyetem 663 527 500 forintot nyert a beruházásra.

 

A nyertes konzorcium tagja a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói kórháza is. A pályázat keretében fejlesztik a Kakasszéki Gyógyintézet telephelyét, a munkaterületet 2013 decemberében adták át a kivitelezőnek. A projekt során a szakmai, gazdasági szempontokhoz és betegek, valamint a betegellátás szükségleteihez igazodva 19 ágyas nappali kórházi ellátással bővül a gyógyintézet profilja. Fejlesztik – kapacitásátcsoportosítással – a férőhelyek számát, illetve az személyi létszámot, az orvosi eszközparkot, az informatikai és információs rendszert, valamint a szakmai együttműködéseket és a rehabilitációs orvosok és szakdolgozók szakmai képzéseit.

A cél a mozgásszervi rehabilitáció színvonalasabbá tétele, ezen belül az ellátási szintek összehangolása, az átjárhatóság biztosítása a különböző szintek között, a megfelelő minőségű rehabilitáció a progresszivitás megfelelő szintjén. A konzorciumi tag 377 326 063 forint támogatást nyert.

 

Megkezdődött a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház pszichiátriai nappali kórházának kialakítása is; mely valamivel több mint 54 000 000 forint uniós támogatásból valósul meg. A jövő őszig tartó fejlesztés során a már működő pszichiátriai osztály tetőterében kialakítanak egy tízágyas pszichiátriai rehabilitációs nappali kórházat. Az egyes terápiákhoz külön-külön helyiségeket építenek ki. Létrehoznak egy összefüggő teret is, ez a közös helyiség lesz a legfőbb terápiás színtér. Akadálymentesítik az épületet: egy külső felvonó köti majd össze az egyes szinteket. A tervezett szakmai programhoz, a nappali kórházi ellátás alapfeltételeinek biztosításához szükséges eszközöket is beszerzik.

 

A harmadik konzorciumi tag a Bajai Szent Rókus Kórház, ahol nemrégiben a pszichiátriai rehabilitációs ellátás feltételeinek korszerűsítése indult el. A projekt összköltsége meghaladja a 193 000 000 forintot. A Bajai Szent Rókus Kórház egy több mint 100 éves, közel 2000 négyzetméteres épülete újul meg: a munkálatok folyamán fejlesztik az infrastruktúrát, és új eszközöket is kap az intézmény. A kórház pszichiátriai rehabilitációs ellátása jelenleg is a legmagasabb progresszivitási szinten helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy a betegek gyógyulásához a legtöbb feltétel helyben adott. Az orvosi rehabilitációs tevékenység környezeti és tárgyi feltételeinek, a gyógyítás színvonalának javítása, illetve a fenntartási és üzemeltetési költségek csökkentésének érdekében az ellátásnak helyet adó épületben külső és belső felújítások és korszerűsítések történnek a projekt folyamán. Felújítják és szigetelik a tetőszerkezetet, kicserélik a homlokzati nyílászárókat, szigetelik és újravakolják a külső és belső falakat, új előtetőket és liftet kap az épület. A renoválás további fontos eleme a kórházi tömb fizikai és infokommunikációs akadálymentesítése, a padlóburkolatok cseréje, a gépészeti átalakítások végrehajtása, valamint a főbejárati lépcső javítása és kerekesszékkel történő megközelítésének biztosítása. A fejlesztéssel az egész épület megújul és akadálymentessé is válik. A befejezés tervezett időpontja 2014 negyedik negyedéve.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

A fejlesztéssel kapcsolatosan március 6-án, csütörtökön 13:30 perckor kerül sor ünnepélyes projektnyitó rendezvény megtartására a 6724 Szeged, Leányszállás köz 2/A szám alatt, ahol a kivitelezés jelenlegi állapotának megtekintésére is lehetőség nyílik. Az esemény sajtónyilvános. Az ezzel kapcsolatos Sajtóközlemny itt elérhető:


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja