SZTE Info

Könyvbemutató: Dionüszosz haláltánca – tisztelgés az egykori pályatársnak

A költő, az ember, az egykori bölcsész alkotótárs emléke előtt tisztelegnek a Szabó László Sándor (1953-1997) írásait egybegyűjtő kötetet összeállító barátok. A könyvecskét bemutató beszélgetésnek minden érdeklődő részese lehet 2014. január 10-én (pénteken) 18 órától a JATE Klubban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ki volt Szabó László Sándor? Egy az ígéretes pályán induló szegedi bölcsészek közül. Miért emlékeznek rá 2014. január 10-én? Mert tavaly ünnepelhette volna a 60. szülinapját, és az évforduló alkalmából az egykori barátok és alkotótársak kötetbe gyűjtötték Szabó László Sándor verseit, írásait. A Szabó László 1955-1997 című karcsú kötet miért éppen a JATE Klubban mutatják be? Mert Szabó is részt vett barátaival együtt a Dugonics téri épület pincéjének egyetemi találkahellyé és műhellyé alakításában. Hol jelentek meg először a kötetben fellehető szövegek? Többek között a Bölcsész, a Szegedi Egyetem, a Magyar Ifjúság, a Filmkultúra hasábjain…

Dionüszosz haláltánca címmel Pál József és Téglásy Imre írt bevezető a Szabó László 1953-1997 című kötethez. Úgy vélik: „Szeged a költők városa. Talán ezért is sziporkázik több csillag fölötte, mint másutt Magyarországon. Égi kísérőink között persze nem csak a nagyok, az örök irányt mutató állócsillagok – Juhász gyula, József Attila és Radnóti Miklós – neve ragyog, hanem a kisebbeké is – Veres Miklósé, Baka Istváné – vagy éppen a rövid izzással csóvát húzó kométáké is.

Ilyen hullócsillagnak érezzük Szabó László barátunkat, akinek egyetemistaként többen barátai, kollégiumi szobatársai, évfolyam- és csoporttársai lehettünk. (…)

A Bölcsész, az Alkotókör is lényegében asztaltársaságként indult. Szorosabb-lazább kapcsolatrendszer alakult ki Ambrus Lajos, Dúró Győző, Pál József, Pósa Zoltán, Raffay Ernő, Szajbély Mihály, Szőnyi György Endre, Téglásy Imre, Zalán (Lipák) Tibor, Zsák László között, akik őt, és egymást is alkotótársként vagy ihlető, segítő barátként oly sokféleképpen építgették. Aki belelapoz ebbe a kötetbe, láthatja, mennyire komolyan és elkötelezetten foglalkozott itt mindenki irodalmi, művészeti, filozófiai és közéleti problémákkal. (…)

Ez a kötet Szabó László szemével mutatja be az 1970-es évek Szegedét, a fiatal bölcsész értelmiségi kör érdeklődését, világlátását. (…) ”

A Bölcsész egykori alkotói egy bölcsész alkotótársra emlékeznek, bemutatják a Szabó László 1953-1997 című, a Szegedi Egyetemi Kiadó – JATE Press által gondozott kötetet 2014. január 10-én (pénteken) 18 órakor a JATE Klubban.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.