SZTE Info

Kosárlabda: egy győzelem és egy vereség a Szedeáktól

A Zalaegerszeget még karácsony előtt megverték az egyetemisták, az új esztendő első napjaiban azonban kikaptak Kecskeméten.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az utolsó negyedben mutatott kiváló játékának köszönhetően 10 pontos sikert aratott a Naturtex-SZTE-Szedeák együttese a vendég Zalakerámia ZTE KK ellen még a karácsonyt megelőző bajnoki fordulóban. Alaposan bekezdtek a hazaiak a mérkőzés elején: Csorvási Milán eredményes játékának köszönhetően hamar 6 pontos előnyre tettek szert (8-2). A látogatók elég álmoskásan kosárlabdáztak, s a negyed első perceiben nem tudtak mit kezdeni a szegediek lendületes játékával. Aztán Völgyi Péter időkérése után megrázták magukat a ZTE légiósai, ami előbb felzárkózást, majd egyenlítést eredményezett (14-14). Horváth Ákos és Jerrell Williams pontjainak hála mégis hazai előnnyel zárult az első játékrész (18-16).

A második negyed kiegyenlített játékot hozott, hol az egyik, hol a másik csapat került előnybe. A közönség rendkívül élvezetes, fordulatos meccset láthatott ezekben a percekben. Az utolsó percben Jonathan Levy remeklésének köszönhetően visszavette a vezetést a Szedeák, és ez a fór a nagyszünetig ki is tartott (39-36).

A második félidőben egészen 50-50-ig fej-fej mellett haladt a két alakulat. Aztán beindult a zalaegerszegi henger: feljavult védekezésének és remek palánk alatti játékának köszönhetően a zalai gárda a harmadik negyed végére 52-58-as vezetést harcolt ki magának.

Az utolsó játékrész is ZTE-kosarakkal indult és ekkor úgy tűnt, hogy elúszóban a hazaiak győzelmi reményei. Ekkor azonban megrázta magát a szegediek kulcsembere, Levy: hárompontosa a lehető legjobb lélektani pillanatban érkezett, s ezek után öles léptekkel megkezdte a felzárkózást a Szedeák. Branko Jereminov újabb triplája már a vezetést eredményezte a Bonifert-legénység számára (68-66).

Innentől kezdve azonban már csak egy csapat volt a pályán: a Szedeák. Az utolsó 3 percben bedarálta ellenfelét a Tisza-parti alakulat, mely Horváth Ákos vezérletével 12-2-re hozta ezt az etapot. Ez döntőnek bizonyult az összecsapás kimenetelét illetően, hiszen eldöntötte bajnokit. Végül huszáros hajrával 80-70-es hazai győzelem született az újszegedi sportcsarnokban megrendezett mérkőzésen.

 

Férfi kosárlabda NB I 14. forduló:

 

Naturtex-SZTE-Szedeák – Zalakerámia ZTE KK 80-70 (18-16, 21-20, 13-22, 28-12). Szeged, Újszegedi Sportcsarnok, 600 néző. Vezette: Ádám, Farkas, Jurák.

Szedeák: Jereminov 10/6, Horváth Á. 16/6, LEVY 18/6, WILLIAMS 17/3, Csorvási M. 13. Csere: Molnár, Kiss 2, Vida 2, Csorvási L. 2, Wirth, Varga, Révész. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.

ZTE: BOSTON 12/6, Kovács 6, Gáspár 2, SAFFORD 18/3, LEKLI 12. Csere: Kertész, Koma 4, Kerkai, Velkey, Kámán 5, Puszta, TEEL 11/3. Vezetőedző: Völgyi Péter.

 

A 2014-es esztendőt január 3-án a hírös városban nyitották az egyetemisták. Bár a szünetben még magabiztosan vezetett a Naturtex-SZTE-Szedeák csapata a Kecskemét otthonában, végül mégis hazai győzelem született a férfi kosárlabda NB I 15. fordulójának nyitómérkőzésén.

Parádésan kezdte a Szedeák a derbit elsősorban remek kinti dobásaikra alapozva pillanatok alatt 10 pontos előnyt szorgoskodtak össze Csorvási Milánék. A hazai játékosok egy-két periódust leszámítva az első félidőben egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a szegediek agresszív védekezésével. Az első negyed 7 pontos szegedi előnnyel zárult (13-20).

Aztán a második negyed közepére felocsúdtak a kezdeti sokkból a kecskemétiek, akik Wittmann Krisztián vezetésével megkezdték a felzárkózást, és 23-23-nál utol is érték a látogatókat. Ekkor azonban ismét megrázta magát a szegedi alakulat: a szünet előtt kibontakozó hárompontos-párbajban Branko Jereminov és Jonathan Levy vezérletével felülkerekedett a vendégcsapat, aminek az lett az eredménye, hogy a nagyszünetre 17 pontos szegedi vezetéssel vonulhattak a felek.

A harmadik tíz perc váratlan fordulatot hozott: teljesen megváltozott a játék képe, s a KTE a szegediek hullámvölgyét kihasználva egyre közelebb és közelebb zárkózott. A kecskemétiek sokkal koncentráltabban játszottak, mint azt az első félidőben tették, és ez meglátszott az eredmény alakulásán is. A szegediek próbálták tartani előnyüket, de ahogy telt-múlt az idő, ez egyre nehezebben ment. A hazaiak elkapták a fonalat, mind támadásban, mind pedig védekezésben nagyon feljavultak. Pár perc leforgása alatt elolvadt a Szedeák előnye. A harmadik negyedet parádés játékkal 26-8 nyerte meg a Kecskemét. Így a negyedik játékrészre Ivkovics mester fiai egypontos fórral fordulhattak (52-51).

A negyedik negyed kiélezett küzdelmet hozott, a két csapat szinte végig fej-fej mellett haladt. Az utolsó perceket a kecskeméti együttes bírta jobban idegekkel, s végül 69-64-es sikert aratott a második félidőre mind fejben, mind pedig fizikailag elfáradó szegediek felett.

 

Férfi kosárlabda NB I 15. forduló:

 

KTE Duna Aszfalt KK – Naturtex-SZTE-Szedeák 69-64 (13-20, 13-23, 26-8, 17-13). Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok, 1000 néző. Vezette: Pálla, Gorka, Makovsky.

Kecskemét: WITTMANN 22/3, Mészáros 7/3, Djerasimovic 15, Jovanovic 8/3, Karahodzic 6. Csere: Pongó Martin 2, Hegedűs, Bencze, Stefanovic 4, Pongó Máté 5. Szakmai igazgató: Sztojan Ivkovics

Szedeák: JEREMINOV 14/12, LEVY 25/6, Horváth Á. 4, Williams 9/3, Csorvási M. 7. Csere: Csorvási L. 5, Vida, Kiss Zs. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.

 

 

Forrás: SZEGEDma.hu

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.