SZTE Info

Kosárlabda: egy győzelem és egy vereség a Szedeáktól

A Zalaegerszeget még karácsony előtt megverték az egyetemisták, az új esztendő első napjaiban azonban kikaptak Kecskeméten.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az utolsó negyedben mutatott kiváló játékának köszönhetően 10 pontos sikert aratott a Naturtex-SZTE-Szedeák együttese a vendég Zalakerámia ZTE KK ellen még a karácsonyt megelőző bajnoki fordulóban. Alaposan bekezdtek a hazaiak a mérkőzés elején: Csorvási Milán eredményes játékának köszönhetően hamar 6 pontos előnyre tettek szert (8-2). A látogatók elég álmoskásan kosárlabdáztak, s a negyed első perceiben nem tudtak mit kezdeni a szegediek lendületes játékával. Aztán Völgyi Péter időkérése után megrázták magukat a ZTE légiósai, ami előbb felzárkózást, majd egyenlítést eredményezett (14-14). Horváth Ákos és Jerrell Williams pontjainak hála mégis hazai előnnyel zárult az első játékrész (18-16).

A második negyed kiegyenlített játékot hozott, hol az egyik, hol a másik csapat került előnybe. A közönség rendkívül élvezetes, fordulatos meccset láthatott ezekben a percekben. Az utolsó percben Jonathan Levy remeklésének köszönhetően visszavette a vezetést a Szedeák, és ez a fór a nagyszünetig ki is tartott (39-36).

A második félidőben egészen 50-50-ig fej-fej mellett haladt a két alakulat. Aztán beindult a zalaegerszegi henger: feljavult védekezésének és remek palánk alatti játékának köszönhetően a zalai gárda a harmadik negyed végére 52-58-as vezetést harcolt ki magának.

Az utolsó játékrész is ZTE-kosarakkal indult és ekkor úgy tűnt, hogy elúszóban a hazaiak győzelmi reményei. Ekkor azonban megrázta magát a szegediek kulcsembere, Levy: hárompontosa a lehető legjobb lélektani pillanatban érkezett, s ezek után öles léptekkel megkezdte a felzárkózást a Szedeák. Branko Jereminov újabb triplája már a vezetést eredményezte a Bonifert-legénység számára (68-66).

Innentől kezdve azonban már csak egy csapat volt a pályán: a Szedeák. Az utolsó 3 percben bedarálta ellenfelét a Tisza-parti alakulat, mely Horváth Ákos vezérletével 12-2-re hozta ezt az etapot. Ez döntőnek bizonyult az összecsapás kimenetelét illetően, hiszen eldöntötte bajnokit. Végül huszáros hajrával 80-70-es hazai győzelem született az újszegedi sportcsarnokban megrendezett mérkőzésen.

 

Férfi kosárlabda NB I 14. forduló:

 

Naturtex-SZTE-Szedeák – Zalakerámia ZTE KK 80-70 (18-16, 21-20, 13-22, 28-12). Szeged, Újszegedi Sportcsarnok, 600 néző. Vezette: Ádám, Farkas, Jurák.

Szedeák: Jereminov 10/6, Horváth Á. 16/6, LEVY 18/6, WILLIAMS 17/3, Csorvási M. 13. Csere: Molnár, Kiss 2, Vida 2, Csorvási L. 2, Wirth, Varga, Révész. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.

ZTE: BOSTON 12/6, Kovács 6, Gáspár 2, SAFFORD 18/3, LEKLI 12. Csere: Kertész, Koma 4, Kerkai, Velkey, Kámán 5, Puszta, TEEL 11/3. Vezetőedző: Völgyi Péter.

 

A 2014-es esztendőt január 3-án a hírös városban nyitották az egyetemisták. Bár a szünetben még magabiztosan vezetett a Naturtex-SZTE-Szedeák csapata a Kecskemét otthonában, végül mégis hazai győzelem született a férfi kosárlabda NB I 15. fordulójának nyitómérkőzésén.

Parádésan kezdte a Szedeák a derbit elsősorban remek kinti dobásaikra alapozva pillanatok alatt 10 pontos előnyt szorgoskodtak össze Csorvási Milánék. A hazai játékosok egy-két periódust leszámítva az első félidőben egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a szegediek agresszív védekezésével. Az első negyed 7 pontos szegedi előnnyel zárult (13-20).

Aztán a második negyed közepére felocsúdtak a kezdeti sokkból a kecskemétiek, akik Wittmann Krisztián vezetésével megkezdték a felzárkózást, és 23-23-nál utol is érték a látogatókat. Ekkor azonban ismét megrázta magát a szegedi alakulat: a szünet előtt kibontakozó hárompontos-párbajban Branko Jereminov és Jonathan Levy vezérletével felülkerekedett a vendégcsapat, aminek az lett az eredménye, hogy a nagyszünetre 17 pontos szegedi vezetéssel vonulhattak a felek.

A harmadik tíz perc váratlan fordulatot hozott: teljesen megváltozott a játék képe, s a KTE a szegediek hullámvölgyét kihasználva egyre közelebb és közelebb zárkózott. A kecskemétiek sokkal koncentráltabban játszottak, mint azt az első félidőben tették, és ez meglátszott az eredmény alakulásán is. A szegediek próbálták tartani előnyüket, de ahogy telt-múlt az idő, ez egyre nehezebben ment. A hazaiak elkapták a fonalat, mind támadásban, mind pedig védekezésben nagyon feljavultak. Pár perc leforgása alatt elolvadt a Szedeák előnye. A harmadik negyedet parádés játékkal 26-8 nyerte meg a Kecskemét. Így a negyedik játékrészre Ivkovics mester fiai egypontos fórral fordulhattak (52-51).

A negyedik negyed kiélezett küzdelmet hozott, a két csapat szinte végig fej-fej mellett haladt. Az utolsó perceket a kecskeméti együttes bírta jobban idegekkel, s végül 69-64-es sikert aratott a második félidőre mind fejben, mind pedig fizikailag elfáradó szegediek felett.

 

Férfi kosárlabda NB I 15. forduló:

 

KTE Duna Aszfalt KK – Naturtex-SZTE-Szedeák 69-64 (13-20, 13-23, 26-8, 17-13). Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok, 1000 néző. Vezette: Pálla, Gorka, Makovsky.

Kecskemét: WITTMANN 22/3, Mészáros 7/3, Djerasimovic 15, Jovanovic 8/3, Karahodzic 6. Csere: Pongó Martin 2, Hegedűs, Bencze, Stefanovic 4, Pongó Máté 5. Szakmai igazgató: Sztojan Ivkovics

Szedeák: JEREMINOV 14/12, LEVY 25/6, Horváth Á. 4, Williams 9/3, Csorvási M. 7. Csere: Csorvási L. 5, Vida, Kiss Zs. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.

 

 

Forrás: SZEGEDma.hu

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.