SZTE Info

educatio_2014_kiemelt

Lézershow és információdömping az Educatio-kiállításon

„Gondolkodom, tehát ott vagyok!” Ezzel a szlogennel indult útjára a 2014-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amelyen hagyományokhoz híven a Szegedi Tudományegyetem is részt vett. A börze első napján is rengetegen érdeklődtek az SZTE képzései iránt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

educatio 03Az Educatio 2014-es rendezvénye – amelynek a Papp László Budapesti Sportaréna ad helyet január 16–18. között – a korábbiakhoz képest bővült. Idén nem két, hanem három napig tart, továbbá a szervezők a mesterképzést is beemelték kiállítás tematikájába.

A Szegedi Tudományegyetemet – amelynek mind a tizenkét kara bemutatkozik – az érdeklődők az F410-es standnál találhatják meg.

A Szegedi Tudományegyetem standjánál dolgozók elmondása szerint ez alkalommal várakozáson felüli a rendezvény látogatóinak száma. A csúcspont csak 2014. január 17-én, pénteken várható. Az érdeklődés középpontjában főként az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar képzései állnak. Bedő Gabriella, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóság PR-referense arról számolt be a www.u-szeged.hu-nak, hogy a standnál megforduló fiatalok rendszerint rákérdeznek az egyetem nyújtotta külkapcsolati lehetőségekre és a különböző karok által indított szakokra, de az elérhető kollégiumok is listavezetői a gyakran ismételt kérdések sorának.

educatio 02Az SZTE többi karának sincs oka a panaszra. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar asztalánál álló Pécsi Bálint elmondása szerint visszatérő kérdés a diákok részéről, hogy miért éri meg Szegeden tanulni Budapesttel szemben, és az általuk nyújtott képzés mennyire számít nehéznek. Ilyen esetekben igyekeznek megnyugtató válasszal szolgálni, kiegészítve a lehetőségek színes tárházával, amit az SZTE mint kutatóegyetem nyújtani tud.

A tudomány és a lézer adta lehetőségeket hivatott bemutatni az a látványos lézerlabor is, amely a szegedi stand közepén kapott helyett. Idebent a fizika és a kísérletek világába nyerhetnek betekintést a kíváncsiskodók. A Szegeden 2015-re megépülő ELI lézeres kutatóközpont vizsgálataihoz kapcsolódó felszereléseket Puskás Árpád, fizikus Msc szakos hallgató mutatta be nekünk. Egy feltöltött akváriumra irányított lézernyaláb például filmszerű effekttel demonstrálta a fényvisszaverődés működését. Különböző optikai rácsokkal fény jelenségeket lehetett bemutatni, és akár a szórakozó helyeken megszokott lézershowhoz hasonló effekteket is láthattak a falra kivetítve. Két lézer segítségével pedig azt demonstrálták, hogy a fehér fényből miért is válnak szét a szivárvány színei. A szervezők a különböző fizikai kísérleteken túl az Agorát vagy az ELI-t bemutató ismeretterjesztő videókkal várták a látogatókat. A lézer show egy része az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponthoz is kötődik, hiszen az ottani berendezésre építve állította össze az SZTE és SZBK-logók látványos sorozatát Vizsnyiczai Gaszton, az SZTE Fizika Doktori Iskolája PhD-hallgatója.

Az SZTE ezekben a hetekben nemcsak Budapesten mutatkozik be, de Zentára és Szabadkára is ellátogat. 2014. január 22-én a két város magyar nyelvű oktatási intézménye látja vendégül a szegedi universitas képzési kínálatát fölvonultató kiállítást és tájékoztató csapatot.

 

Őszi Tamás

Fotók: Olajos Márk

*


A felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetem képzéseinek követelményeiről mindent megtudhatnak az érdeklődők a 2014. február 8-án (szombaton) 9 órakor kezdődő nyílt napon az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.). A szegedi egyetem képzéseit is bemutató nyílt napon az universitas vezetői ismét tartanak „szülői értekezletet”, ahol friss információkkal segítik a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában. Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.

 

Az SZTE kari nyílt napjairól további információ az alábbi linken olvasható. Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja: http://www.u-szeged.hu/felveteli


Korábban írtuk:

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? A kollégiumoktól az albérletekig

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 26.
  10:00 - 21:00
  10.00 Konferenciaterem: A középiskolai versenyek díjátadója, a győztesek előadása
  11.00 Konferenciaterem: Könyvbemutatók
  13.30 Informatórium: Könyvmolyképző Íróiskola: Aranymosás és Kifutón a szöveg
  15.30 Auditorium Maximum: Beszélgetés Böszörményi Gyulával
  17.00 A BTK és a TIK közötti park: Kabay Fitt Test Műhely szabadtéri mozgással és beszélgetéssel az egészséges életmódról
  18.00 A BTK és a TIK közötti park: Kari zenekarok koncertjei
  19.30 Konferenciaterem: Irodalmi felolvasások
  A fesztivál ideje alatt könyvcserére, könyvkiállításra, fotókiállításra, a kutatócsoportok bemutatkozására és „A világ külföldi hallgatóink szemével” című programokra is sor kerül.
  Részletes program az SZTE BTK honlapján
 • április 26.
  12:10 - 12:20
  Verset mond: Marton Árpád művészeti író
 • április 26.
  13:30 - 15:00
  Középiskolai tanulók tehetséggondozó programja keretében beadott pályázatok eredményhirdetése.
 • április 26.
  14:00 - 16:00
  Saját történeteiket mesélik el SZTE hallgatók, akik egy kurzuson ismerkedtek meg és a közös élmények valami újat szültek, ennek lehetnek tanúi az érdeklődők.
  Regisztrációt követően írjuk meg az előadás helyszínét, részvételi szándékod itt jelezd: szte.eselyiroda@gmail.com
 • április 26.
  17:00 - 18:30
  A tárlatot megnyitja prof. dr. Gyenge Zoltán SZTE BTK dékán és dr. Nátyi Róbert művészettörténész.