SZTE Info

educatio_2014_kiemelt

Lézershow és információdömping az Educatio-kiállításon

„Gondolkodom, tehát ott vagyok!” Ezzel a szlogennel indult útjára a 2014-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amelyen hagyományokhoz híven a Szegedi Tudományegyetem is részt vett. A börze első napján is rengetegen érdeklődtek az SZTE képzései iránt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

educatio 03Az Educatio 2014-es rendezvénye – amelynek a Papp László Budapesti Sportaréna ad helyet január 16–18. között – a korábbiakhoz képest bővült. Idén nem két, hanem három napig tart, továbbá a szervezők a mesterképzést is beemelték kiállítás tematikájába.

A Szegedi Tudományegyetemet – amelynek mind a tizenkét kara bemutatkozik – az érdeklődők az F410-es standnál találhatják meg.

A Szegedi Tudományegyetem standjánál dolgozók elmondása szerint ez alkalommal várakozáson felüli a rendezvény látogatóinak száma. A csúcspont csak 2014. január 17-én, pénteken várható. Az érdeklődés középpontjában főként az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar képzései állnak. Bedő Gabriella, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóság PR-referense arról számolt be a www.u-szeged.hu-nak, hogy a standnál megforduló fiatalok rendszerint rákérdeznek az egyetem nyújtotta külkapcsolati lehetőségekre és a különböző karok által indított szakokra, de az elérhető kollégiumok is listavezetői a gyakran ismételt kérdések sorának.

educatio 02Az SZTE többi karának sincs oka a panaszra. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar asztalánál álló Pécsi Bálint elmondása szerint visszatérő kérdés a diákok részéről, hogy miért éri meg Szegeden tanulni Budapesttel szemben, és az általuk nyújtott képzés mennyire számít nehéznek. Ilyen esetekben igyekeznek megnyugtató válasszal szolgálni, kiegészítve a lehetőségek színes tárházával, amit az SZTE mint kutatóegyetem nyújtani tud.

A tudomány és a lézer adta lehetőségeket hivatott bemutatni az a látványos lézerlabor is, amely a szegedi stand közepén kapott helyett. Idebent a fizika és a kísérletek világába nyerhetnek betekintést a kíváncsiskodók. A Szegeden 2015-re megépülő ELI lézeres kutatóközpont vizsgálataihoz kapcsolódó felszereléseket Puskás Árpád, fizikus Msc szakos hallgató mutatta be nekünk. Egy feltöltött akváriumra irányított lézernyaláb például filmszerű effekttel demonstrálta a fényvisszaverődés működését. Különböző optikai rácsokkal fény jelenségeket lehetett bemutatni, és akár a szórakozó helyeken megszokott lézershowhoz hasonló effekteket is láthattak a falra kivetítve. Két lézer segítségével pedig azt demonstrálták, hogy a fehér fényből miért is válnak szét a szivárvány színei. A szervezők a különböző fizikai kísérleteken túl az Agorát vagy az ELI-t bemutató ismeretterjesztő videókkal várták a látogatókat. A lézer show egy része az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponthoz is kötődik, hiszen az ottani berendezésre építve állította össze az SZTE és SZBK-logók látványos sorozatát Vizsnyiczai Gaszton, az SZTE Fizika Doktori Iskolája PhD-hallgatója.

Az SZTE ezekben a hetekben nemcsak Budapesten mutatkozik be, de Zentára és Szabadkára is ellátogat. 2014. január 22-én a két város magyar nyelvű oktatási intézménye látja vendégül a szegedi universitas képzési kínálatát fölvonultató kiállítást és tájékoztató csapatot.

 

Őszi Tamás

Fotók: Olajos Márk

*


A felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetem képzéseinek követelményeiről mindent megtudhatnak az érdeklődők a 2014. február 8-án (szombaton) 9 órakor kezdődő nyílt napon az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.). A szegedi egyetem képzéseit is bemutató nyílt napon az universitas vezetői ismét tartanak „szülői értekezletet”, ahol friss információkkal segítik a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában. Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.

 

Az SZTE kari nyílt napjairól további információ az alábbi linken olvasható. Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja: http://www.u-szeged.hu/felveteli


Korábban írtuk:

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? A kollégiumoktól az albérletekig

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.