SZTE Info

educatio_2014_kiemelt

Lézershow és információdömping az Educatio-kiállításon

„Gondolkodom, tehát ott vagyok!” Ezzel a szlogennel indult útjára a 2014-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amelyen hagyományokhoz híven a Szegedi Tudományegyetem is részt vett. A börze első napján is rengetegen érdeklődtek az SZTE képzései iránt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

educatio 03Az Educatio 2014-es rendezvénye – amelynek a Papp László Budapesti Sportaréna ad helyet január 16–18. között – a korábbiakhoz képest bővült. Idén nem két, hanem három napig tart, továbbá a szervezők a mesterképzést is beemelték kiállítás tematikájába.

A Szegedi Tudományegyetemet – amelynek mind a tizenkét kara bemutatkozik – az érdeklődők az F410-es standnál találhatják meg.

A Szegedi Tudományegyetem standjánál dolgozók elmondása szerint ez alkalommal várakozáson felüli a rendezvény látogatóinak száma. A csúcspont csak 2014. január 17-én, pénteken várható. Az érdeklődés középpontjában főként az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar képzései állnak. Bedő Gabriella, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóság PR-referense arról számolt be a www.u-szeged.hu-nak, hogy a standnál megforduló fiatalok rendszerint rákérdeznek az egyetem nyújtotta külkapcsolati lehetőségekre és a különböző karok által indított szakokra, de az elérhető kollégiumok is listavezetői a gyakran ismételt kérdések sorának.

educatio 02Az SZTE többi karának sincs oka a panaszra. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar asztalánál álló Pécsi Bálint elmondása szerint visszatérő kérdés a diákok részéről, hogy miért éri meg Szegeden tanulni Budapesttel szemben, és az általuk nyújtott képzés mennyire számít nehéznek. Ilyen esetekben igyekeznek megnyugtató válasszal szolgálni, kiegészítve a lehetőségek színes tárházával, amit az SZTE mint kutatóegyetem nyújtani tud.

A tudomány és a lézer adta lehetőségeket hivatott bemutatni az a látványos lézerlabor is, amely a szegedi stand közepén kapott helyett. Idebent a fizika és a kísérletek világába nyerhetnek betekintést a kíváncsiskodók. A Szegeden 2015-re megépülő ELI lézeres kutatóközpont vizsgálataihoz kapcsolódó felszereléseket Puskás Árpád, fizikus Msc szakos hallgató mutatta be nekünk. Egy feltöltött akváriumra irányított lézernyaláb például filmszerű effekttel demonstrálta a fényvisszaverődés működését. Különböző optikai rácsokkal fény jelenségeket lehetett bemutatni, és akár a szórakozó helyeken megszokott lézershowhoz hasonló effekteket is láthattak a falra kivetítve. Két lézer segítségével pedig azt demonstrálták, hogy a fehér fényből miért is válnak szét a szivárvány színei. A szervezők a különböző fizikai kísérleteken túl az Agorát vagy az ELI-t bemutató ismeretterjesztő videókkal várták a látogatókat. A lézer show egy része az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponthoz is kötődik, hiszen az ottani berendezésre építve állította össze az SZTE és SZBK-logók látványos sorozatát Vizsnyiczai Gaszton, az SZTE Fizika Doktori Iskolája PhD-hallgatója.

Az SZTE ezekben a hetekben nemcsak Budapesten mutatkozik be, de Zentára és Szabadkára is ellátogat. 2014. január 22-én a két város magyar nyelvű oktatási intézménye látja vendégül a szegedi universitas képzési kínálatát fölvonultató kiállítást és tájékoztató csapatot.

 

Őszi Tamás

Fotók: Olajos Márk

*


A felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetem képzéseinek követelményeiről mindent megtudhatnak az érdeklődők a 2014. február 8-án (szombaton) 9 órakor kezdődő nyílt napon az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.). A szegedi egyetem képzéseit is bemutató nyílt napon az universitas vezetői ismét tartanak „szülői értekezletet”, ahol friss információkkal segítik a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában. Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.

 

Az SZTE kari nyílt napjairól további információ az alábbi linken olvasható. Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja: http://www.u-szeged.hu/felveteli


Korábban írtuk:

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? A kollégiumoktól az albérletekig

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 23.
  17:30 - 19:00
  2018-ban is folytatódik a Mentor(h)áló és a Szent-Györgyi Albert Agóra nagysikerű „vetítős” sorozata. Az új év első előadásán újabb szemet-lelket gyönyörködtető vetítésre invitálnak minden érdeklődőt – vendég Dusha Béla fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja, Szeged város megbecsült és közkedvelt alkotója. További részletek és ingyenes regisztráció: www.jgypk.hu/mentorhalo/szazadfordulos-ekkovek/
 • január 24.
  18:00 - 19:30
  A Mindset Szeged Pszicho-Kávéháza 2018. évi első vendége: Dr. Sarungi Emőke. Az SZTE felnőtt- és gyermekpszichiáterével beszélgetnek a Pszicho-Kávéház állandó kerekasztalának tagjai: Dr. Rafael Beatrix klinikai szakpszichológus, Dr. Szilárdi Réka valláskutató és szociálpszichológus, Mihalik Árpád szociálpszichológus, Dr. Nagyillés János klasszika-filológus – az SZTE munkatársai. A téma: a veszteség, amely lehet egy szeretett személy halála, egy párkapcsolat vége vagy akár egy számunkra fontos időszak lezárása, tárgy elvesztése. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/172398206699517/