SZTE Info

A magyar felsőoktatás nemzetköziesítéséről tartanak workshopot Szegeden

Tíz felsőoktatási intézmény képviselői cserélnek eszmét 2014. január 13-án arról, miként fejleszthető az idegen nyelvű képzési kínálat és a nemzetközi marketingtevékenység.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Nemzetköziesítés 2014” címmel rendeznek nemzetközi képzés- és marketingfejlesztési workshopot 2014. január 13-án (hétfőn) 10 óra és 16:15 között a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A fórumra a Harmadik generációs összehangolt szolgáltatási portfólió és irányítási rendszer kialakítása, valamint stratégiai jellegű optimalizálás megvalósítása közösségi típusú felsőoktatási együttműködés formájában Dél-Kelet Magyarországon című (TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004) projekt keretében kerül sor az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati, Marketing és Kommunikációs Igazgatóságai, valamint az SZTE Nemzetközi Koordinációs Iroda szervezésében. A helyszín az SZTE Rektori Hivatal épületének (Szeged, Dugonics tér 13.) 5-ös terme lesz.

 

A rendezvény célja, hogy az idegen nyelvű képzések terén legaktívabb hazai egyetemek (a házigazda SZTE mellett a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem) röviden bemutassák, milyen, elsősorban teljes idegen nyelvű képzésekkel rendelkeznek, és hogyan tervezik jövendő fejlesztéseiket. Az SZTE és konzorciumi partnerei (Kecskeméti Főiskola, Szolnoki Főiskola, Gál Ferenc Főiskola) arról számolnak be, hogy a TÁMOP 411C projekt keretében milyen nemzetközi fejlesztéseket terveznek 2014-ben. A Magyar Rektori Konferencia (MRK) főtitkára és a Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) Iroda vezetője ad tájékoztatást arról, hogy ebben az esztendőben milyen központi akciók, programok, támogatások segítik az intézmények nemzetközi képzésfejlesztési törekvéseit. A program utolsó eleme egy kerekasztal-beszélgetés az MRK Nemzetközi Bizottság elnöke és társelnöke koordinálásában, amelyet elsősorban a közös célok megfogalmazására, a rendezvény tematikájával kapcsolatos intézményközi együttműködések erősítésére szánnak a szervezők – tudta meg a www.u-szeged.hu.

 

A részletekről az esemény ötletgazdája és főszervezője, Pálfi György, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója beszélt honlapunknak. – A magyar felsőoktatásnak fontos célkitűzése, egyben szükséglete, hogy minél nemzetközibbé váljon, egyre inkább élénküljenek nemzetközi kapcsolatai, oktatási-kutatási együttműködései. Különösen nagy hangsúly esik most – nálunk a szegedi egyetemen is – a nemzetközi, idegen nyelvű képzések erősítésére, a kínálat szélesítésére, illetve ehhez kapcsolódóan a színvonalas képzések nemzetközi piacon történő „értékesítésére”. Ehhez nyújt segítséget bő másfél éven keresztül az a TÁMOP 411C projekt, melynek egyik alprojektje a nemzetközi képzés- és marketingfejlesztést foglalja magában – mondta el Pálfi György. Az alprojekthez kapcsolódva kezdte meg működését 2014. január 1-jével az SZTE Nemzetközi Koordinációs Iroda, az első komoly esemény pedig a 2014. január 13-i munkakonferencia lesz a nemzetközi képzésfejlesztésről.

 

Pálfi György alapgondolata az volt, hogy a konzorciumi partnerek szakmai összejövetelen tájékoztassák egymást, mire jutottak az elmúlt szemeszterben, és milyen feladatokat tűztek ki 2014-re, milyen közös akciókra lehet számítani. Ugyanakkor rögtön jött az ötlet, ez a fórum kiváló lehetőséget nyújthat arra is, hogy több hazai intézmény is találkozzon, a felek tanuljanak egymástól. – Ennek érdekében hívtuk meg a nemzetközi képzések terén élen járó, ezen a területen legaktívabb magyar egyetemek nemzetközi vezetőit, akik első szóra, örömmel mondtak igent. Célunk, hogy képet kapjunk arról, kinél hogyan, milyen rendszerben, milyen szervezeti egység koordinálásában működnek a teljes idegen nyelvű képzések. Univerzális jellegük miatt elsősorban az egészségügyi képzések terén értek el komoly eredményeket a magyar egyetemek, a négy orvosképző helyen kiválóan működnek az idegen nyelvű orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzések. Jó lenne, ha a többi tudományterület is profitálni tudna a meglévő tapasztalatokból. A nemzetközi marketing egyik fő feladata pedig a piackutatás: fel kell térképeznünk, milyen területekről és milyen típusú képzésekre érkezhetnek hozzánk diákok – sorolta a szakember.

 

A rangos szakmai rendezvényre mintegy 50 résztvevőt várnak, köztük a tíz érintett felsőoktatási intézmény nemzetközi igazgatóit, nemzetközi rektorhelyetteseit. – Ha lúd, legyen kövér – folytatja Pálfi György, hozzáfűzve: sikerült meghívni a Magyar Rektori Konferencia, illetve a Balassi Intézet Campus Hungary programjának vezetőit is, akik a központi támogatási formákról nyújtanak majd felvilágosítást. – Kormányzati oldalról a Balassi Intézet komoly segítséget nyújt az intézmények külföldi megjelenéséhez a Campus Hungary rendszeren keresztül, az SZTE is számos alkalommal a Campus Hungary standján vehetett részt nemzetközi kiállításokon, vásárokon az utóbbi időben. Nagyné Szabó Kinga, a Magyar Ösztöndíjbizottság Iroda és a Campus Hungary program vezetője bemutatja, milyen új lehetőségek nyílnak meg 2014-ben. Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára pedig legfrissebb programjaikról szól. Tudni kell, hogy az MRK is komoly erőfeszítéseket tesz a magyar felsőoktatás nemzetköziesítéséért, többek között a szervezet segítségével érkeztek ebben a tanévben brazil hallgatók magyar egyetemekre. Ettől a szemesztertől az SZTE három karán (Általános Orvostudományi Kar, Mérnöki Kar, Természettudományi és Informatikai Kar biológus szak) is mintegy harminc brazil diák kezdi meg tanulmányait. A program hozadékaként megerősödhetnek az idegen, angol nyelvű képzések az MK-n és a TTIK-n is – hallottuk a szakembertől.

 

A 2014. január 13-i workshopot kerekasztal-beszélgetés zárja majd, melyet Borbély Attila, az MRK Nemzetközi Bizottság elnöke és Pál József társelnök (az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese) vezet. Pálfi György azt várja ettől a beszélgetéstől, hogy hasznos ötleteket, javaslatokat szül a magyar felsőoktatási intézmények összefogását illetően. Miért is lenne ez elengedhetetlen? – Ahogy a brazil program is bizonyítja, a hazai egyetemek a nemzetközi piacon igazán együtt érhetnek el igen komoly eredményeket. Kis ország vagyunk, fontos az összefogás ahhoz, hogy színvonalas képzéseink valóban helyet kapjanak a világtérképen. Ez persze nem azt jelenti, hogy idehaza nem lehet verseny, a hozzánk érkező külföldi diák természetesen szabadon választhat a képzőhelyek és képzési területek közül. Úgy érzem, szerencsére az érintettek többsége pozitívan áll ehhez a kérdéshez, az intézmények nagy része között megvan az egészséges összhang. Azért is fontos ez az együttműködés, hogy a nemzetközi képzésfejlesztésnek, ennek a nemzet- és regionális gazdasági szempontból is jelentős területnek minél erősebb lobbierőt tudjunk biztosítani. Egyértelmű, hogy a hosszú távú sikerek záloga csakis a folyamatos, stabil, kiszámítható központi támogatás lehet – fejtette ki az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója, aki biztos benne, a szakmai fórum a szegedi universitas nemzetközi stratégiájának fejlesztéséhez is hozzájárul majd.

 

A „Nemzetköziesítés 2014” című 13-i workshop programja:

 

9:00 – 10:00: Érkezés, regisztráció

 

10:00 – 10:05: Megnyitó

Szabó Gábor, az SZTE rektora

 

10:05 – 11:50: Nemzetközi képzés- és marketing a hazai egyetemeken

BCE – Veres Erzsébet, BME – Dvorszki László, DE – Jenei Attila, ELTE – Bélik Márton, PTE – Komlósi László, SOTE – Pop Marcel, SZTE – Szabó Gyula, Kruzslicz Péter

 

12:00 – 13:00: Ebéd

 

13:05 – 13:20: Az MRK részvétele a felsőoktatás nemzetköziesítésében, 2014-es tervek

Dubéczi Zoltán főtitkár

 

13:20 – 13:35: Nemzetköziesítés: A Campus Hungary szerepe és lehetőségei 2014-ben

Nagyné Szabó Kinga, Balassi Intézet – Magyar Ösztöndíj Bizottság Iroda, a Campus Hungary program vezetője

 

13:35 – 14:35: Az SZTE és partnereinek tevékenysége a TÁMOP-4.1.1.C Nemzetközi alprojektben

SZTE – Pálfi György, KEFO – Váriné Dósa Eszter, SZOLF – Mondok Anita, GFF – Zakar Péter

 

14:35 – 15:00: Kávészünet

 

15:00 – 16:00: Kerekasztal-beszélgetés

Moderátor: Borbély Attila (az MRK Nemzetközi Bizottság elnöke, a WSÜF rektora), Pál József (az MRK Nemzetközi Bizottság társelnöke, az SZTE rektorhelyettese)

 

16:00 – 16:15: A rendezvény zárása – Pál József rektorhelyettes

 

SZTEinfo




uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.