Bezár

Hírarchívum

Megújult az SZTE Füvészkert üvegháza

Megújult az SZTE Füvészkert üvegháza

2014. január 29.
2 perc

Az SZTE Füvészkert meleg égövi növénygyűjtemény üvegházát a KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0004 pályázat keretén belül újították fel. Az elkészült üvegház bejárásával egybekötött projektzáró rendezvényt 2014. január 31-én 11 órai kezdettel tartják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2007-2013-ig tartó pályázati időszakban a Környezet- és Energia Operatív Program keretében megjelent „Gyűjteményes kertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” pályázati kiírás keretében a SZTE Füvészkertje három projektet is elnyert, melyek elsősorban az üvegházak és a hazaitól eltérő környezetet igénylő gyűjtemények élőhelyének felújítását célozták meg. A most felépült, két részre osztott 500 négyzetméteres új üvegház egyik felében a melegebb, nagy páratartalmat igénylő növények, a másikban a hűvösebb, száraz környezetet igénylő növények kaptak helyet. Az üvegházban egy fűthető vizű tavat is kialakítottak, melyben új vízinövények elhelyezését tervezik. Mindemellett korszerűsítették a botanikus kert teljes fűtésrendszerét, az elavult kazánokat új kondenzációs kazánokra és vegyes tüzelésű kazánokra cserélték, ezzel is biztosítva az üvegházak megfelelő fűtését.

A 2014. január 31-i rendezvényt Mihalik Erzsébet projektmenedzser nyitja meg, majd Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes beszél az operatív program jelentőségéről. Ezt követően Kósa Géza, a Magyar Arborétumok és Botanikuskertek Szövetségének elnöke tart rövid előadást A gyűjteményes kertek fejlesztési lehetőségei a 21. században címmel. Az esemény a megújult üvegház megtekintésével, a helyszín bejárásával zárul.

A projekt a „Meleg égövi növénygyűjtemény üvegházának felújítása a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében” című KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0004 pályázat keretében valósult meg.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek