SZTE Info

ponthuzo

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben

A Szegedi Tudományegyetem 2014. február 8-án nyílt napra várja a felvételizést tervezőket és szüleiket a Rektori Hivatal épületébe (Szeged, Dugonics tér 13.). A továbbtanulásról szóló cikksorozatunk alábbi részében az idén várható pontszámokról és követelményekről adunk információt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A múlt évhez hasonlóan központi ponthatár lesz 16 népszerű egyetemi szakon, magasabb lesz a minimum ponthatár és több szakon is kötelező az emelt szintű érettségi. Várhatóan a gazdasági szakokra lesz a legnehezebb bejutni, de a többi felvételizőre is komoly feltételek várnak 2014-ben.


A 16 népszerű szakon – például a kommunikáció és a gazdasági szakokon, a jogászképzésben – 2014-ben központilag meghatározott ponthatárt már nyilvánosságra hozták. E küszöbről tudni kell, hogy csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet ezen a 16 egyetemi szakon, akik elérik az előre meghatározott központi ponthatárt. Aki ezt nem éri el, csak önköltséges formában kezdheti meg tanulmányait. Az idei központi ponthatárok:

 

Alkalmazott közgazdaságtan


465


Andragógia


430


Emberi erőforrások


443


Gazdálkodási és menedzsment


460


Gazdaságelemzés


465


Igazságügyi igazgatási


424


Jogász


464


Kereskedelem és marketing


449


Kommunikáció és médiatudomány


449


Közszolgálat


440


Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási


410


Nemzetközi gazdálkodás


460


Nemzetközi tanulmányok


465


Pénzügy-, és számvitel


458


Turizmus-vendéglátás


428


Üzleti szakoktató


440


 

Ismét magasabb a minimum ponthatár is. Az alap- és osztatlan szakokon 260, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 220 pontot kell elérni a korábbi 240, illetve 200 helyett. Ezt a ponthatárt az emelt szintű érettségiért járó pontokkal együtt, de a más jogcímen kapott többletpontok – például OKJ-s végzettségért vagy nyelvvizsgáért járó pluszpontok – nélkül kell elérnie a felvételizőknek. Azon jelentkezők, akik elérik a minimum ponthatárt, és beleférnek az intézmény által meghatározott kapacitásba, államilag támogatott formában kezdhetik meg tanulmányaikat. Aki ennél kevesebb pontot szerez, egyetlen állami ösztöndíjas vagy önköltséges szakra sem kerülhet be.


Mindezt egy 500 pontos rendszerben kell teljesíteni, ahol a tanulmányi és érettségi eredmények alapján 400 pontot szerezhetnek a felvételizők. Ezen felül 100 plusz pont járhat az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért, a szakképesítésekért és bizonyos versenyeredményekért, valamint a felvételiző szociális helyzete alapján is kaphat többletpontot. A sikeres felvételihez agrárterületen, műszaki-, gazdasági-, orvos- és egészségtudományi szakokon két emelt szintű érettségi, míg bölcsész-, jogász és társadalomtudományi területen egyetlen emelet szintű érettségi vizsga teljesítése szükséges.


A 2014-es felvételi ponthatárokat várhatóan 2014. július 24-én határozzák majd meg. A minimum ponthatárok 2015-re várhatóan tovább emelkednek. Alap- és osztatlan területen 280 pontra, a felsőoktatási szakképzések esetében pedig 240 pontra számíthatnak a felvételizők.


A felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetemképzéseinek követelményeiről mindent megtudhatnak az érdeklődők a 2014. február 8-án (szombaton) 9 órakor kezdődő nyílt napon az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.). A szegedi egyetem képzéseit is bemutató nyílt napon az universitas vezetői ismét tartanak „szülői értekezletet”, ahol friss információkkal segítik a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában. Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.


Az SZTE kari nyílt napjairól további információ.

Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja


Kapcsolódó cikkek:

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

SZTEInfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.