SZTE Info

ponthuzo

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben

A Szegedi Tudományegyetem 2014. február 8-án nyílt napra várja a felvételizést tervezőket és szüleiket a Rektori Hivatal épületébe (Szeged, Dugonics tér 13.). A továbbtanulásról szóló cikksorozatunk alábbi részében az idén várható pontszámokról és követelményekről adunk információt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A múlt évhez hasonlóan központi ponthatár lesz 16 népszerű egyetemi szakon, magasabb lesz a minimum ponthatár és több szakon is kötelező az emelt szintű érettségi. Várhatóan a gazdasági szakokra lesz a legnehezebb bejutni, de a többi felvételizőre is komoly feltételek várnak 2014-ben.


A 16 népszerű szakon – például a kommunikáció és a gazdasági szakokon, a jogászképzésben – 2014-ben központilag meghatározott ponthatárt már nyilvánosságra hozták. E küszöbről tudni kell, hogy csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet ezen a 16 egyetemi szakon, akik elérik az előre meghatározott központi ponthatárt. Aki ezt nem éri el, csak önköltséges formában kezdheti meg tanulmányait. Az idei központi ponthatárok:

 

Alkalmazott közgazdaságtan


465


Andragógia


430


Emberi erőforrások


443


Gazdálkodási és menedzsment


460


Gazdaságelemzés


465


Igazságügyi igazgatási


424


Jogász


464


Kereskedelem és marketing


449


Kommunikáció és médiatudomány


449


Közszolgálat


440


Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási


410


Nemzetközi gazdálkodás


460


Nemzetközi tanulmányok


465


Pénzügy-, és számvitel


458


Turizmus-vendéglátás


428


Üzleti szakoktató


440


 

Ismét magasabb a minimum ponthatár is. Az alap- és osztatlan szakokon 260, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 220 pontot kell elérni a korábbi 240, illetve 200 helyett. Ezt a ponthatárt az emelt szintű érettségiért járó pontokkal együtt, de a más jogcímen kapott többletpontok – például OKJ-s végzettségért vagy nyelvvizsgáért járó pluszpontok – nélkül kell elérnie a felvételizőknek. Azon jelentkezők, akik elérik a minimum ponthatárt, és beleférnek az intézmény által meghatározott kapacitásba, államilag támogatott formában kezdhetik meg tanulmányaikat. Aki ennél kevesebb pontot szerez, egyetlen állami ösztöndíjas vagy önköltséges szakra sem kerülhet be.


Mindezt egy 500 pontos rendszerben kell teljesíteni, ahol a tanulmányi és érettségi eredmények alapján 400 pontot szerezhetnek a felvételizők. Ezen felül 100 plusz pont járhat az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért, a szakképesítésekért és bizonyos versenyeredményekért, valamint a felvételiző szociális helyzete alapján is kaphat többletpontot. A sikeres felvételihez agrárterületen, műszaki-, gazdasági-, orvos- és egészségtudományi szakokon két emelt szintű érettségi, míg bölcsész-, jogász és társadalomtudományi területen egyetlen emelet szintű érettségi vizsga teljesítése szükséges.


A 2014-es felvételi ponthatárokat várhatóan 2014. július 24-én határozzák majd meg. A minimum ponthatárok 2015-re várhatóan tovább emelkednek. Alap- és osztatlan területen 280 pontra, a felsőoktatási szakképzések esetében pedig 240 pontra számíthatnak a felvételizők.


A felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetemképzéseinek követelményeiről mindent megtudhatnak az érdeklődők a 2014. február 8-án (szombaton) 9 órakor kezdődő nyílt napon az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.). A szegedi egyetem képzéseit is bemutató nyílt napon az universitas vezetői ismét tartanak „szülői értekezletet”, ahol friss információkkal segítik a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában. Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.


Az SZTE kari nyílt napjairól további információ.

Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja


Kapcsolódó cikkek:

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

SZTEInfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.