SZTE Info

nyíltnap

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

A Szegedi Tudományegyetem 2014. február 8-án nyílt napra várja a felvételizést tervezőket és szüleiket a Rektori Hivatal épületébe (Szeged, Dugonics tér 13.). A továbbtanulásról szóló cikksorozatunk alábbi részében a határon túli jelentkezőknek szóló információkat kötöttük csokorba.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hazai felsőoktatási rendszerben a határon túl élő magyar fiatalokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, ha valamelyik magyarországi felsőoktatási intézményben szeretnének továbbtanulni, mint itthoni társaikra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a megfelelő ponthatár elérése esetén jogosultak lehetnek az állami ösztöndíjas képzésben való részvételre is. A határon túli fiataloknak azonban sok mindenre oda kell figyelniük a felvételi űrlapok kitöltésekor.

 

A jelentkezőknek büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk kell határon túli magyar nemzetiségükről. A „Kijelentem, hogy határon túli magyar nemzetiségű vagyok” mezőt akkor kell megjelölni, ha a jelentkezők olyan ország állampolgárai, amely nem az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség, illetve Svájc állampolgárai, tehát ezt a mezőt a szerbiai és az ukrajnai fiataloknak kell kitölteniük. A határon túli magyarságot dokumentummal nem kell igazolni, és az e-felvételiben is csak akkor jelenik meg ez a mező, ha a jelentkezők olyan állampolgárságot jelölnek meg, amelynél ez a kérdés felmerülhet. Erre a pontra azért is érdemes odafigyelni, mert a 2001. évi LXII. törvény rendelkezése alapján a szerbiai és ukrajnai határon túli magyarok csak ezen nyilatkozat kitöltése esetén jelentkezhetnek állami ösztöndíjas képzésekre.

 

A középiskolai adatok megadásánál különösen figyelniük kell a felvételizőknek, ha külföldön működő iskolában végeztek. Ebben az esetben az adott ország megjelölésével együtt a külföldön működő középiskolát kell bejelölniük, és nem azt, hogy gimnázium vagy szakközépiskola. Ez utóbbi típusok közül csak akkor kell választani, ha Magyarországon működő magyar rendszerű középiskolában végzett a jelentkező.

 

Az érettségi vizsga eredményeivel kapcsolatosan fontos tudni, hogy a magyarországi felsőoktatási felvételi rendszerben elfogadják a határon túl tett érettségit is, ám azt az Oktatási Hivatalon keresztül kell elismertetni. Az idegen nyelven kiállított okiratok esetében csatolni kell a benyújtott okirat magyar nyelvű hitelesített fordítását is kivéve, ha a dokumentum angol, német vagy francia nyelvű. Azon kétnyelvű dokumentumoknál, amelyekben magyarul is benne vannak az információk, nincs szükség a fordításra. Hiteles fordításnak akkor tekinthető egy fordítás, ha az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda, magyar külképviseleti szerv vagy magyar közjegyző hitelesítési záradékával látták el. Csakúgy, mint bármely más dokumentumról, a hiteles fordításról is elengedő egy fénymásolatot csatolni, az eredeti okiratot nem kell beküldeni. Fontos, hogy be kell küldeni annak az iratnak a másolatát is, amelyről a fordítás készült azaz, ha például a jelentkezőknek idegen nyelven kiállított érettségi bizonyítványuk van, akkor erről két dokumentumot kell beküldeniük: a bizonyítványmásolatot és a bizonyítvány fordításának másolatát is.

 

A nyelvvizsgarendelet értelmében minden határon túl élő diák, aki a szomszédos országokban az adott államnyelvből érettségi vizsgát tesz, ezt elismertetheti nyelvvizsgaként Magyarországon, és többletpontot kap érte a felvételi eljárás során. Ez pontosan azt jelenti, hogy a külföldi magyar tannyelvű oktatási intézményben tett érettségi középfokú nyelvvizsgának felel. Abban az esetben, ha a jelentkező két tanítási nyelvű iskolában magyar tagozaton legalább két közismereti tárgyat minimum két éven át idegen (szerb) nyelven tanult, majd azokból sikeres érettségi vizsgát tett, akkor az felsőfokú nyelvvizsgával egyenértékű. Amennyiben pedig a képzés kizárólag szerb nyelven folyik az intézményben, az érettségi értelemszerűen felsőfokú nyelvvizsgával egyenértékű. Ezeknek a dokumentumoknak az elismertetésére a fent leírtak vonatkoznak.

 

A kedvezménytörvény értelmében a határon túli, állami ösztöndíjas képzésben részt vevő diákokat azonos jogok illetik meg a magyarországi felsőoktatásban, vagyis részesülhetnek a különböző, egyetemistáknak járó juttatásokból is. Mindemellett pályázhatnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet által közösen meghirdetett „TÁMASZ ösztöndíjra” (tanulmányi támogatásra) is.

 

A határon túlról érkező hallgatók számára kollégiumi elhelyezés is biztosítható. A Szegedi Tudományegyetem kollégiumi szabályzata értelmében az állami ösztöndíjjal rendelkező külföldi hallgatók, valamint a határon túli magyaroknak adományozott ösztöndíjjal tanulmányokat folytató diákok kollégiumi felvételüket a teljes képzési idejük tartamára nyerik el. Ezen államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatók kollégiumi elhelyezése kizárólag fegyelmi határozattal vonható meg.

 

A határon túli magyar diákok kérdéseikkel az SZTE EHÖK zentai irodájához is fordulhatnak, ahol a meghatározott ügyeleti rend idejében széles körű tájékoztatást nyújtanak a továbbtanulás előtt állóknak, és segítik a felvételivel kapcsolatos ügyintézését. Az iroda elérhetőségei: Zenta, Posta utca 11., 024/814-070, e-mail: kki.zenta@gmail.com,

 

A felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetem képzéseinek követelményeiről mindent megtudhatnak az érdeklődők a 2014. február 8-án (szombaton) 9 órakor kezdődő nyílt napon az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.). A szegedi egyetem képzéseit is bemutató nyílt napon az universitas vezetői ismét tartanak „szülői értekezletet”, ahol friss információkkal segítik a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában. Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.

 

Az SZTE kari nyílt napjairól további információ itt olvasható.

Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja itt elérhető.


Kapcsolódó cikkek:

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.