SZTE Info
Alma_Mater_weekend

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

A Szegedi Tudományegyetem 2014. február 8-án nyílt napra várja a felvételizést tervezőket és szüleiket a Rektori Hivatal épületébe (Szeged, Dugonics tér 13.). A továbbtanulásról szóló cikksorozatunk alábbi részében bemutatjuk, hogy milyen sportolási lehetőségek közül választhatnak a felvételt nyert hallgatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem azon hazai felsőoktatási intézmények közé tartozik, ahol igazán nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges nevelésre és a különböző sportolási lehetőségekre. A legkülönbözőbb testnevelésórák, az élsportolók támogatása és a számos egyetemi kedvezmény igazi sportparadicsommá teszi az egyetemet. A régi Hattyas sori laktanya területén néhány évvel ezelőtt egy modern sportközpont jött létre, mely helyiségeiben és felszereltségében is korszerűnek mondható, így a sportolni vágyók minden igényét kielégíti. Az épületben hét különböző méretű fedett terem, küzdő-, cselgáncs-, asztalitenisz- és falmászó terem, a szabadtéren speciális streetballpálya, hagyományos kosárlabdapálya, négy fociaréna és két műanyag borítású teniszpálya várja a hallgatókat.

 

Az SZTE Sportközpont a felvehető testnevelésórák igen széles skáláját kínálja. A létesítményben félévente közel 6000 hallgató 300 meghirdetett kurzusból és több mint 30 sportágból válogathat. A hagyományos sportágak, az aerobik, úszás, tenisz mellett ma már a jóga, intim torna, tánc, vitorlázás és számos küzdősport is a felvehető kurzusok közé tartozik, az extrém sportok szerelmesei pedig a falmászás, a búvárkodás vagy a siklóernyőzés szépségeit is élvezhetik. Sikeresen működik a nagy hagyományokkal rendelkező, 120 csapatot mozgósító SZTE kispályás labdarúgó-bajnokság, de emellett számos kari bajnokságot is rendez a szegedi universitas kosárlabdázásban, kézilabdázásban, labdarúgásban és röplabdázásban. A központ szomszédságában található Topolya sori sportcsarnok tornatermei, füves labdarúgó pályája és 300 méteres atlétikai pályája elsősorban a testnevelés, az edző és rekreációs szakos hallgatók képzését szolgálja.

 

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat és az SZTE Sportközpont támogatásával kedvezményes diákjegy váltható az Anna fürdőbe, az újszegedi sportuszodában pedig ingyenes esti úszás várja az egyetem hallgatóit. Az Erzsébet ligeti SZTE Teniszközpont fákkal árnyékolt, hangulatos környezete minden korosztály számára magas szintű sportolást és pihenést kínál. A központ 6 darab kiváló minőségű salakos pályával, adogatófallal és felújított öltözőkkel várja a sportolni vágyókat, minden nappali tagozatos hallgató hétköznap 10 és 15 óra között az 5-ös és 6-os pályát ingyen használhatja. A szintén újszegedi Napfényfürdő Aquapolisba váltott kétezer forint összegű egyetemi jeggyel nemcsak úszhatunk, hanem használhatjuk a csúszdás élménymedencéket, wellnessmedencéket, a szaunát és a gőzkabint, a gyógymedencéket és a fitnesztermet is. Az SZTE EHÖK Fitnesz Klub termében kétezer forintos kedvezményes havi diákbérlettel az órarendi edzések és a konditerem is igénybe vehető. Kedvezményesen lehet használni a városi műjégpályát is, ahol korcsolyázásra novembertől van lehetőség kari jeges estek keretében. A kerékpározás kedvelőinek nyújt kitűnő lehetőséget a Szegedi Kerékpáros Sport Club. Országúti és mountain bike szakáguk versenyzői között a kicsiktől az egyetemistákon át a masterekig minden korosztály megtalálható. Az SZKSC az ország egyik legsikeresebb kerékpáros egyesülete. Ha nem szeretnél versenyezni, csak kondiban tartanád magad, az edzésekre akkor is bátran bekapcsolódhatsz, és indulhatsz több versenyen is hobbi kategóriában. Számos sportesemény is kedvező áron várja a Szegedre kerülő egyetemistákat. A Pick Szeged kézilabdásainak meccseire egy külön szektornyi bérlet áll az egyetemisták rendelkezésére, de SZTE-s diákigazolvánnyal kedvezményesen látogathatók a város vízi központjában rendezendő rangos kajak-kenu és evezősversenyek is.

 

ehok_roplabdaAz SZTE a számos sportolási lehetőség és kedvezmény mellett sokat tesz az élsportolók támogatásáért, amit jól mutat, hogy az elmúlt években több feltörekvő csapatnál szerzett névhasználati jogot. Az intézmény legnépszerűbb csapata címet egyértelműen a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabda csapat érdemelte ki, de mellettük a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem első osztályú női vízilabdacsapata is rászolgál a figyelemre. Egyetemünk labdarúgócsapata, az Univeritas SC Tanárképző a megyei II. osztályban szerepel. Ugyancsak az egyetem nevén, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat támogatásával játszik a férfi futsalosok, a rögbisek, a férfi és női vízilabdások, a férfi és a női röplabdások második vonalában az SZTE EHÖK SE csapata. Ezekben a gárdákban nagyrészt SZTE-s hallgatók küzdenek, akik sportolói ösztöndíjat is elnyerhetnek. Ilyen lehetőséget biztosít a SZTE Tehetségpont „Jó tanuló, jó sportoló” pályázata, mely a Szegedi Tudományegyetem nevét viselő egyesületben, szakosztályban sportoló, játéklehetőséget kapott, tanulmányaikat jó eredménnyel folytató hallgatókat támogatja.

 

Az SZTE-n végezte tanulmányait mások mellett Janics Natasa kajakos, Vajda Attila kenus, Fodor Rajmund, Kiss Gergely és Molnár Tamás vízilabdázó, de mellettük számos, a szegedi felsőoktatásban részt vett sportolót tartunk számon, akik a magyar csapat színeiben indultak és csillogtak valamelyik nyári vagy téli olimpián, ezzel is öregbítve az egyetem hírnevét. Az egyetemisták olimpiáján, az Universiadén is rendre sikeresek a szegedi hallgatók. 2013-ban az oroszországi Nyári Universiadén például az aranyérmes férfi vízilabda-válogatott tagja volt Juhász Zsolt, Somogyi Balázs és Tóth Márton, az ezüstérmes női pólócsapatunkat erősítette Árkosy Lilla, Dalmády Szandra, Dalmády Petra, Gundl Diána és Gémes Alexa Anett, a kajakos Császár Gergely két, míg az ugyancsak kajakos Tóth Attila Tas egy bronzérmet hozott haza a szegedi egyetemre Kazanyból. Ugyancsak bronzérmet nyert a trentói téli Universiadén 2013 decemberében a rövidpályás gyorskorcsolyázó Lajtos Szandra.

 

A felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetem képzéseinek követelményeiről mindent megtudhatnak az érdeklődők a 2014. február 8-án (szombaton) 9 órakor kezdődő nyílt napon az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.).

 

A szegedi egyetem képzéseit is bemutató nyílt napon az universitas vezetői ismét tartanak „szülői értekezletet”, ahol friss információkkal segítik a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában. Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.

Az SZTE kari nyílt napjairól további információ az alábbi linken olvasható. Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja: http://www.u-szeged.hu/felveteli

 

Korábban írtuk:

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.