Bezár

Hírarchívum

kollegium

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? A kollégiumoktól az albérletekig

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? A kollégiumoktól az albérletekig

2014. január 15.
7 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2014. február 8-án nyílt napra várja a felvételizést tervezőket és szüleiket a Rektori Hivatal épületébe (Szeged, Dugonics tér 13.). A továbbtanulásról szóló cikksorozatunk alábbi részében bemutatjuk, hogy milyen szálláslehetőségek közül választhatnak a felvételt nyert hallgatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Számos lehetőség és program várja a hallgatókat a karközi és kari kollégiumokban, melyek második otthonként szolgálnak az ott lakóknak, de a szegedi albérletkínálat is igen széles körű. Aki az SZTE-re jelentkezik, számos színvonalas, ugyanakkor megfizethető szálláslehetőség közül választhat.

 

Karközi kollégiumok

 

Az egyetem öt karközi kollégiumában a különböző karok különböző szakos hallgatói köthetnek egymással ismeretséget, barátságot. Több mint 800 férőhelyével a Károlyi Mihály Kollégium az egyetem legnagyobb kollégiuma, mely a Kossuth Lajos sugárúton háromágyas szobákkal várja lakóit. A kollégium legnagyobb programja a minden évben megrendezett KOPAJ, a szintek közötti versenyben a kreativitásé a főszerep.

Az egykori szovjet laktanya területén fekvő két épület egységes kollégiumként, Öthalmi Diáklakások néven működik. A felújított épületben színvonalasan felszerelt egy- és háromszobás apartmanok várják a lakókat. Minden lakás összkomfortos, külön fürdőszobával, felszerelt konyhával (hűtőszekrény, gáztűzhely, konyhabútor) rendelkezik. A lakásokat egy-, két- és háromágyas szobák alkotják, amelyekben asztal, szekrény és polc áll rendelkezésre minden kollégistának. A régi épületben az elmúlt években teljes nyílászárócserére került sor, az elhasználódott padlószőnyegeket pedig laminált padlókra váltották. A munkálatoknak köszönhetően a szobák felszereltsége minden igényt kielégít, így az újszerű környezet és a jó közösség kompenzálja a belvárostól való nagyobb távolságot.

Újszeged parkos környezetében, az Erzsébet liget közelében várja lakóit a tízemeletes Herman Ottó Kollégium, amely régen a természettudományi kar hallgatóinak adott otthont. Az „A” épület háromágyas szobái és a Fürj utcai „B” épület kétágyas szobái kertvárosi környezetben ideális otthont nyújtanak a tanulni vágyó, csendet és nyugalmat szerető hallgatóknak. A kollégium keretein belül működő Herman Ottó Diákegyesület (HODIE) a nehéz helyzetű tehetséges hallgatókat támogatja, tudományos, szakmai, közösségteremtő, kulturális és sportprogramokat biztosít lakóinak.

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiuma Újszegeden, a város zöldövezetében árnyas parkok között helyezkedik el, a belvárostól 15 percnyi sétára. Két háromágyas szobát – melyekben mosdófülke és hűtőszekrény is található – egy közös étkező köt össze, a folyosón lévő konyhákban pedig főzési lehetőség is van. A kollégium nemcsak szálláshely, hanem fontos szakmai műhely és egyben közösségformáló erő is, mely lehetőségeket teremt a hallgatók szakmai továbbfejlődéséhez, sokoldalú képzéséhez, a kultúra és a tudomány értékeinek közvetítéséhez. A kollégiumi közösséget elsősorban a BTK és a TTIK, kisebb részben az ÁJTK, illetve a GTK hallgatói alkotják.

A belvárosban fekvő Eötvös Lóránd Kollégium nem csupán négy falat, hanem szellemi közösséget is jelent. Tudományos műhelyekkel, előadásokkal, diákszínpaddal, könyvtárral és különböző nyelvtanfolyamokkal várja az egyetem tehetséges hallgatóit. A leendő elsőévesek kiemelkedő eredményekkel pályázhatnak ide a Tehetség-HÍD programon keresztül.

 

Kari kollégiumok

 

bekoltozes_1
Fotó: Herner Donát

A Szegedi Tudományegyetem karai közül hatnak saját kollégiuma van, ezek kari egységekre bontva várják a Szegedre érkező elsőéves hallgatókat. Az Általános Orvostudományi Kar Apáthy István Kollégiuma a belvárosban a Dóm tér mellett található. A 234 férőhelyes kollégiumban háromágyas fürdőszobás szobákat alakítottak ki. 2011 ősze óta a kollégium minden évben 30 szakkollégiumi helyet biztosít a hallgatóknak. A szakkollégium szervezetének feladata, hogy összefogja és továbbképezze azokat az önkéntes hallgatókat, akik tanulmányaikon felül szívesen foglalkoznak még az orvostudomány minél behatóbb megismerésével. Erre biztosítanak lehetőséget a különböző szakkollégiumi programok, mint például kerekasztal-beszélgetések, tudományos konferenciákon való részvétel és a tanulmányi kirándulások.

Az ÁOK szintén belvárosban található id. Jancsó Miklós Kollégiuma több mint 200 férőhelyes, döntően négyágyas szobákkal, közös tusolóhelyiségekkel. A kari kollégium elsősorban orvostanhallgatókat vesz fel, de üres férőhelyek esetén más karok hallgatóit is elszállásolja.

A klinikákhoz közel, a Semmelweis utcában található a Gyógyszerésztudományi Kar Semmelweis Ignác Kollégiuma, mely mindössze hárompercnyi sétára van a GYTK központi épületétől. Szobái négyágyasak, szintenkénti tusolókkal, elektromos tűzhellyel és mikrohullámú sütővel felszerelt konyhákkal. A kollégium földszintjén egyetemi menza tart nyitva reggeltől estig, az alagsorban a fitneszterem, a TV-szoba és a Medica Club ad helyet a sportolási, kulturális és szórakozási lehetőségeknek.

Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Kar szintén két kollégiumba várja az elsőéves hallgatókat.

Újszeged kertvárosi részében található a nyolcemeletes Madzsar József Kollégium, melyből csodálatos kilátás nyílik Szegedre. A kétágyas szobákban mosdó és beépített szekrény található, szintenként két zuhanyzóhelyiség, mosókonyha és jól felszerelt főzőkonyha áll a hallgatók szolgálatára. Parkosított udvar, kerékpár megőrző, társalgó helyiségek, számítógépterem és tanulószoba várja az ide érkező hallgatókat.

A háromszintes belvárosbeli Béke Utcai Kollégium szobái két-, három és négyágyasak, szintenként közös főzőkonyhával, gáztűzhellyel és hűtőkkel.

kollegiumi
Fotó: Herner Donát

Szintén a belvárosban található a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Teleki Blanka Kollégiuma közel a kar főépületéhez, a József Attila Tanulmányi és Információs Központhoz és az egyetemi szórakozóhelyekhez. A szobák két négyágyas, mosdóval rendelkező hálóhelyiségből és hűtővel, íróasztalokkal felszerelt közös tanulótérből állnak, szintenként tusolókkal, mosdókkal és jól felszerelt konyhákkal. Az elmúlt években akadálymentesítésre került sor, melynek köszönhetően három akadálymentesített szoba várja a mozgáskorlátozott hallgatókat. A kollégiumban három nagy társalgó és egy esti filmnézésre alkalmas szoba, pingpongasztal, csocsó, konditerem, futball- és kosárlabdapálya biztosít lehetőséget a közösségi és sportprogramoknak.

Háromágyas szobákkal várja vendégeit a Mérnöki Kar Kollégiuma, mely a Kollégiumi úton található. A belvárostól való távolságot egy közel kéthektáros füves parkosított terület, ingyenes parkolási lehetőség, rendezvényház és sportpályák ellensúlyozzák.

Hódmezővásárhelyen, a Mezőgazdasági Kar négyemeletes kollégiumában két- és háromágyas szobák állnak a hallgatók rendelkezésére, a közös fürdők és mellékhelyiségek a folyosóról nyílnak. A második, harmadik és a negyedik emeleteken egy-egy elektromos főzőlappal és mikrohullámú sütővel ellátott konyha áll a vendégek rendelkezésére.

 

A jelentkezés feltételei

 

Az SZTE kollégiumaiba való jelentkezés elektronikus úton, az úgynevezett MODULO rendszerben történik. A jelentkezőknek ezen a felületen először egy „Általános szociális helyzetfelmérő lapot” kell kitölteniük, majd ugyanitt a „Kollégiumi férőhely iránti kérelem” adatlapot és az ehhez szükséges igazolásokat elektronikus úton bemutatni. A felvételinél elsősorban a szociális helyzetet, a lakóhelytől való távolságot és a tanulmányi eredményeket veszik figyelembe. A kollégiumi díj mind a karközi, mind a kari kollégiumokban tízezer forint körüli összegre rúg, így árkategóriában ez mondható a legolcsóbb szálláshelynek. Bővebb információkat mind a kari, mind a karközi kollégiumokról a saját honlapjaikon találhatnak az érdeklődők.

 

Albérlet

 

Aki inkább albérletet választana, annak érdemes a Déli Apró hirdetőújságból vagy az online egyetemi albérletkeresőn (http://www.un1v.hu/alberlet) tájékozódni, illetve az egyetemi albérlet-közvetítő facebookos oldalát (https://www.facebook.com/szte.alberlet) felkeresni. Kiadó szobákat már tizenötezer forint plusz rezsi áron találhatunk, míg a másfél, kétszobás albérletek negyvenötezer forintba kerülnek. Ezen az áron felül szinte minden albérletben a beköltözéskor egy-kéthavi kauciót kell megfizetni. Természetesen ezek az árak a belvároshoz közeledve emelkednek. A kiadó szobák választéka rendkívül nagy, és a város gyakorlatilag bármely részében található megfelelő albérletet.

 

Nyílt nap

 

A felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetem képzéseinek követelményeiről mindent megtudhatnak az érdeklődők a 2014. február 8-án (szombaton) 9 órakor kezdődő nyílt napon az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.). A szegedi egyetem képzéseit is bemutató nyílt napon az universitas vezetői ismét tartanak „szülői értekezletet”, ahol friss információkkal segítik a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában.


Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.

Az SZTE kari nyílt napjairól további információ az alábbi linken olvasható. Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja: http://www.u-szeged.hu/felveteli

 

Korábban írtuk:

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek