Bezár

Hírarchívum

két hallgató az irodában a telefon és laptop előtt

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Diákmunka-lehetőségek Szegeden

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Diákmunka-lehetőségek Szegeden

2014. január 23.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2014. február 8-án nyílt napra várja a felvételizést tervezőket és szüleiket a Rektori Hivatal épületébe (Szeged, Dugonics tér 13.). A továbbtanulásról szóló cikksorozatunk alábbi részében bemutatjuk, hogy milyen diákmunka-lehetőségek közül válogathatnak a szegedi hallgatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Akár az egyetemi tanulmányok mellett, akár nyáron a diákmunka a legegyszerűbb és legnépszerűbb pénzkeresési lehetőség a fiatalok körében. A Szegeden működő diákszövetkezetek – Mind-Diák, Meló Depó, Biztos Kész szövetkezet, Ötcsillagos iskolai szövetkezet, Fürge Diák, Meló-Diák – órarendhez igazítható, alkalmi és folyamatos munkák széles skáláját kínálják. Lássuk, milyen feltételek szükségesek a munkavállaláshoz!

 

A Munka törvénykönyve szerint minden 16. életévét betöltött személy dolgozhat, de 18 éves korig fiatal munkavállalóként maximum napi 8, heti 40 munkaóra a megengedett, és nem vállalható éjszakai műszak. A diákmunkával foglalkozó szervezetek szövetkezeti formában működnek, ami azt jelenti, hogy csak a szövetkezet tagjai dolgozhatnak, vagyis a munkavállalás előtt be kell lépni valamelyik szövetkezetbe. A beiratkozást személyesen kell megtenni, személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ-kártya, adókártya, érvényes diákigazolvány és bankszámlaszám szükséges hozzá. A 18 év alatti diákok szülő vagy gondviselő hozzájárulásával köthetnek munkaszerződést. Mindemellett a munkavégzés megkezdése előtt a diákoknak szövetkezeti jegyet kell váltaniuk – általában ezer forint értékben. Ezt az összeget vagy a beiratkozáskor kell befizetni készpénzben, vagy az első fizetésből automatikusan levonják. A szövetkezeti jegy értékét a szövetkezetből való kilépéskor visszafizetik. A tagságot mindig az adott félévre érvényes iskolalátogatási igazolással kell érvényesíteni, majd egy munkavállalási kötelezvényt aláírni, mely magába foglalja mind a diákszövetkezet, mind a munkavállaló jogait és kötelezettségeit. Amennyiben a tagsági viszony megújítása nem történik meg, automatikusan törlik a munkavállaló tagságát, ami azt jelenti, hogy a továbbiakban munkát sem vállalhat, és fizetést sem folyósítanak neki.

 

A válaszható munkalehetőségek köre igen széles, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb pozíciót. A szövetkezetek leggyakrabban telefonos ügyfélszolgálati, áruházi pénztáros, leltározási és árufeltöltői munkát kínálnak, de találunk adminisztratív, irodai munkalehetőséget, gyorséttermi és promóciós munkákat, szórólapozási és plakátolási lehetőséget, valamint könnyű- és nehéz fizikai munkát is. Számos szövetkezet kínál a tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai munkalehetőségeket is, mely alkalmas a kötelező szakmai gyakorlatok letöltésére. A munkaidő rugalmas, minden hallgató saját órarendjéhez igazíthatja beosztását. A bérezés a legtöbb munka esetében bruttó 584- 695 forint/óra között mozog, de a nehéz fizikai munkának minősülő tevékenységek, például az építőipari segédmunka bruttó órabére a 750 forintot is elérheti. Fontos tudni, hogy a szövetkezet által megkeresett bérből 16% személyi jövedelemadót vonnak le. A diákszövetkezetek minden év elején az előző évben keresett jövedelmedről adóigazolást állítanak ki, amely alapján adóbevallást kell készíti a NAV számára.

 

A felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetem képzéseinek követelményeiről mindent megtudhatnak az érdeklődők a 2014. február 8-án (szombaton) 9 órakor kezdődő nyílt napon az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.). A szegedi egyetem képzéseit is bemutató nyílt napon az universitas vezetői ismét tartanak „szülői értekezletet”, ahol friss információkkal segítik a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában.

 

Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.

Az SZTE kari nyílt napjairól további információ az alábbi linken olvasható. Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja: http://www.u-szeged.hu/felveteli

 

Korábban írtuk:

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tanulj idegen nyelveket az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? A kollégiumoktól az albérletekig

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek