Bezár

Hírarchívum

Online piactérre kerülnek a tudományos információk

Online piactérre kerülnek a tudományos információk

2014. január 29.
4 perc

Egy új start-up projekt célja, hogy a hazai tudományos és innovatív intézmények keretein belül készült diplomamunkákat, doktori disszertációkat, kutatási és innovációs munkákat egységes, az interneten szabadon elérhető rendszerbe gyűjtsék.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Innovatív és hiánypótló szolgáltatással lép piacra idén januárban a szegedi ByBox Kft. Az EU által finanszírozott start-up projekt célja, hogy a hazai tudományos és innovatív intézmények – köztük a Szegedi Tudományegyetem – keretein belül készült diplomamunkákat, doktori disszertációkat, valamint kutatási és innovációs munkákat a vadonatúj egységes, interneten szabadon elérhető Országos Szakanyag Archívumba (Oszaka) gyűjtsék, amely bárki által elérhető, kereshető és térítés ellenében felhasználható. A kezdeményezés lényege, hogy a „Minden tudás piacának” készülő oldalon a szellemi termékek tulajdonosai maguk adhatnak árat a dokumentumoknak. A tervek között nemzetközi piacra lépés is szerepel. Az Új Széchenyi Terv Dél-alföldi Operatív Program támogatási rendszerében az „Országos Szakdolgozat Archívum (Oszaka) létrehozása” című DAOP-1.3.1-12-2012-0030 jelű pályázatot 8 320 000 forinttal támogatták.

 

„Nyolc éve foglalkoztat bennünket a gondolat, hogy létre kell hozni egy online piacteret, amit a kutatók, a fejlesztők, a felsőoktatás szereplői, valamint a gyakorlati szakemberek – és tágabb értelemben bárki, akinek piacképes ötletei és meglátásai vannak – elsődleges forrásként tudnak használni információszerzéshez, és bevételnöveléshez” – mondta Kapás Ferenc, a ByBox Kft. ügyvezetője, majd hozzátette, hogy reményei szerint a kezdeményezésn„világmegváltó”, senki sem veszi el ingyen, ami a másé. Szerinte az újítás közelebb hozza a tudományos élet szereplőit a gazdasági szereplőkkel, és segíti a hazai innovációs képesség növekedését.

 

A projekt ötletgazdája, Kapás Ferenc maga is évtizedek óta dolgozik a hazai és nemzetközi innovációban, és közel egy évtizedig volt a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) elnökségi tagja. Munkájáért a szövetségtől Innovációs Nagydíjban részesült. Emellett egyetemi docensként innovációs ismereteket tanít több felsőoktatási intézményben, nevéhez fűződik a Szegedi Tudományegyetem SZTE Innovációs Klubjának beindítása, tanácsadóként több száz innovatív ötlet kidolgozásában vett már részt kkv-k, multinacionális cégek, egyetemek, kutatóintézetek és magánszemélyek számára. Tudományos munkájának részeként több mint nyolcvan innovációval kapcsolatos publikáció fűződik a nevéhez.

 

Az Oszaka szolgáltatás alapja egy egyedi fejlesztésű számítástechnikai szoftver, amely alkalmas arra, hogy a rendszert Európa és a világ további országaiban is bevezessék. Magyarországon ezzel a kezdeményezéssel lehetővé válik a felsőoktatási szakanyagok korszerű és biztonságos archiválása, és az eddigi szigetmegoldások helyett létrejöhet egy egységes országos szintű internetes archívum, amelyhez bárki szabadon hozzáfér a világhálón. A szolgáltatás több nyelven elérhető lesz: a magyar mellett kezdetben német és angol nyelven, majd ez a továbbiakban bővülhet.

 

Az internetes rendszer üzemeltetőjeként a ByBox Kft. a felhasználók számára alapvetően az online felületet és az egyedi fejlesztésű – tárolásra és archiválásra – alkalmas számítástechnikai megoldást biztosítja. A rendszer használójaként ugyanakkor a feltöltőnek lehetősége van arra, hogy egy általa megszabott árat adjon a munkájának, és felajánlja azt elektronikus megvásárlásra. A weboldalon létrejövő e-vásárlások az általános szerződési feltételek elfogadását követően egy nemzetközi szabványnak megfelelő biztonságos fizetési megoldáson keresztül történnek, a mindenkori törvényi előírásokkal összhangban.

 

A feltöltött szakanyagok és dolgozatok bekerülnek egy plágiumellenőrző program adatbázisba, így egyértelműen kiszűrhetőek lesznek a jogtalan felhasználások és erre irányuló kísérletek. Az üzemeltetők fontosnak tartják a plagizálás visszaszorítását, sőt szeretnék elérni, hogy a felhasználóknak egyre kevesebb érdekük fűződjön a szellemi tulajdonnal való visszaélésre. A rendszerben regisztrált jogtiszta anyagok kereshetővé válnak nemcsak az Oszaka adatbázisában, hanem a teljes magyar könyvtári katalógus rendszerben (OPAC) is.

 

A piacra lépést megelőző kérdőíves felmérés megerősítette, hogy a szolgáltatás iránt van kereslet, és a piaci igény jelentős. Az üzemeltetők tervei szerint a rendszerben elérhetőek lesznek majd az adott szakterület legújabb eredményei is, ezért ez a tudástár alkalmas lesz a tudományos és kutatómunkákhoz való használatra is. A gazdasági élet szereplői közül elsősorban azok az innovatív szervezetek érintettek, amelyek az adatbázisból hasznosítani tudják az új versenyképes ötleteket és megoldásokat, vagy esetleg befektetőként, finanszírozóként lépnek fel a tudományos munkákban leírt egy-egy megvalósítható ötlet és projekt kapcsán.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek