SZTE Info

Online piactérre kerülnek a tudományos információk

Egy új start-up projekt célja, hogy a hazai tudományos és innovatív intézmények keretein belül készült diplomamunkákat, doktori disszertációkat, kutatási és innovációs munkákat egységes, az interneten szabadon elérhető rendszerbe gyűjtsék.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Innovatív és hiánypótló szolgáltatással lép piacra idén januárban a szegedi ByBox Kft. Az EU által finanszírozott start-up projekt célja, hogy a hazai tudományos és innovatív intézmények – köztük a Szegedi Tudományegyetem – keretein belül készült diplomamunkákat, doktori disszertációkat, valamint kutatási és innovációs munkákat a vadonatúj egységes, interneten szabadon elérhető Országos Szakanyag Archívumba (Oszaka) gyűjtsék, amely bárki által elérhető, kereshető és térítés ellenében felhasználható. A kezdeményezés lényege, hogy a „Minden tudás piacának” készülő oldalon a szellemi termékek tulajdonosai maguk adhatnak árat a dokumentumoknak. A tervek között nemzetközi piacra lépés is szerepel. Az Új Széchenyi Terv Dél-alföldi Operatív Program támogatási rendszerében az „Országos Szakdolgozat Archívum (Oszaka) létrehozása” című DAOP-1.3.1-12-2012-0030 jelű pályázatot 8 320 000 forinttal támogatták.

 

„Nyolc éve foglalkoztat bennünket a gondolat, hogy létre kell hozni egy online piacteret, amit a kutatók, a fejlesztők, a felsőoktatás szereplői, valamint a gyakorlati szakemberek – és tágabb értelemben bárki, akinek piacképes ötletei és meglátásai vannak – elsődleges forrásként tudnak használni információszerzéshez, és bevételnöveléshez” – mondta Kapás Ferenc, a ByBox Kft. ügyvezetője, majd hozzátette, hogy reményei szerint a kezdeményezésn„világmegváltó”, senki sem veszi el ingyen, ami a másé. Szerinte az újítás közelebb hozza a tudományos élet szereplőit a gazdasági szereplőkkel, és segíti a hazai innovációs képesség növekedését.

 

A projekt ötletgazdája, Kapás Ferenc maga is évtizedek óta dolgozik a hazai és nemzetközi innovációban, és közel egy évtizedig volt a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) elnökségi tagja. Munkájáért a szövetségtől Innovációs Nagydíjban részesült. Emellett egyetemi docensként innovációs ismereteket tanít több felsőoktatási intézményben, nevéhez fűződik a Szegedi Tudományegyetem SZTE Innovációs Klubjának beindítása, tanácsadóként több száz innovatív ötlet kidolgozásában vett már részt kkv-k, multinacionális cégek, egyetemek, kutatóintézetek és magánszemélyek számára. Tudományos munkájának részeként több mint nyolcvan innovációval kapcsolatos publikáció fűződik a nevéhez.

 

Az Oszaka szolgáltatás alapja egy egyedi fejlesztésű számítástechnikai szoftver, amely alkalmas arra, hogy a rendszert Európa és a világ további országaiban is bevezessék. Magyarországon ezzel a kezdeményezéssel lehetővé válik a felsőoktatási szakanyagok korszerű és biztonságos archiválása, és az eddigi szigetmegoldások helyett létrejöhet egy egységes országos szintű internetes archívum, amelyhez bárki szabadon hozzáfér a világhálón. A szolgáltatás több nyelven elérhető lesz: a magyar mellett kezdetben német és angol nyelven, majd ez a továbbiakban bővülhet.

 

Az internetes rendszer üzemeltetőjeként a ByBox Kft. a felhasználók számára alapvetően az online felületet és az egyedi fejlesztésű – tárolásra és archiválásra – alkalmas számítástechnikai megoldást biztosítja. A rendszer használójaként ugyanakkor a feltöltőnek lehetősége van arra, hogy egy általa megszabott árat adjon a munkájának, és felajánlja azt elektronikus megvásárlásra. A weboldalon létrejövő e-vásárlások az általános szerződési feltételek elfogadását követően egy nemzetközi szabványnak megfelelő biztonságos fizetési megoldáson keresztül történnek, a mindenkori törvényi előírásokkal összhangban.

 

A feltöltött szakanyagok és dolgozatok bekerülnek egy plágiumellenőrző program adatbázisba, így egyértelműen kiszűrhetőek lesznek a jogtalan felhasználások és erre irányuló kísérletek. Az üzemeltetők fontosnak tartják a plagizálás visszaszorítását, sőt szeretnék elérni, hogy a felhasználóknak egyre kevesebb érdekük fűződjön a szellemi tulajdonnal való visszaélésre. A rendszerben regisztrált jogtiszta anyagok kereshetővé válnak nemcsak az Oszaka adatbázisában, hanem a teljes magyar könyvtári katalógus rendszerben (OPAC) is.

 

A piacra lépést megelőző kérdőíves felmérés megerősítette, hogy a szolgáltatás iránt van kereslet, és a piaci igény jelentős. Az üzemeltetők tervei szerint a rendszerben elérhetőek lesznek majd az adott szakterület legújabb eredményei is, ezért ez a tudástár alkalmas lesz a tudományos és kutatómunkákhoz való használatra is. A gazdasági élet szereplői közül elsősorban azok az innovatív szervezetek érintettek, amelyek az adatbázisból hasznosítani tudják az új versenyképes ötleteket és megoldásokat, vagy esetleg befektetőként, finanszírozóként lépnek fel a tudományos munkákban leírt egy-egy megvalósítható ötlet és projekt kapcsán.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018
 • január 18.
  17:00 - 18:30
  Mi történhetett az 1882 virágvasárnapja előtti szombaton Solymosi Eszterrel, a 14 éves cselédlánnyal, akit a tiszaeszlári zsinagóga környékén láttak utoljára szemtanúk? Kitalálta, betanították vagy igazat mondott a 135 évvel ezelőtti per koronatanúja? A védelem eredményességében mi volt a szerepe a pénznek? Miként lett vérvád, illetve mi a szerepe a korabeli magyar és nemzetközi sajtónak abban, hogy a bűnbakképzés közösségi változataként vált ismertté a tiszaeszlári per? Lehetséges-e valamilyen megoldást adni Solymosi Eszter eltűnésére? A rejtélyes tiszaeszlári per címmel az Osiris Kiadó gondozásában 2017 decemberében megjelent kötet szerzőjét, Blutman László szegedi jogtudóst Újszászi Ilona újságíró kérdezi a könyvpremieren.
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.