SZTE Info

Online segítségnyújtás az életvezetési tanácsadóban

A Léleknavigátor internetes oldalt a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézete hozta létre, a honlapon az online tanácsadást az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ működteti – most már harmadik éve. Az első évben a szegedi egyetem hallgatóinak nyújtottak szolgáltatást, egy évvel később azonban már kibővítették: a 12-29 éves korosztály keresheti meg a szakképzett munkatársakat a dél-alföldi régióból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

leleknavigator_logo– Az online tanácsadás levelezés formában működik. Azt tudjuk vállalni, hogy a levelekre hét napon belül válaszolunk – mondta Tajti Péter irodavezető. – Azonnali segítségnyújtásra, krízishelyzetek gyors megoldására ez a rendszer nem alkalmas, éppen ezért állunk kapcsolatban az SOS Lelkisegély-szolgálat munkatársaival, és az elérhetőségüket is feltüntettük a leleknavigator.hu-n.

 

„Iránymutató a lelki élet világában” – ez a szlogen olvasható a barátságos, fiatalos honlapon. Az online tanácsadás fülre kattintva olvashatjuk azokat a témaköröket, amelyekkel már fordultak a tanácsadókhoz: pályaválasztás, partnerkapcsolat, levert hangulat, függőség, otthoni zűrök.

 

Érdekes aspektusra hívja fel a figyelmet a szakmai vezető, Szenes Márta. – Az egyetemi karok vonatkozásában az a tapasztalatunk, hogy azon szakok diákjai, ahol a hallgatóktól elvárják, hogy a mindennapokban kifelé legyenek mindig fegyelmezettek, sugallják azt, hogy minden rendben van velük. Ők kevésbé kérnek személyes formában segítséget, inkább választják az online tanácsadás virtuális terét.

 

A szakember elmondta: azt is tapasztalják, hogy a fiúk merészebben merik használni az interneten való segítségkérést, mint a személyeset. Ez azzal függhet össze, hogy a kultúránkban nem elfogadott a gyenge, pszichológiai problémákkal küzdő férfi. Az anonimitás itt is védelmet ad. – A fiatalok elsősorban párkapcsolati és családi problémákkal, pályaválasztási kérdésekkel, orvosi problémákkal fordulnak hozzánk – foglalta össze Sebő Tamás pszichológus. Elmondta: a megkeresések között azonos arányban van az egyetemista korcsoport és a 16-17 évesek köre.

 

– A hozzánk fordulók leveleiből az derül ki, hogy a párkapcsolati problémák alapvető oka az önbizalom és az önismeret hiánya – tette hozzá Tajti Péter. – A szülőkről való leválás, az önállósodás is sokak számára problémát jelent, vannak, akik emiatt keresnek meg bennünket.

 

Sebő Tamás beszélt még a speciális helyzetekről is: olyan szenvedélybetegek is megkeresik őket, akik korábban már részt vettek valamilyen kezelésen, vagy most először szeretnének szakemberhez fordulni. – Ez a szolgáltatás a nulladik lépcsőfok a segítségkérésben – mutatott rá a pszichológus. – A legtöbb esetben sikerülhet személyes segítségkérésre terelni a hozzánk fordulókat. A célunk az, hogy szükség esetén tovább irányítsuk őket a megfelelő szakemberhez.

 

Az online tanácsadás anonim ugyan – a honlapon csupán általános adatokat kell megadni, mint például nem és életkor –, de a tanácsadást kérők nagy része teljes névvel írja alá a levelét. Vannak, akik csak néhány sorban foglalják össze a problémájukat, és több levélváltás után nyílnak meg, mások viszont már elsőre három-négyoldalnyit írnak a tanácsadóknak.

 

– Az anonimitás mind a levélírót, mind pedig a válaszoló szakembert megilleti. Ezért személyes találkozás sosem jöhet létre kettőjük között. Vannak életvezetési nehézségek, melyek kezeléséhez, rendezéséhez olyan szaksegítség szükséges, mely igényli a személyes találkozást, pszichiátriai vagy pszichoterápiás szaktudást – mondta Tajti Péter. – Ez esetben mindig megtörténik a továbblépéshez szükséges alternatívák kidolgozása a levélíróval.

 

A tanácsadást nyolc olyan szakember végzi, akik segítő szakmában szereztek képesítést, mint például pszichológia, mentálhigiéné. A tanácsadókat Grezsa Ferenc készítette fel, az országban ő a terület egyik legelismertebb szakembere, egyben a szolgálat szupervizora is. A képzés során átadott anyagot mára már felnőttképzésre is akkreditálták.

 

Az online tanácsadást egy európai uniós pályázatból finanszírozzák, a SZITI Egyesület nyerte a támogatás „A Szegedi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda által a 12-29 éves fiatalok társadalmi részvételének fejlesztése az eddigi munka továbbfejlesztésével, új szolgáltatásokkal, módszerekkel” nevű TÁMOP-5.2.5/B-10/2-2010-0155 számú pályázatból a szolgáltatást 2014. májusig finanszírozzák. A folytatásra is vannak tervek: azon kívül, hogy a szolgáltatást szeretnék tovább vinni, még bővítenék is chates illetve skype-os elérésre.

 

A SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ elérhetősége: 6722 Szeged, Vitéz utca 17., telefon: 62/544-029, e-mail: dcentrum@stud.u-szeged.hu; esely@eletv.u-szeged.hu

 http://www.eletv.u-szeged.hu/

 

Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.