SZTE Info

Online segítségnyújtás az életvezetési tanácsadóban

A Léleknavigátor internetes oldalt a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézete hozta létre, a honlapon az online tanácsadást az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ működteti – most már harmadik éve. Az első évben a szegedi egyetem hallgatóinak nyújtottak szolgáltatást, egy évvel később azonban már kibővítették: a 12-29 éves korosztály keresheti meg a szakképzett munkatársakat a dél-alföldi régióból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

leleknavigator_logo– Az online tanácsadás levelezés formában működik. Azt tudjuk vállalni, hogy a levelekre hét napon belül válaszolunk – mondta Tajti Péter irodavezető. – Azonnali segítségnyújtásra, krízishelyzetek gyors megoldására ez a rendszer nem alkalmas, éppen ezért állunk kapcsolatban az SOS Lelkisegély-szolgálat munkatársaival, és az elérhetőségüket is feltüntettük a leleknavigator.hu-n.

 

„Iránymutató a lelki élet világában” – ez a szlogen olvasható a barátságos, fiatalos honlapon. Az online tanácsadás fülre kattintva olvashatjuk azokat a témaköröket, amelyekkel már fordultak a tanácsadókhoz: pályaválasztás, partnerkapcsolat, levert hangulat, függőség, otthoni zűrök.

 

Érdekes aspektusra hívja fel a figyelmet a szakmai vezető, Szenes Márta. – Az egyetemi karok vonatkozásában az a tapasztalatunk, hogy azon szakok diákjai, ahol a hallgatóktól elvárják, hogy a mindennapokban kifelé legyenek mindig fegyelmezettek, sugallják azt, hogy minden rendben van velük. Ők kevésbé kérnek személyes formában segítséget, inkább választják az online tanácsadás virtuális terét.

 

A szakember elmondta: azt is tapasztalják, hogy a fiúk merészebben merik használni az interneten való segítségkérést, mint a személyeset. Ez azzal függhet össze, hogy a kultúránkban nem elfogadott a gyenge, pszichológiai problémákkal küzdő férfi. Az anonimitás itt is védelmet ad. – A fiatalok elsősorban párkapcsolati és családi problémákkal, pályaválasztási kérdésekkel, orvosi problémákkal fordulnak hozzánk – foglalta össze Sebő Tamás pszichológus. Elmondta: a megkeresések között azonos arányban van az egyetemista korcsoport és a 16-17 évesek köre.

 

– A hozzánk fordulók leveleiből az derül ki, hogy a párkapcsolati problémák alapvető oka az önbizalom és az önismeret hiánya – tette hozzá Tajti Péter. – A szülőkről való leválás, az önállósodás is sokak számára problémát jelent, vannak, akik emiatt keresnek meg bennünket.

 

Sebő Tamás beszélt még a speciális helyzetekről is: olyan szenvedélybetegek is megkeresik őket, akik korábban már részt vettek valamilyen kezelésen, vagy most először szeretnének szakemberhez fordulni. – Ez a szolgáltatás a nulladik lépcsőfok a segítségkérésben – mutatott rá a pszichológus. – A legtöbb esetben sikerülhet személyes segítségkérésre terelni a hozzánk fordulókat. A célunk az, hogy szükség esetén tovább irányítsuk őket a megfelelő szakemberhez.

 

Az online tanácsadás anonim ugyan – a honlapon csupán általános adatokat kell megadni, mint például nem és életkor –, de a tanácsadást kérők nagy része teljes névvel írja alá a levelét. Vannak, akik csak néhány sorban foglalják össze a problémájukat, és több levélváltás után nyílnak meg, mások viszont már elsőre három-négyoldalnyit írnak a tanácsadóknak.

 

– Az anonimitás mind a levélírót, mind pedig a válaszoló szakembert megilleti. Ezért személyes találkozás sosem jöhet létre kettőjük között. Vannak életvezetési nehézségek, melyek kezeléséhez, rendezéséhez olyan szaksegítség szükséges, mely igényli a személyes találkozást, pszichiátriai vagy pszichoterápiás szaktudást – mondta Tajti Péter. – Ez esetben mindig megtörténik a továbblépéshez szükséges alternatívák kidolgozása a levélíróval.

 

A tanácsadást nyolc olyan szakember végzi, akik segítő szakmában szereztek képesítést, mint például pszichológia, mentálhigiéné. A tanácsadókat Grezsa Ferenc készítette fel, az országban ő a terület egyik legelismertebb szakembere, egyben a szolgálat szupervizora is. A képzés során átadott anyagot mára már felnőttképzésre is akkreditálták.

 

Az online tanácsadást egy európai uniós pályázatból finanszírozzák, a SZITI Egyesület nyerte a támogatás „A Szegedi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda által a 12-29 éves fiatalok társadalmi részvételének fejlesztése az eddigi munka továbbfejlesztésével, új szolgáltatásokkal, módszerekkel” nevű TÁMOP-5.2.5/B-10/2-2010-0155 számú pályázatból a szolgáltatást 2014. májusig finanszírozzák. A folytatásra is vannak tervek: azon kívül, hogy a szolgáltatást szeretnék tovább vinni, még bővítenék is chates illetve skype-os elérésre.

 

A SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ elérhetősége: 6722 Szeged, Vitéz utca 17., telefon: 62/544-029, e-mail: dcentrum@stud.u-szeged.hu; esely@eletv.u-szeged.hu

 http://www.eletv.u-szeged.hu/

 

Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.